Kakšen je namen hidroizolacije

Namen hidroizolacije je, da preprečimo vdor vode v objekt. Če govorimo o hidroizolaciji ravne strehe, potem je cilj, da ta prepreči vdor vode zaradi dežja. Enako velja za vse ostale vrste t.i. horizontalne hidroizolacije (terasa, temelji nepodkletene hiše, ravne strehe, …). Druga vrsta hidroizolacije je vertikalna. Ta se v glavnem nanaša na hidroizolacijo temeljev podkletene hiše. Hidroizolacija temeljev podkletene hiše se od horizontalne razlikuje, saj je potreben izkop, namestitev bitumenske izolacije in termo izolacije s pomočjo stirodura.

Kateri material za hidroizolacijo

Čeprav poznamo več vrst hidroizolacije, je daleč najbolj enostavna in učinkovita bitumenska hidroizolacija. Le-ta se lahko nanese kot premaz ali v trakovih. Poleg bitumenske pa poznamo še PU hidroizolacijo.

Kot smo že omenili je pri hidroizolaciji temeljev podkletene hiše potrebno tudi toplotno izolirati objekt. To je najbolj smiselno s pomočjo stirodura, saj ima dobro izolativnost in visoko tlačno trdnost.

Hidroizolacija temeljev hiše

Hidroizolacija je nujna in zanesljiva zaščita pred vplivi meteorne vode. Zaščiti tudi pred vlago in drugimi vremenskimi pojavi. Vdor vode lahko povzroči v našem objektu veliko škode, zato se tukaj ne splača varčevati. Posebej pomembna je hidroizolacija v stiku objekta s tlemi in hidroizolacija strehe.

Na voljo imamo več vrst hidroizolacije:-plastomerni,polimerni,elastomerni,samolepilni…

Najpogosteje uporabljena je poliuretanska ali bitumenska hidroizolacija v trakovih. Uporabljamo jo pri izolaciji temeljev,temeljne plošče,vkopanega dela hiše in ravnih streh.

Pri izolaciji vkopanega dela hiše je najprej potrebno steno premazati z prednamazom nato na steno navarimo bitumenski trak, ki ga zaščitimo z XPS in nato vse skupaj prekrijemo s čepkasto folijo.

Hidroizolacija ravne strehe

Zaradi neposrednega vpliva meteorne vode je hidroizolacija ravne strehe izjemnega pomena za njeno trajnost. Na voljo imamo več vrst ravnih streh na betonski ali drugi konstrukciji, ki mora biti v naklonu minimalno 2%, saj sicer grozi nevarnost zastajanja vode. Vsem je skupno to, da je potrebno konstrukcijo naprej premazati z bitumenskim tekočim prednamazom, ki mu navadno sledi bitumenski trak za izvedbo parne zapore. Glede na zahteve se za streho vgradi od toplotna izolacija (iz stirpora, stirodura ali kamene volne). Zaključni sloj strehe se izvede v dveh plasteh bitumenskega traku, pri čemer je prvi zalepljenna izolacijo (samolepilni bitumanski trak), drugi pa je nad njim popolnoma privarjen.

Hidroizolacija tal

V tem primeru je treba tla očistiti prahu in nesnage, morebitne vdolbine in izbokline pa izravnati. Tako lahko začnete s prvim slojem izolacije, ki naj bo v tekoči obliki – kot premaz (npr. bitumen). Sledi druga plast izolacije, ki je nekoliko debelejša in jo dobimo v trakovih (rolah). Le to je treba med stiki lepiti ali z gorilnikom rahlo segreti, da se na robovih rahlo stopi in jo nato zlepiti skupaj. Izolacijo je treba potegniti tudi vsaj 10 ali 15 centimetrov navzgor po stenah. Položeni hidroizolaciji sledi izvedba toplotne izolacije (stiropor, stirodur, kamena volna,…). V primeru, da boste na koncu vlili betonski estrih, vam priporočamo kar klasično izolacijo – stiropor.

Cena bitumenske hidroizolacije temeljev in streh po kvadratu

  • Bitumenska hidroizolacija za ravne strehe (elastomerni trak deb. 4 mm, antracit izgled) pri min. naročilu 50 m2 že od 3,81 €/m2 + DDV
  • Bitumenska hidroizolacija za zelene strehe (protikoreninski elastomerni trak deb. 4 mm) pri min. naročilu 50 m2 že od 3,79 €/m2 + DDV
  • Bitumenska hidroizolacija za temelje in podzidke fasad (elastomerni trak deb. 4 mm) pri min. naročilu 50 m2 že od 4,06 €/m2 + DDV
  • Samolepilna bitumenska hidroizolacija (elastomerni trak deb. 3 mm) pri min. naročilu 30 m2 že od 3,87 €/m2 + DDV
  • Bitumenska hidroizolacija za zaščito pred talno vlago (polimerni trak deb. 4 mm) pri min. naročilu 50 m2 že od 3,64 €/m2 + DDV
  • Bitumenska hidroizolacija proti prehajanju vodne pare, vlage in radona (trak deb. 4 mm) pri min. naročilu 50 m2 že od 3,91 €/m2 + DDV