Zelene strehe

Zelene strehe so vedno bolj priljubljene. So praktične, uporabne in okolju prijazne hkrati pa zagotavljajo boljši izkoristek prostora.

Prednosti zelene strehe

Cenejša gradnja

Manjša površina

Uporabnost in praktičnost

Uporabne za bivanje in večji izkoristek prostora

Prijazne okolju

Več zelenih površin v urbanih okoljih

Estetska rešitev

Zelene strehe zagotavljajo lep izgled objekta

Iščete kakovostno zeleno streho?

Uporabnost in dolga življenjska doba

Zelene strehe so zaradi napredka v kakovosti in vzdržljivosti materialov za izolacijo, postale zelo priljubljene. Zagotavljajo namreč dolgo življenjsko dobo. 

Drugi razlog za njihovo priljubljenost pa je uporabnost površine. Z zeleno streho namreč pridobimo površino, ki je s poševno streho ne bi imeli. 

Ta površina je lahko okrasna, namenjena preživljanju prostega časa, ali pa namenjena za gojenje rastlin. 

Poleg omenjenega pa velja, da zelene strehe v urbanih okoljih prispevajo k boljši kakovosti zraka v mestih, zmanjšajo učinek vročinskega vala in pomagajo pri nadzoru odtekanja neviht. 

 

Zelene strehe so cenovno primerljive s klasičnimi poševnimi strehami. Cena ravne oz. zelene strehe na kvadratni meter je sicer nekoliko višja, a je skupna površina manjša. 

Ker zelena streha pripomore k hlajenju oz. izolira stavbo je v uravnavanje temperature objekta treba manj vlagati, hkrati pa je ogrevalni oz. hladilni sistem (klime in toplotne črpalke) manj obremenjen.

Dodatno velja, da zelena streha podaljšuje življenjsko dobo strehe, saj jo ščiti pred neposrednim sončnim sevanjem in vremenskimi vplivi.  

Preberite več o ravnih in zelenih strehah na tej povezavi.  

Garancije

Tradicije (Büsscher & Hoffmann)

Možnosti ozelenitve zelene strehe

ravna streha (pločevina)

Ekstenzivna ozelenitev

Ekstenzivna ozelenitev zelene strehe je najbolj priljubbljena v Sloveniji. Je cenovno dostopna, hkrati pa vzdrževanje ni zahtevno. V primeru ekstenzivne ozelenitve zelene strehe namreč le-to zasadimo s sedumi in homuljicami, ki so zelo trpežne po eni strani, po drugi strani pa potrebujejo relativno malo substrata. Tako tudi teža zelene strehe ni previsoka za standarden objekt. 

Ravna streha (lesena konstrukcija)

Intenzivna ozelenitev

Intenzivna ozelenitev zelene strehe pomeni, da so na njej zasajena drevesa in grmovnice. To je primer strehe, ki je uporaben za bivanje, torej pohoden, hkrati pa zahteva tudi nego. Zaradi potrebe po negi, pa je v primeru intenzivne ozelenitve strehe smiselno namestiti tudi priključke (elektriko, vodo, ..). Dodatno je pri intenzivni ozelenitvi potreben debelejši sloj substrata, kar pomeni, da mora biti ustrezna tudi nosilnost objekta. 

zelene strehe v sloveniji opt

Polintenzivna ozelenitev

Polintenzivna ozelenitev strehe pomeni ozelenitev strehe s travo. Je torej dokaj podobna intenzivni zeleni strehi, a zaradi zgolj zasaditve s travo ne zahteva toliko substrata. Predstavnik polintenzivne zelene strehe je t.i. angleška zelenica, ki za razliko od običajnega travnika zahteva zalivanje, gnojenje in prezračevanje, ter redno košnjo.

  20 let garancije na zelene strehe

  Zelena streha postavlja visoke zahteve pri gradnji streh – še posebej, ko gre za tesnjenje za zaščito pred vlago. Glede na ozelenitev pa je potrebno ravno zeleno streho planirati in izvesti na različne načine. 

  Svojim strankam ponudimo individualne rešitve, posebne izdelke, izdelane po meri, in nenazadnje garancijo na tesnost naših sistemov za obdobje 20 let.

  Pokličite nas na:

  01 830 88 41

  Vas zanima več o zelenih strehah?

  Zelene strehe prinašajo številne prednosti. To so uporabnost površine, estetski izgled, izolacija in zaščita objekta. Zaradi napredka materialov za izolacijo pa imajo tudi dolgo življenjsko dobo. 

  Katere so glavne prednosti ravne strehe?

  Ravne strehe so zelo estetska rešitev dela objekta ali celotnega objekta. So privlačne na pogled. Poleg tega pa nam ravne strehe omogočajo uporabnost in praktičnost. Lahko jih uporabljamo kot teraso ali na njih naredimo zasaditev. Dodatna prednost je tudi uporabnost prostora pod njimi saj ni poševnih sten. 

  Kakšna je cena zelene strehe?

  Zelene strehe so sicer od dvokapne strehe dražje po kvadratu. Res pa je , da je površina ravne strehe manjša, kot površina poševne strehe. Zato je končna cena primerljiva s ceno poševne strehe.

  Ali lahko postavim sončno elektrarno na zeleni strehi?

  Da, Büsscher & Hoffmann zagotavlja posebne rešitve za uporabnike, ki želijo postaviti sončno elektrarno na ravni strehi. IDealno je, da se ta predvidi v fazi gradnje in se tako pripravi vaj predinštalacija za elektrarno. 

   

   

   

   

  Povprašajte za več informacij

  6 + 6 =

  Stireks d.o.o., Vrhpolje pri Kamniku 170, 1241 Kamnik, Slovenija

  01 830 88 41

  info@stireks.si