Postopek, kako poteka pravilno sidranje fasade (toplotno izolacijskih plošč), stiroporja, stirodurja in kamene volne. Preberite več.

Poleg fasadnega lepila in drugih slojev so nedvomno pomemben dejavnik tudi fasadna sidra. Obstajajo različne vrste fasadnih sider, od plastičnih, sider z jeklenim trnom do tistih s samo-zateznim momentom. Katera sidra za fasado uporabiti je največkrat določeno v specifikaciji proizvajalca fasadnega sistema. Upoštevanje tega je zelo pomembno zaradi uveljavljanja morebitne kasnejše reklamacije, še posebej če vam je proizvajalec ponuja 10 ali več letne garancije na fasadni sistem.

Kdaj je potrebno sidranje fasade

Potrebno je sidranje vseh izolacijskih plošč, razen stiropora in lamelnih plošč iz kamene volne na opečni podlagi. Sidranje je vedno potrebno na betonu, obstoječih ometih, lesu, itn. Sidranje je obvezno tudi pri visokih  objektih nad 22 metrov. Pri toplotni prenovi starih objektov je sidranje plošč vedno obvezno (razen v primeru, da se stari omet popolnoma odstrani). Izolacijske plošče se na zid pritrjuje z lepljenjem in sidranjem. Vrsto in dolžino sider izberemo glede na podlago ter vrsto in debelino izolacije.

Vrtanje sidrnih vrtin

Z vrtanjem sidrnih vrtin pričnemo po strditvi fasadnega lepila, s katerimi smo lepili izolacijske plošče na podlago. Pri vrtanju uporabljamo sveder dimenzije, ki odgovarja premeru sidrnega jedra. Pri opečnih in betonskih podlagah uporabljamo vrtalne pripomočke. To velja za stiropor in Stirodur ter Silber reflex. Plošče iz mineralne volne (kamena volna) predhodno prevrtamo brez udarnega momenta. Globino vrtanja nastavimo na dolžino sidra + 10 do 15 mm.

Sidranje robov in vogalov fasade

Število sider na robovih objekta je odvisno od višine objekta in obremenitve klimatskega področja z vetrom. Dodatno sidranje na obeh straneh vseh vogalov objekta se izvaja v širini enega metra. Za objekte višine do 50m in hitrosti vetra do 135km/h veljajo priporočila sidranja 6 sider/m2 po celotni fasadni površini. Pri proizvajalcih fasadnih sistemov je količina sider največkrat določena v razponu 4-6 sider/m2.

Kakšna sidra uporabiti

Vsekakor priporočamo uporabo čim kvalitetnejših sider, po možnosti z jeklenim trnom. Ne pozabite: za vsakim fasadnim sidrom sledi ustrezni zaključni čep iz izolacije.