Select Page

Poleg fasadnega lepila in drugih slojev so nedvomno pomemben dejavnik tudi fasadna sidra. Obstajajo različne vrste fasadnih sider, od plastičnih, sider z jeklenim trnom do tistih s samozateznim momentom. Katera sidra uporabiti je največkrat določeno v specifikaciji proizvajalca fasadnega sistema. Upoštevanje tega je zelo pomembno zaradi uveljavljanja morebitne kasnejše reklamacije, še posebej če vam je proizvajalec ponuja 10 ali več letne garancije na fasadni sistem.

Potrebno je sidranje vseh izolacijskih plošč, razen stiropora in lamelnih plošč iz kamene volne na opečni podlagi. Sidranje je vedno potrebno na betonu, obstoječih ometih, lesu, itn. Sidranje je obvezno tudi pri visokih  objektih nad 22 metrov. Pri toplotni prenovi starih objektov je sidranje plošč vedno obvezno (razen v primeru, da se stari omet popolnoma odstrani). Izolacijske plošče se na zid pritrjuje z lepljenjem in sidranjem. Vrsto in dolžino sider izberemo glede na podlago ter vrsto in debelino izolacije.

Z vrtanjem sidrnih vrtin pričnemo po strditvi fasadnega lepila, s katerimi smo lepili izolacijske plošče na podlago. Pri vrtanju uporabljamo sveder dimenzije, ki odgovarja premeru sidrnega jedra. Pri opečnih in betonskih podlagah uporabljamo vrtalne pripomočke. Plošče iz mineralne volne predhodno prevrtamo brez udarnega momenta. Globino vrtanja nastavimo na dolžino sidra + 10 do 15 mm.

Število sider na robovih objekta je odvisno od višine objekta in obremenitve klimatskega področja z vetrom. Dodatno sidranje na obeh straneh vseh vogalov objekta se izvaja v širini enega metra. Za objekte višine do 50m in hitrosti vetra do 135km/h veljajo priporočila sidranja 6 sider/m2 po celotni fasadni površini. Pri proizvajalcih fasadnih sistemov je količina sider največkrat določena v razponu 4-6 sider/m2.

Vsekakor priporočamo uporabo čim kvalitetnejših sider, po možnosti z jeklenim trnom. Ne pozabite: za vsakim fasadnim sidrom sledi ustrezni zaključni čep iz izolacije.