STEKLENA VOLNA

Toplotna prevodnost steklene volne znaša med 0,03 in 0,045 W/mK, zaradi česar spada med najbolj učinkovite toplotne izolatorje. Steklena volna ne trohni in ne propada, ne gnije, je obstojna pri visokih temperaturah in je kemično nevtralna.

Steklena volna in njene lastnosti

Razlike med stekleno in kameno volno:

Steklena volna podobno kot kamena volna spada v skupino mineralnih toplotno izolacijskih materialov, s kameno volno pa sta si precej podobni tudi po lastnostih.

Bistvene razlike med stekleno in kameno volno so v:

  • surovini, iz katere je material narejen (za izdelavo steklene volne se uporablja kremenčev pesek z dodanim recikliranim steklom, medtem ko je kamena volna narejena iz kamnin vulkanskega izvora, kot sta bazalt in diabaz s primesmi koksa);
  • tehnologiji izdelave (steklena vlakna nastajajo z vlivanjem taline v rotorje, medtem ko kamena vlakna izdelujejo z nalivanjem taline na posebne rotacijske valje);
  • končnih lastnosti vlaken (steklena vlakna so v primerjavi s kamenimi vlakni daljša in imajo višjo elastičnost, poleg tega pa so v primerjavi s kamenimi vlakni veliko prožnejša).

Toplotna prevodnost steklene volne znaša med 0,03 in 0,045 W/mK, zaradi česar spada med najučinkovitejše toplotne izolatorje. Steklena volna ne trohni in ne propada, ne gnije, je obstojna pri visokih temperaturah in je kemično nevtralna.

Steklena vlakna se lahko uporabljajo v obliki plošč (toplotna izolacija sten in tlakov, toplotna izolacija strešnih plošč) ali v obliki rol, ki se zaradi svojega prožnejšega značaja uporabljajo za toplotno izolacijo suhomontažnih stenskih sistemov ali toplotno izolacijo poševnih ali ravnih streh.

Podobno kot pri kameni volni je tudi pri stekleni volni treba v fazi skladiščenja, montaže in uporabe preprečiti stik materiala z vlago ali njegovo navlaževanje, ki lahko bistveno poslabša ključne mehanske lastnosti.

To lahko dosežemo s kakovostno izvedbo parnih ovir ali zapor ter ustreznim načrtovanjem konstrukcijskih sklopov, pri čemer je pomembna tudi njihova strokovna in pravilna izvedba.

Steklena vlakna se poleg oblike ločijo tudi po gostoti, njihova vrednost pa lahko znaša od 10 do 100 kilogramov na kubični meter. Izdelki z nižjo gostoto imajo navadno višjo toplotno prevodnost in nasprotno. V primerjavi s kameno volno je stekleno volno tudi lažje vgrajevati, saj je navadno ni treba natančno odmerjati in rezati, zaradi svoje prožne narave pa med posameznimi sklopi ne ostajajo nezapolnjene praznine, v katerih bi se lahko pojavljali toplotni mostovi.

Steklena vlakna so tudi za zdravje povsem neškodljiva: njeni delci so topni tudi v telesnih tekočinah, kar pomeni, da so biorazgradljiva, njihova prisotnost v bivalnih prostorih pa zaradi tega ne predstavlja nevarnosti za človeka.

Zakaj izbrati stekleno volno?

Steklena vlakna se poleg oblike ločijo tudi po gostoti, njihova vrednost pa lahko znaša od 10 do 100 kilogramov na kubični meter. Izdelki z nižjo gostoto imajo praviloma višjo toplotno prevodnost in obratno. V primerjavi s kameno volno je stekleno volno tudi lažje vgrajevati, saj je praviloma ni potrebno natančno odmerjati in rezati, zaradi svoje prožne narave pa med posameznimi sklopi ne ostajajo nezapolnjene praznine, kjer bi se lahko pojavljali toplotni mostovi.

Steklena vlakna so tudi zdravju povsem neškodljiva: njeni delci so topni tudi v telesnih tekočinah, kar pomeni, da so biorazgradljiva, njihova prisotnost v bivalnih prostorih pa zaradi tega ne predstavlja nevarnosti za človeka.

Prenesite katalog 

 

Prenesite brošuro toplotnih izolacij proizvajalca Sympor. Nova tehnologija in kvalitetni izdelki vam bodo prihranili denar in čas. Prenesite katalog in se prepričajte sami. 

S podjetjem Stireks prodaja in storitve, d.o.o., imamo pri dobavi toplotnoizolacijskih materialov  pozitivne izkušnje.

Hiter in korekten odziv komerciale pri izdelavi ponudb ter dostava  materiala na gradbišče v dogovorjenem roku.

Potrudijo se tudi ob časovnih zagatah ali pri dobavi materialov, ki niso v običajni ponudbi.

Hilmo Hodžić

Direktor, STROJNO POLAGANJE TLAKOV HILMO HODŽIĆ s.p.

Glede na naše ambiciozne cilje nam je izjemno pomembno, da sodelujemo z zanesljivimi partnerji, ki nam pomagajo v procesu doseganja le-teh. Lahko rečem, da je Stireks zagotovo eden tistih partnerjev, ki so soodgovorni za naš uspeh, njihova predanost in fokus v naše zadovoljstvo se čuti v vseh elementih sodelovanja, tu moramo pohvaliti našo skrbnico Kristina Ozmec, ki nam s svojim profesionalnim odnosom, trudom in pozitivno energijo vliva dodatni pogum in motivacijo za uresničitev naše vizije.

Admir Latić, Alivsas php, d.d.

Hvala za zaupanje, pozitivne izkušnje nam pomenijo največ. 😃

Admir Latić

Direktor, Alivsas php, d. d.

Mnenje o podjetju Stireks d.o.o.:

-  Hiter odziv naročenega gradbenega  materiala tako, da je na objektu 1- 2 dneh,
-  prijaznost osebja predvsem komercialistov,
-  velika izbira toplotne in hidroizolacije  ter drugega gradbenega materiala,
- cene materialov so  konkurenčne.

Kemal Spahić

Direktor, SGPS d.o.o.