Select Page

KAMENA VOLNA

Kamena volna ne trohni in ne propada, ne gnije, je dimenzijsko obstojna, ne gori in je kemično nevtralna. Kameno volno se lahko vgrajuje samostojno ali pa v kombinaciji z različnimi gradbenimi materiali, ki toplotno in zvočno izolativnost konstrukcijskih sklopov le še povečajo.

Kamena volna in njene lastnosti

Toplotna izolacija iz kamene volne:

Kamena volna spada v skupino mineralnih toplotnoizolacijskih materialov, med toplotnimi izolacijskimi materiali pa zaradi številnih prednosti zavzema pomembno mesto. Kameno volno odlikujejo številne dobre lastnosti, ki jo uvrščajo v sam vrh uporabnosti za toplotno in zvočno izolacijo objektov.

Kamena volna ne trohni in ne propada, ne gnije, je dimenzijsko obstojna, ne gori in je kemično nevtralna. Kameno volno se lahko vgrajuje samostojno ali pa v kombinaciji z različnimi gradbenimi materiali, ki toplotno in zvočno izolativnost konstrukcijskih sklopov le še povečajo.

Načrtovanje konstrukcijskih sklopov, v katerih se kamena volna nahaja, in njeno vgrajevanje je treba izvajati premišljeno in strokovno. Z uporabo drugih materialov ali ustreznih konstrukcijskih sklopov je treba preprečiti navlaževanje kamene volne z atmosfersko, s kapilarno ali kondenzno vlago, ki znižujejo toplotno izolativnost kamene volne, povzročajo njeno propadanje in spodbujajo razvoj plesni in drugih za zdravje škodljivih snovi.

Sanacija poškodovane ali neustrezno načrtovane toplotne izolacije iz kamene volne torej ni potrebna le zaradi boljše energetske učinkovitosti, ampak tudi z vidika zdravja in bivalnega ugodja, ki v sodobnem gradbeništvu predstavlja eno izmed ključnih komponent načrtovanja.

 

Zakaj izbrati kameno volno?

  • Ima visoko toplotno izolativnost (nizka toplotna prevodnost kamene volne prispeva k občutnim prihrankom energije, s tem pa se poveča tudi bivalno ugodje, pomembno za zdravje in počutje človeka).
  • Je negorljiva (zaradi vulkanskega izvora je primerna za uporabo v objektih, na katerih je zahtevana visoka požarna odpornost konstrukcije).
  • Ima visoko zvočno izolativnost (zaradi vlaknaste strukture kamena volna učinkovito preprečuje širjenje udarnega zvoka po objektu, obenem pa zagotavlja ustrezno zvočno izolativnost bivalnih ali drugih prostorov pred industrijskim ali prometnim hrupom iz zunanje okolice).
  • Je paropropustna (kamena volna omogoča bivalnim prostorom in stenam, da »dihajo« – s tem je preprečen nastanek kondenzne vlage, ki lahko povzroči razvoj plesni ali drugih za zdravje in konstrukcijo škodljivih snovi).
  • Je energijsko varčna (zaradi izboljšanja toplotne izolativnosti prostorov in zmanjšanja prehajanja toplote skozi stene je poraba energije v poletnih mesecih za hlajenje in v zimskih mesecih za ogrevanje v primerjavi z neizoliranimi prostori in objekti občutno manjša, kar se pozna tudi na mesečnih položnicah).
  • Je do okolja in zdravja prijazna (uporaba kamene volne zaradi njenih prednosti preprečuje nastanek za zdravje škodljivih snovi v prostoru in izboljša kakovost prebivanja v okolju, zaradi zmanjšanja toplotnih izgub in naravnega izvora pa je tudi do okolja prijazna).

Prenesite katalog 

 

Prenesite brošuro toplotnih izolacij proizvajalca Sympor. Nova tehnologija in kvalitetni izdelki vam bodo prihranili denar in čas. Prenesite katalog in se prepričajte sami. 

S podjetjem Stireks prodaja in storitve, d.o.o., imamo pri dobavi toplotnoizolacijskih materialov  pozitivne izkušnje.

Hiter in korekten odziv komerciale pri izdelavi ponudb ter dostava  materiala na gradbišče v dogovorjenem roku.

Potrudijo se tudi ob časovnih zagatah ali pri dobavi materialov, ki niso v običajni ponudbi.

Hilmo Hodžić

Direktor, STROJNO POLAGANJE TLAKOV HILMO HODŽIĆ s.p.

Glede na naše ambiciozne cilje nam je izjemno pomembno, da sodelujemo z zanesljivimi partnerji, ki nam pomagajo v procesu doseganja le-teh. Lahko rečem, da je Stireks zagotovo eden tistih partnerjev, ki so soodgovorni za naš uspeh, njihova predanost in fokus v naše zadovoljstvo se čuti v vseh elementih sodelovanja, tu moramo pohvaliti našo skrbnico Kristina Ozmec, ki nam s svojim profesionalnim odnosom, trudom in pozitivno energijo vliva dodatni pogum in motivacijo za uresničitev naše vizije.

Admir Latić, Alivsas php, d.d.

Hvala za zaupanje, pozitivne izkušnje nam pomenijo največ. 😃

Admir Latić

Direktor, Alivsas php, d. d.

Mnenje o podjetju Stireks d.o.o.:

-  Hiter odziv naročenega gradbenega  materiala tako, da je na objektu 1- 2 dneh,
-  prijaznost osebja predvsem komercialistov,
-  velika izbira toplotne in hidroizolacije  ter drugega gradbenega materiala,
- cene materialov so  konkurenčne.

Kemal Spahić

Direktor, SGPS d.o.o.

Pogosta vprašanje pri izbiri stiroporja za tlake (estrih)

Kateri stiropor za tlake izbrati?

Za tlake se uporablja gradbeni stiropor, ki je namenjen izolaciji tal. Obstajajo različne trdote tega stiropora. Različne trdote stiropora lahko uporabimo za izolacijo podstrešnih tal, odvisno od teže predmetov, ki jih hranimo na podstrešju. Največkrat se uporablja stiropor trdote EPS 100 (oznaka W20).

Kako poteka polaganje stiroporja za tlake

Priporoča se dvoslojno polaganje estriha. Prva plast se položi okoli cevi (elektrika in voda). Druga plast se pravokotno na prvo položi nad višino cevi. Sledi polaganje folije čez katero se bo položil estrih. Na to folijo se lahko položi talno ogrevanje v kolikor je predvideno. Na koncu se položi estrih, na to plast pa potem, ko se posuši pride talna obloga.

Je za izolacijo tal bolje uporabiti Stirodur?

Za izolacijo tal lahko uporabite tudi Stirodur, ni pa nujno, saj imamo tudi stiropor v različnih trdotah. Prednost Stirodura je v tem, da je bolj odporen na vlago in svetlobo (UV žarke), česar pa v normalnih razmerah znotraj hiše ne bi smelo biti.

Katere trdote stiropora poznamo?

Stiropor je na voljo v naslednjih trdotah: EPS 60, EPS 100, 120, 150 in 200. Navedene številke označujejo tlačno trdnost, izraženo v kN/m2 oz. kPa. Poznamo tudi akustični stiropor za tlake z oznako T-650.