Gradbeni material pomeni ves material, ki ga uporabljamo pri gradnji hiš in stavb. Med najbolj splošen in razširjen gradbeni material prištevamo beton, jeklo in les ter kamen in opeko. Tehnično izraz gradbeni material pomeni ves material, ki ga izvajalec dostavi oz. prinese na objekt z namenom vgradnje tega materiala na sam objekt. Poglejmo si klaj vse je gradbeni material, kateri gradbeni materiali so najbolj razširjeni in kje kupiti gradbeni material.

Kaj je gradbeni material

Gradbeni material je material, ki se uporablja za gradnjo . Za gradnjo zgradb so bile včasih uporabljene številne naravne snovi, kot so glina , skale, pesek, les in celo vejice in listi. Poleg naravnih materialov se kot gradbeni material danes uporabljajo tudi številni umetni izdelki, nekateri bolj in drugi manj sintetični. Proizvodnja gradbenih materialov je uveljavljena panoga v mnogih državah in uporaba teh materialov je običajno razdeljena na posebne specialne dejavnosti, kot so tesarstvo, izolacijska, vodovodna in strešna dela, zidarstvo … Zagotavljajo sestavo habitatov in struktur vključno z domovi .

Trendi skozi zgodovino gredo v smer, da so gradbeni materiali od naravnih postali vedno bolj umetni in sestavljeni. TO pomeni, da so gradbeni materiali iz biološko razgradljivih do neuničljivih; od avtohtonih oz. lokalnih, do globalnih, za prevoz po vsem svetu; od popravljivih do takih za enkratno uporabo ter izbranih zaradi povečane stopnje požarne varnosti in izboljšane potresne odpornosti.

Omenjeni trendi povečujejo začetne in dolgoročne ekonomske, ekološke, energetske in družbene stroške gradbenih materialov.

Kateri so najbolj uporabljani gradbeni materiali

Gradbena industrija uporablja različne gradbene materiale za različne vidike gradnje doma. Arhitekti se z gradbenimi inženirji posvetujejo o nosilnosti materialov, s katerimi projektirajo, najpogostejši materiali pa so beton, jeklo, les, zid in kamen. Vsak ima različno moč, težo in vzdržljivost, zaradi česar je vsak bolj ali manj primeren za različne namene.

Obstajajo nacionalni standardi in metode preskušanja, ki urejajo uporabo gradbenih materialov v gradbeništvu, tako da se nanje lahko zanesemo pri zagotavljanju strukturne celovitosti. Arhitekti izbirajo tudi materiale glede na stroške in estetiko.

Gradbeni materiali so običajno razvrščeni v dve kategoriji: naravni in umetni. Materiali, kot sta kamen in les, so naravni, beton, zid in jeklo pa umetno izdelani. Toda obe morata biti pripravljeni ali obdelani, preden se uporabita v gradnji. Tukaj je seznam gradbenih materialov, ki se najbolj pogosto uporabljajo v gradbeništvu.

Jeklo

Jeklo je kovinska zlitina železa in ogljika ter pogosto drugih legiranih materialov v svoji sestavi, zaradi česar je močnejša in bolj odporna na lom od železa. Nerjaveča jekla so odporna proti koroziji in oksidaciji zaradi dodatnega kroma v njihovi sestavi. Ker je v primerjavi s svojo težo in velikostjo tako močan, ga gradbeni inženirji uporabljajo za konstrukcijski okvir visokih sodobnih zgradb in velikih industrijskih objektov.

Nekatere njegove lastnosti vključujejo:

 • visoko razmerje med trdnostjo in težo ter močjo in velikostjo.
 • v primerjavi z drugimi kovinami je dražji. Strukturni inženirji se lahko posvetujejo o izbiri stroškovno najučinkovitejših velikosti za uporabo v hiši za podporo dejanske obremenitve stavbe.
 • je manj zamudno za namestitev kot beton.
 • namesti se lahko v katerem koli okolju.
 • je lahko občutljivo na korozijo, če ni pravilno nameščeno ali vzdrževano
 • krom, zlato in srebro se običajno uporabljajo za zaključke ali dekoracijo, ker nimajo natezne trdnosti jekla.

Beton

Beton je kompozitni material iz finega in grobega agregata (gramoza, drobljenega kamna, recikliranega betona in geo-sintetičnih agregatov), ​​ki ga povezuje tekoče vezivo, kot je cement, ki se sčasoma strdi. Najpogostejša vrsta cementa je fin prah, proizveden s segrevanjem apnenca in glinenih materialov v peči in dodajanjem mavca. Cementni beton je torej sestavljen iz mineralnega agregata, vezanega s portlandskim cementom in vodo. Po mešanju se cement strdi ali strdi v material, podoben kamnu, ki ga smatramo za beton.

Lastnosti betona:

 • trdnost se razlikuje glede na mešanico. Dobavitelji za betonsko industrijo običajno zagotovijo materiale, ki se uporabljajo za njihov beton, in testirajo trdnost betonske mešanice.
 • beton se lahko vlije v obliko, ki ima skoraj vsako obliko in se strdi v material, podoben kamnu.
 • za utrjevanje je potrebnih vsaj sedem dni, zato morajo inženirji in arhitekti upoštevati ta čas strjevanja, ko oblikujejo načrte gradnje za betonsko konstrukcijo.
 • zaradi svoje vsestranskosti, stroškov in trdnosti je idealen material za temelje hiše . Ker lahko prenese veliko obremenitev in prenese sile iz okolice, je betonski temelj doma pogost.
 • za povečanje natezne trdnosti betona inženirji pogosto načrtujejo, da se ojača z jeklenimi palicami ali palicami (armatura).

