Ko je govora o najboljši toplotni izolaciji in najboljšem stiroporu je nepoznavalcu morda težko ločiti med prednostmi in slabosti najboljših možnosti izolacije na trgu. En način je sicer cena, a ni nujno, da je dražji tudi boljši.

Pri izolaciji hiše (ne cokla) imajo graditelji nekaj možnosti. Prva in najbolj razširjena izbira je stiropor debeline 17 centimetrov, ki je potreben tudi za pridobitev Eko sklad subvencije, druga so naprednejše oblike stiropora, kot je npr. Silber reflex, tretja možnost pa je kamena volna.

Kaj je stiropor?

Stiropor je gradbeni material, ki se v večinoma uporablja za toplotne izolacije objektov. Ima dobre toplotne izolativne lastnosti, poleg tega pa omogoča izjemno preprosto vgradnjo in je na voljo po relativno nizki ceni v primerjavi z drugimi materiali. Imenujemo ga tudi EPS oz. ekspandirani polistiren.

Nastane namreč tako, da sicer majhne kroglice polistirena pri procesu proizvodnje ekspandirajo (se razširijo), nato  pa se v kalupu oblikujejo v plošče stiropora. Zatem sledi sušenje, ki traja kar nekaj časa, to pa še razrez.

Vrste stiropora

Pod termin stiropor lahko laično uvrščamo vse tipe stiropora, čeprav se nekateri bolj, drugi manj razlikujejo od klasičnega EPS stiropora. Med njimi je najbolj poznan Stirodur oz. XPS, ki pa je ekstrudirani polistiren. Prednosti stirodura so v tem, da se manj navzema vode in je bolj tlačno trden. Zato se uporablja za izolacijo povoznih in pohodnih površin ter izolacijo temeljev in cokla.

Tudi stiropor je na voljo v relativno visokih tlačnih trdnostih, a zaradi hidrofobnih lastnosti (ne zaradi tlačne trdnosti) v večini od omenjenih primerov uporabljamo Stirodur.

Ko pa iščemo najboljšo izolacijo, ki bo zagotavljala najboljše lastnosti za objekt in bivanje v njem pa pridemo do materialov, ki so nekoliko dražji a prinašajo številne prednosti. To so kamena volna, Silber reflex in grafitni stiropor. Poglejmo si, kakšne so razlike med njimi, katere so prednosti in  katere slabosti.

Grafitni stiropor

Grafitni stiropor je bil eden izmed prvih “sivih” stiropor-jev na trgu in ga mnogi priporočajo še danes. V primerjavi s klasičnim belim stiropor-jem je grafitni stiropor 20% bolj izolativen. Ima pa tudi slabosti. Glavne slabosti grafitnega stiropora so višja cena in lastnosti:

  • se zvija na soncu ,
  • je manj dimenzijsko stabilen.

Zato je potrebno fasado v času izdelave zaščititi pred soncem.

V primerjavi z boljšo alternativo, ki jo bomo omenili v nadaljevanju, pa je slabost grafitnega stiropora tudi ta, da je slabo paroprepusten.

Silber reflex oz. paroprepustni stiropor

Ko govorimo o različnih vrstah stiropora pa pridemo tudi do Silber Reflex plošč. Te so najboljša vrsta stiropora na trgu. Razlika v primerjavi z ostalimi pa je vidna že na pogled.

  • Silber Reflex ima v primerjavi z ostalimi vrstami stiropora očitne prednosti. To so:
  • Bistveno večja dimenzijska stabilnost
  • Nižja vodovpojnost (manj kot 0,5%)
  • Nižja toplotna prevodnost (le 0,031 W/m2k)
  • Višja paro prepustnost (µ=8)

V primerjavi z belim stiroporom je Silber Reflex tako 5-krat bolj paro prepusten, bistveno bolj odporen na vlago in pa 25% manj toplotno prevoden. Tako Silber Reflex predstavlja eno izmed najboljših rešitev za izolacijo hiše na trgu in je certificiran v najbolj renomiranih fasadnih sistemih.

Kamena volna

Kamena volna zagotavlja izjemne lastnosti kar se tiče toplotne izolativnosti. Nudi toplotno izolativnost 0,035 Mk/W, s čimer je primerljiva z ostalima omenjenima materialoma. Omeniti pa je potrebno 3 lastnosti, ki so njena edinstvena in izrazita prednost, ko govorimo o izolaciji objektov. To so:

  1. Negorljivost
  2. Zvočna izolativnost
  3. Paroprepustnost

Gorljivost kamene volne

Kamena volna je popolnoma negorljiv material in sodi v razred gorljivosti A1. Toplotna izolacija praviloma v vsaki kontaktni fasadi predstavlja volumsko največji delež materiala, velja kamena volna za najbolj požarno-varen material. Kot celota se fasadni sistemi izdelani s kameno volno uvrščajo v razred A2-s1, d0.

Zvočna izolativnost kamene volne

Za kameno volno velja, da je eden izmed najboljših materialov za zvočno izolacijo. Fasadni sistemi s kameno volno so med najbolj zvočno-izolativnimi. Na lahkem zidu lahko sistem izolacije s kameno volno hrup zmanjša za 5 dB, na masivnem zidu pa za 2 dB.

Paroprepustnost kamene volne

Paroprepustnost kamene volne je med najvišjimi, ko govorimo o toplotno-izolativnih materialih. Označujemo jo s količnikom difuzijskega upora prehoda vodne pare μ=1.

Paroprepustnost v objektih je ključnega pomena za dobro klimo v prostoru in trajnost oz. dolgo življenjsko dobo objekta in posameznih gradbenih materialov. Ko govorimo o paroprepustnosti toplotne izolacije, pa mnogi mislijo, da to ni pomembno, saj itak zaključni sloji niso paroprepustni, a to ne drži. Zakaj ne, si preberite v naslednjem odstavku.

Slabost kamene volne, ko govorimo o izolaciji fasade je težja izvedba in višja cena.

Kateri zaključni sloj fasade izbrati v kombinaciji s paroprepustno izolacijo

Toplotno izolacijski materiali, ki smo jih v tej objavi omenili, z izjemo stiropora, imajo skupno lastnost, ki je, da so paroprepustni. Ker je tako, pa moramo pri vgradnji takih materialov to dejstvo vzeti v zakup tudi ko govorimo o ostalih materialih. Predvsem to velja za zaključne sloje fasad. V kolikor smo namreč izbrali paroprepustno toplotno izolacijo, moramo izbrati tudi paroprepustni zaključni sloj fasade.

Res je, da niso vsi zaključni sloji paroprepustni, treba je izbrati pravi, kompatibilni zaključni sloj fasade. Torej, v primeru, da se odločimo za toplotno izolacijo iz kamene volne, moramo izbrati bodisi silikatni, bodisi mineralni zaključni sloj. Dobra izbira je tudi silikatno-silikonski zaključni sloj, ki je hkrati tudi vodo-odbojen.