Za razliko od drugih vrst izolacijskih materialov je kamena volna edini toplotnoizolacijski material, ki zagotavlja toplotno, zvočno in požarno zaščito stavb hkrati.

Izolacija s kameno volno zagotavlja visok prihranek energije. Investicijo v izolacijo s kameno volno, se praviloma povrne že v nekaj letih. Zato velja, da donosnost naložbe v kameno volno izjemna!

V tem članku boste našli informacijo o tem, kako poteka pridobivanje kamene volne. V kolikor vas zanima več o prednostih kamene volne pa si preberite članek 7 prednosti kamene volne.

Z najsodobnejšo tehnologijo Rockwool izdeluje široko paleto vrhunskih izdelkov iz kamene volne za različne namene: poševne in ravne strehe, za fasade, za notranje in predelne stene, za tla in medetažna tla. Kamena volna Rockwool je vodoodporna, paro propustna, odporna na kemikalije in mikroorganizme, trpežna, hkrati pa ne omogoča rasti bakterij in plesni ter jo je mogoče reciklirati.

Kamena volna je izolacijski material anorganskega izvora, namenjen za toplotno in zvočno izolacijo, ki hkrati preprečuje  širjenje požarov v gradbeništvu, industriji in ladjedelništvu. Surovine, ki se uporabljajo za proizvodnjo kamene volne, so kamen vulkanskega izvora (diabaz in dolomit ter v manjši meri bazalt) in tako imenovani briketi (pridobljeni z recikliranjem odpadkov tehnološkega procesa z dodatkom cementa – takšno recikliranje zagotavlja zaprt krog recikliranja in odpadkov).

Kako poteka pridobivanje kamene volne

  1. Glavne kemične spojine, vključene v sestavo omenjenih materialov za pripravo, so silicijevi oksidi, aluminij, kalcij, magnezij in železo. V skladu s formulacijami se surovine zmešajo v kupolni peči, kjer se stopijo pri temperaturi nad 1400 ° C. V tem postopku taljenja surovin se koks uporablja kot vir energije. Kot dodaten vir energije za sežiganje dimnih plinov uporablja olje.
  2. Z modernim sistemom za čiščenje dimnih plinov se izloči prah in ogljikov monoksid, velik del energije pa se vrne v proizvodni proces. Maso, dobljeno v postopku taljenja v kupolni peči, spravimo na kolesa centrifuge, kjer se ta masa razplete v vlakna. Kolesa centrifuge maso razbijejo v kapljice; skozi kolesa se vpihuje zrak, da dobljene kapljice raztegne v vlakna. Vlakna se nato vpihajo v zbiralno komoro in tako dobimo klobučevino iz kamene volne.
  3. Primarni filc nato doseže sistem za precipacijo – tako imenovani nihalni sistem, ki omogoča doseganje odličnih izolacijskih lastnosti z enakomerno porazdelitvijo vlaken in visoko stopnjo njihovega prepletanja teh vlaken. S tem se zagotovi boljša osnova, da kamena volna zadržuje več zraka. To je ena od najpomembnejših lastnosti za dobro delovanje izolacijskega materiala
  4. V polikondenzacijski komori se izvede postopek polikondenzacije ali pritrditve veziva, ki skupaj z vezavo vlaken zagotavlja tehnične lastnosti izdelka. Postopek se izvaja pri 270 ° C z izhlapevanjem vode in fiksiranjem veziva, dodanega v fazi razprševanja mase. Vsi dimni plini se sežgejo in očistijo, s čimer se zapre krog izpustov dimnih plinov.
  5. Komornemu postopku sledi rezanje končnih izdelkov v zahtevane mere, njihovo zlaganje in pakiranje.

Za več podrobnosti si oglejte izdelke kamene volne Rockwool.