Les

Med najstarejšimi ali morda najstarejšimi gradbenimi materiali se les uporablja že tisoče let in ima lastnosti, zaradi katerih je idealen gradbeni material – tudi v času inženirskih in sintetičnih materialov. 

Za gradbeno uporabo so leseni kosi strojno skobljani in razrezani na standardne dimenzije, tako da se njihove mere lahko natančno upoštevajo v načrtih zgradb – to je znano kot dimenzionalni les . Les v večjih velikostih se običajno imenuje les ali tramovi in ​​se pogosto uporablja za gradnjo okvirjev velikih struktur, kot so mostovi in ​​večnadstropne zgradbe.

Nekatere drevesne vrste so boljše za nekatere namene in za uporabo v nekaterih podnebjih kot druge. Strukturni inženirji in arhitekti lahko določijo, katera vrsta lesa je idealna za gradbeni projekt .

Lastnosti lesa:

 • je lahko dostopen in ekonomičen naravni vir.
 • les je relativno lahek in ga je enostavno standardizirati po velikosti.
 • zagotavlja dobro izolacijo, zato ga mnogi arhitekti in inženirji radi uporabljajo za domove in stanovanjske zgradbe.
 • ima visoko natezno trdnost – ohranja svojo trdnost med upogibanjem – in je zelo močan, ko je stisnjen navpično.
 • ker je lahek in ga je treba tlačno obdelati , da pride v stik z okoliško zemljo, je les manj priljubljena izbira za temelje ali stene kleti. (Vendar pa trajni leseni temelji , znani kot PWF, pridobivajo moč med gradbinci zahvaljujoč toplim in vabljivim bivalnim prostorom v leseni kleti, ki jih ponujajo.) Pogosteje imajo hiše z lesenim okvirjem običajno armiranobetonske ali pomole in tramove temelje .

Izbira gradbenega materiala je eden od neštetih vidikov gradbenega projekta.

Kamen

Najdaljše obstojen gradbeni material, ki je na voljo, je tisti, ki je tu že tisoče let: kamen. Pravzaprav so najstarejše zgradbe, ki še obstajajo na svetu, narejene iz kamna. Ima številne prednosti, čeprav morajo inženirji in arhitekti pri načrtovanju zgradbe iz kamna upoštevati nekaj posebnih dejavnikov.

 • suhi kamniti zidovi iz gostega kamna se uporabljajo že tisočletja. Za njihovo držanje so kasneje uporabili različne oblike malte.
 • ker je tako gost, je kamen težko obdelati zaradi njegove teže in težav pri premikanju.
 • kamen ni učinkovit izolator, saj ga je težko ohraniti toplo.
 • različne vrste kamna so najboljše za različne namene. Na primer, skrilavec je odporen proti ognju. Granit je eden najtrših kamnov in eden najbolj trpežnih izdelkov, ki so na voljo; Inki so uporabljali apnenec ali granit za gradnjo svojih neverjetno močnih zgradb.

Opeka oz. zidaki

Zidna konstrukcija uporablja posamezne enote (kot so opeke) za gradnjo struktur, ki so običajno povezane z neko malto. Zgodovinsko gledano so bile glinene opeke oblikovane v kalupu in žgane v peči. Trenutno najmočnejša in najpogosteje uporabljena zidarska enota je betonski blok, ki ga lahko armiramo z jeklom. Steklo, opeka in kamen se lahko uporabljajo v taki zidani strukturi. Novost na našem trgu pa so silikatni zidaki, ki so po moči in karakteristikah najbolj podobni betonu.

Lastnosti zidakov:

 • zid je trpežen in ognjevaren.
 • ta način gradnje je sposoben upreti kompresijske obremenitve, zaradi česar je dober material za nosilne stene .
 • ojačana z betonom ali v kombinaciji z armiranim betonom lahko zidava podpira večnadstropne zgradbe in je lahko ekonomična izbira.
 • čeprav je močna metoda za uporabo v številnih vrstah gradnje, je lahko trajna zidana namestitev odvisna od kakovosti malte in izdelave.

Ta način gradnje je sposoben upreti kompresijske obremenitve, zaradi česar je dober material za nosilne stene .

Ojačana z betonom ali v kombinaciji z armiranim betonom lahko zidava podpira večnadstropne zgradbe in je lahko ekonomična izbira.

Čeprav je močna metoda za uporabo v številnih vrstah gradnje, je lahko trajna zidana namestitev odvisna od kakovosti malte in izdelave.

Kje kupiti gradbeni material

Pri nakupu gradbenega materiala je smiselno upoštevati več dejavnikov. To so:

 • ali je material na zalogi, oz. kako hitro je dobavljiv
 • kako je z dostavo materiala
 • kakšna je osnovna cena in kakšni so lahko količinski popusti
 • ali ima gradbeni material vse potrebne certifikate
 • kako je bil material skladiščen

Vsi ti dejavniki so po svoje samoumevni pa vendar pogosto prihaja do napak ali zapletov, ki so povezani z omenjenimi. Zato je pri izbiri ponudnika smiselno preveriti vse omenjene zadeve.

Vsekakor pa bodo mnogi, ki kupujejo gradbeni material na svojo roko potrebovali nekaj podpore pri izbiri vrst in dimenzij gradbenega materiala ter pri načrtovanju dostave oz. dobave. Zato je smiselno izbrati ponudnika gradbenega materiala, ki zagotovi podporo stranki pri nakupu in dobavi.

V podjetju Stireks d.o.o. gradbeni material skrbno skladiščimo skladno z zahtevami materiala oz. proizvajalca. Prav tako zagotavljamo veliko gradbenega materiala na zalogi. Hkrati pa vam bodo pri izbiri in nakupu gradbenega materiala v pomoč številni usposobljeni trgovci, ki vam bodo na voljo za vprašanja in podporo pri nakupu in dobavi.