V tem članku si bomo pogledali vse  o zelenih strehah. Kakšna je cena zelene strehe, kaj je ekstenzivna zelena streha, obrnjena zelena streha in kako je z izdelavo zelene strehe

Zelene strehe v Sloveniji

Zelene strehe so v Sloveniji in po svetu vse bolj pogoste, kar ni čudno saj predstavljajo številne prednosti. V Sloveniji so v samem začetku zelene strehe najprej začele nastajati v urbanih delih (Ljubljana, Maribor), vedno bolj pogosto pa v Sloveniji najdemo zelene strehe tudi na podeželju. Na tej povezavi si lahko pogledate nekaj lokacij, kjer se nahajajo hiše z zelenimi strehami v Sloveniji. Za gradnjo zelenih streh pri nas pa je specializiranih kar nekaj podjetij. Ker je izvedba zelene strehe tehnično kar zahteven projekt, mora biti naročnik pri izbiri ponudnika previden. Zato priporočamo V&D gradbeništvo, ki je na trgu prisoten že preko 10 let, kolikor časa zelene strehe tudi ponuja.

Izbira sistema gradnje zelene strehe v Sloveniji omogoča nekaj možnosti. Pri nas priporočamo izbiro sistema zelene strehe Bushcer & Hofffman. B&H sistemi zelenih streh zagotavljajo optimalno izvedbo izolacije in hidroizolacije zelene strehe, hkrati  pa nudijo tudi garancijo na materiale in izvedbo, v kolikor storitve izvaja V&D gradbeništvo.

Dodaten izziv pri gradnji zelene strehe predstavlja tudi namestitev napeljave oz. izvedba celotnega sistema za sončne celice. B&H omogoča rešitev, ki se vgradi že v sami gradbeni fazi in tako zagotavlja

Prednosti zelene strehe

Gospodarske koristi

Čeprav namestitev zelene strehe po navadi vključuje višje vnaprejšnje stroške kot tradicionalna streha, obstaja veliko gospodarskih koristi, ki lahko to nadomestijo. Povečana R-vrednost (merilo odpornosti materiala na pretok toplote) strešnega sistema, skupaj z znižanimi temperaturami na strehi zmanjšuje obremenitve HVAC, kar ima za posledico prihranek stroškov energije. Zelena streha lahko izboljša vrednost nepremičnin in tržnost, zlasti v urbanih območjih z malo zelenih površin. 

Univerza v Michiganu je izvedla študijo vrednotenja, ki je primerjala 2000 kvadratnih metrov običajne strehe in zelene strehe. Študija je preučila vrsto koristi zelenih streh, vključno z ravnanjem z nevihto, izboljšanimi koristmi za zdravje zaradi zmanjšanega onesnaževanja in prihrankom energije. V predvideni življenjski dobi 40 let bi zelena streha prihranila približno 200.000 USD, od tega bi skoraj dve tretjini prispevali k zmanjšanju stroškov energije. (vir)

Gospodarske koristi katere koli posamezne zelene strehe pa bodo odvisne od njene zasnove, geografske lege, okolice,

Izboljša upravljanje neviht

Zelena streha pomaga tudi pri nadzoru odtekanja in zadrževanja neviht. Povečana urbanizacija mest je povzročila manj zelenih površin in bolj neprepustne površine. Padavine na splošno tečejo s strehe stavbe v žlebove in se stekajo v nevihtno kanalizacijo. Iz nevihtne kanalizacije bodisi vstopi v komunalno čistilno napravo ali pa se preko jezer, potokov in rek neposredno odloži v ekosistem. Vso umazanijo ali nečistoče na strehi pobere voda in jih tudi odplakne v nevihtno kanalizacijo. V mestih s kombiniranim sistemom prelivanja odplak, v katerem se odtok deževnice, gospodinjske odplake in industrijske odpadne vode zbirajo v isti cevi za čiščenje, lahko prevelika količina nevihte povzroči prelivanje mestne kanalizacije, ki odvaja odplake v potoke in reke. Zelena streha lahko to prepreči tako, da zadrži vodo v rastlinah in gojišču, s čimer upočasni in zmanjša količino nevihtne vode, ki vstopa v ekosistem, posledično pa zmanjša poplave in erozijo. Podatki, zbrani iz študije raziskovalcev na Pennsylvania State University, Center za raziskave zelenih streh kaže, da so zelene strehe med nevihtami zajele do 80% padavin, v primerjavi s 24% značilnimi za standardne strehe (vir). Ko zelene strešne rastline dozorijo in rastejo koreninski sistemi, se lahko zadrževanje neviht poveča. V nekaterih mestih so stavbe z zelenimi strehami upravičene do nižjih pristojbin za upravljanje neviht zaradi dejstva, da zelene strehe zmanjšujejo količino padavinske vode, ki zapusti mesto. Rastoči medij in rastlinski material strehe delujeta tudi kot filter in pomagata nevtralizirati kisli dež ter ujeti prah in delce v zraku.

