Select Page

V okviru gradbeništva, je R-vrednost merilo, kako dobro dvodimenzionalna ovira oz. meja, kot je plast izolacije, okno ali stena ali strop, odbija prevodni tok toplote. R-vrednost je temperaturna razlika na enoto toplotnega toka, ki je potrebna za vzdrževanje ene enote toplotnega toka med toplejšo in hladnejšo površino pregrade v pogojih ustaljenega stanja.

Vrednost R je izraz gradbene industrije za toplotno odpornost “na enoto površine”. Včasih je označena vrednost RSI, če se uporabljajo enote SI (metrične). Vrednost R je lahko navedena za material (npr. Za polietilensko peno) ali za sklop materialov (npr. Stena ali okno). Pri materialih je pogosto izražen z vrednostjo R na enoto dolžine (npr. Na palec ali meter debeline). Vrednosti R so dodaten slojem materialov in višja kot je vrednost R, boljše so lastnosti.

U-faktorja ali U-vrednost je skupni koeficient za prenos toplote , ki opisuje, kako dobro za dejanja, gradbenega elementa segrevanje ali je stopnja prenosa toplote (v vatih) skozi kvadratni meter strukture, deljena z razliko v temperaturi čez strukturi . Elementi so običajno sklopi več plasti komponent, na primer tistih, ki tvorijo stene / tla / strehe itd. V standardiziranih pogojih meri stopnjo prenosa toplote skozi gradbeni element na določenem območju. Običajni standard je pri temperaturni razliki 24 ° C (43 ° F), pri 50% vlažnosti brez vetra (manjši faktor Uje boljši pri zmanjševanju prenosa toplote). Izražen je v vatih na kvadratni meter kelvina (W / m 2 ⋅K). 

To pomeni, da višja kot je vrednost U, slabša je toplotna učinkovitost ovoja stavbe. Nizka vrednost U običajno kaže na visoko stopnjo izolacije. Uporabni so, saj je to način napovedovanja sestavljenega vedenja celotnega gradbenega elementa, ne pa zanašanje na lastnosti posameznih materialov.

Covid-19Spremenjen način poslovanja

Spoštovani poslovni partnerji,
 
obveščamo vas, da so z namenom preprečevanja nadaljnjega širjenja korona virusa in odloka Vlade RS  spremenili način poslovanja v podjetju Stireks d.o.o. z dnem 16.11.2020
 
Poslovne partnerje prosimo, da ob naročilu materiala uporabljajo elektronske medije, spletno povpraševanje in telefonski kontakt z našim prodajnim osebjem.
 
Vstop v prodajni prostor podjetja pri prevzemu naročenega materiala je omejen in dovoljen samo posamično na podlagi dovoljenja predstavnika podjetja. Pred vstopom je potrebno obvezno uporabiti razkužilo za roke in v komunikaciji upoštevati minimalno razdaljo 1,5 m.
 
Prevzem naročenega in pripravljenega materiala je možen na podlagi pismene potrditve prodajnega osebja, pri čemer naj bi prevzem materiala potekal brez osebnega kontakta. Možna bo še vedno organizacija dostave s strani podjetja Stireks d.o.o., vendar lahko zaradi povečanega povpraševanja prihaja do zamud. 
 
Delovni čas pri dostavi in prevzemu materiala je skrajšan od ponedeljka do petka od 07:00 – 16:00 ure in v soboto od 07:00 - 12:00 ure.
 
Zahvaljujemo se vam  za upoštevanje navodil, saj bomo le ob obojestranskem upoštevanju navodil postopoma skupaj preprečili širjenje korona virusa.


Vaš partner Stireks d.o.o.