Kaj je energetska izkaznica?

To je javna listina, ki vsebuje podatke o učinkovitosti stavbe.  Prav tako energetska izkaznica vsebuje tudi navodila in priporočila, s katerimi lahko povečate energetsko učinkovitost stavbe ter že med samo gradnjo ali pri kasnejših obnovitvenih delih poskrbite, da bo energetska učinkovitost stavbe čim boljša, posledično pa tudi poraba vse dražjih virov energije čim manjša.

Kdaj potrebujemo energetsko izkaznico?

Priporočljiva je seveda za vsako stavbo, saj tudi pri enodružinskih hišah obstajajo izboljšave, s katerimi lahko prihranite pri kurjavi, električni energiji, plinu itd. Nujno potrebna in zakonsko zahtevana pa je energetska izkaznica za stavbe, ki po površni presegajo 500 kvadratnih metrov in jih za svoje storitve uporabljajo javni organi oz. se v njih izvajajo storitve, ki so namenjene večjemu številu ljudi. Potrebujemo jo že pri sami izgradnji ali prodaji/oddajanju stavbe.

Energetska izkaznica je veljavna 10 let in jo je potrebno po tem obdobju obnoviti.

Vrste energetskih izkaznic?

  • Računska energetska izkaznica – pri tej vrsti en. izkaznice se določijo energijski kazalnici na podlagi izračunov in ne dejanskih merjenj. Prav zaradi tega, ker niso potrebna dejanska merjenja v objetku, je ta način primeren tako za že izgrajene kot za še neizgrajene stavbe oz. novogradnje.
  • Merjena energetska izkaznica – energetski kazalniki se določijo na podlagi dejanskih merjenj. Ravno zaradi tega je ta način primeren za že obstoječe stavbe.

Kako vam lahko pomagamo?

  • Določimo energetske lastnosti objekta.
  • Izdelamo zakonsko ustrezno energetsko izkaznico.
  • Z dolgoletnimi znanji in izkušnjami vam svetujemo, kako do BISTVENO boljše energetske učinkovitosti stavbe ter pomagamo pri izboru izvajalcev.