Select Page

Stiropor (EPS) je pred dobrimi 50 leti izumila nemška tovarna BASF. Kratica EPS pomeni  ekspandiran polistiren, ki je bolj znan kot stiropor. To je lahek izolacijski material izdelan iz drobnih kroglic polistirena, ki med postopkom izdelave povečajo prostornino (ekspandirajo) za 40-50 krat. Postopek proizvodnje se nadaljuje tako da se v blok formi stiropor kroglice pod pritiskom pare »zlepijo« v blok formo. Takšen blok se mora posušiti ter je tako pripravljen za razrez v plošče in nadaljnje pakiranje. Stiropor je zdravstveno neoporečen, saj ne vsebuje nobenih primesi.

Stiropor je odličen toplotni in zvočni izolator saj vsebuje 98% zraka, ujetega v zaprto celično strukturo. Danes stiropor velja za najbolj razširjeno obliko izolacije na zgradbah. Odlikujejo ga odlično toplotno izolativne lastnosti ter nižja cena v primerjavi z drugimi izolacijami. Prav tako pa stiropor odlično duši udarni zvok v plavajočih podih. Odporen je na vlago, saj se v vodi ne razkraja, zelo malo vlage pa vpije tudi, ko je popolnoma potopljen. Stiropor je paropropusten, obstojen in zelo prilagodljiv. Lahko se izdela v poljubni velikosti in obliki.

Stiropor se poleg v gradbeništvu uporablja tudi pri pakiranju raznih izdelkov, za izrezovanje poljubnih oblik, za pakiranje v prehrambni industriji, itn.

Stiropor je kemično nevtralen material, brez vonja in negorljiv (na ognju razpada), prenaša temperature do 75°C. Najpogostejše tehnične lastnosti ki opredeljujejo osnovne lastnosti stiropora:

    • CS (tlačna trdnost)
    • BS (upogibna trdnost)
    • TR (natezna trdnost)
    • DS (dimenzijska stabilnost)
    • lambda (toplotna prevodnost)
Covid-19Spremenjen način poslovanja

Spoštovani poslovni partnerji,
 
obveščamo vas, da so z namenom preprečevanja nadaljnjega širjenja korona virusa in odloka Vlade RS  spremenili način poslovanja v podjetju Stireks d.o.o. z dnem 16.11.2020
 
Poslovne partnerje prosimo, da ob naročilu materiala uporabljajo elektronske medije, spletno povpraševanje in telefonski kontakt z našim prodajnim osebjem.
 
Vstop v prodajni prostor podjetja pri prevzemu naročenega materiala je omejen in dovoljen samo posamično na podlagi dovoljenja predstavnika podjetja. Pred vstopom je potrebno obvezno uporabiti razkužilo za roke in v komunikaciji upoštevati minimalno razdaljo 1,5 m.
 
Prevzem naročenega in pripravljenega materiala je možen na podlagi pismene potrditve prodajnega osebja, pri čemer naj bi prevzem materiala potekal brez osebnega kontakta. Možna bo še vedno organizacija dostave s strani podjetja Stireks d.o.o., vendar lahko zaradi povečanega povpraševanja prihaja do zamud. 
 
Delovni čas pri dostavi in prevzemu materiala je skrajšan od ponedeljka do petka od 07:00 – 16:00 ure in v soboto od 07:00 - 12:00 ure.
 
Zahvaljujemo se vam  za upoštevanje navodil, saj bomo le ob obojestranskem upoštevanju navodil postopoma skupaj preprečili širjenje korona virusa.


Vaš partner Stireks d.o.o.