Zelena streha zmanjša učinek mestnega vročinskega otoka in izboljša kakovost zraka

Temperatura v mestih je pogosto višja kot v okoliških podeželskih območjih, kar je znano kot učinek mestnega vročinskega otoka . Velike količine tlakovanih površin v mestih absorbirajo sončno sevanje in ga ponovno oddajajo kot toploto, kar poveča lokalno temperaturo zraka. Na primer, v poletnih mesecih v New Yorku je najnižja dnevna temperatura v povprečju za 7,2 ° F toplejša od okoliških primestnih in podeželskih območij, še več pa med vročinskimi valovi. Zelene strehe ne samo pomaga zmanjšati toplotni otok učinek urbanega jih zajema običajnih temno strešne površine z vegetacijo, ki absorbira manj toplote, ki pa jih uporabljajo tudi sončno sevanje za izhlapevanje vode iz rastočih medijev in izkaže,(absorpcija vode skozi rastlinske korenine in sproščanje te skozi njene liste kot para) vlaga iz rastlin. Ta postopek evapo-transpiracije znižuje temperaturo na strehi z uporabo toplote iz zraka za izhlapevanje vode.

Izolira stavbo

Temna strešna površina, ki absorbira toploto, povečuje zahteve po mehanskih sistemih, kar otežuje primerno hlajenje stavbe, medtem ko zelena streha zmanjšuje temperaturo strehe in s tem same stavbe. Dodatni sloji zelene strehe služijo tudi kot izolacija. To zmanjša količino toplote, ki prehaja v stavbo, zmanjša hladilne obremenitve in ponuja nekaj izolacije med ogrevalno sezono, čeprav je pomembno omeniti, da ne nadomešča potrebe po dodatni toplotni izolaciji. Korist je največja za stavbe z visokim razmerjem med streho in zidom (tj. Stavbe z večjo površino strehe v primerjavi z zunanjo površino sten). Dodatni sloji strešne kritine in gojišča prav tako pomagajo zmanjšati hrup v notranjosti zaradi mehanske opreme na strehi.

Izboljša učinkovitost mehanske opreme

Hladnejše temperature strehe, ki jih ustvarja zelena streha, pomagajo povečati učinkovitost strojne opreme na strehi, tako da zrak na strehi ohladijo. V načinu hlajenja mora HVAC predhladiti zunanji zrak, da doseže zahtevano temperaturo. Če je zrak na strehi hladnejši zaradi zelene strehe, je ta postopek lažji in porabi manj energije. Zato nižje temperature zraka na strehi izboljšajo učinkovitost odvajanja toplote HVAC opreme na strehi, ker deluje pri nižji temperaturi okolice.

Zmanjšuje emisije toplogrednih plinov

Zmanjšanje hladilnih obremenitev pomaga tudi pri zmanjševanju emisij toplogrednih plinov pri zgorevanju fosilnih goriv, ​​povezanih z uporabo HVAC opreme. Dodajanje rastlin in dreves v urbano krajino pa povečuje fotosintezo, zmanjšuje raven ogljikovega dioksida, ki ga proizvajajo vozila, industrijski objekti in mehanski sistemi. Poveča tudi proizvodnjo kisika.

Podaljšuje življenjsko dobo strehe

Zelena streha lahko podaljša življenjsko dobo strešnega sistema z zaščito strešnih materialov pred neposrednim ultravijoličnim sevanjem in ekstremnimi temperaturami. Posledično lahko strešna konstrukcija zahteva manj vzdrževanja, s čimer lastnik prihrani denar za nadomestne stroške skozi dolgo življenjsko dobo strešnega sistema. Dobro vzdrževana zelena streha lahko več kot podvoji število let, preden je treba streho zamenjati, v primerjavi s standardno streho, kar pokriva nekatere dodatne stroške vgradnje..

Ponuja urbane pripomočke

Dostopna zelena streha poveča urbano zeleno površino in izboljša udobje in uživanje stanovalcev z zagotavljanjem estetsko prijetnega pogleda ali okolja za sestanke ali rekreacijo. Nekatere zelene strehe vključujejo urbano kmetijstvo in vključujejo zelišča in zelenjavo, ki jih lahko naberejo stanovalci v stavbi ali skupnost. Zelena streha je lahko tudi zatočišče za žuželke in ptice, ki so zaradi urbanega razvoja in izgube zelenih površin izgubile naravni habitat.

Slabosti zelene strehe

Slabosti je zelo malo, a stroški namestitve so glavni. Namestitev zelene strehe bo dražja od običajne ravne strehe, saj bo osnovno konstrukcijo morda treba okrepiti, da bo kos dodatni obremenitvi.

Zelene strehe ponujajo toliko prednosti, da bi bili nor, če ne bi razmišljali o namestitvi na ustreznem območju. Po namestitvi je zelena streha lepa, nizko vzdrževana in okolju prijazna.