Pred več kot enim letom se je svet, kot ga poznamo, sesul, zaradi česar smo bili vsi obupani, kar se tiče prihodnosti. V tem času lani se je v našem življenju spremenilo vse, od našega življenjskega sloga do naših temeljnih vrednot. In čeprav si nikoli več ne bi želeli iti skozi »lockdown«, je ta izkušnja zagotovo vplivala na način, kako dojemamo svet okoli nas, in nam vsem dala tako ali drugačno lekcijo.

To je bilo težko leto ne le v smislu našega zasebnega in družabnega življenja (oziroma pomanjkanja le-tega), ampak tudi, kar je najpomembneje, v smislu našega dela in posla. Ne glede na to, ali ste lastnik majhnega ali srednjega podjetja, ki je propadlo, ali pa ste bili preprosto odpuščeni zaposleni, smo vsi izkusili enako negotovost, potem ko nas je neposredno prizadela globalna pandemija, ki je preplavila svet. Škoda je storjena in je ni mogoče ne zanikati ne izbrisati, lahko pa iz nje izstopimo močnejši le, če se iz tega nekaj naučimo.

Ker se »lockdown« v številnih državah in regijah nadaljuje, odvisno od njihove epidemiološke situacije, se ji gradbena industrija poslušno prilagaja in daje, ali pa vsaj išče zgled nove normalnosti. Sodobne tehnološke rešitve, novi varnostni ukrepi so le nekatere od prilagoditev, ki bodo najverjetneje ostale z nami na dolgi rok.

Covid19 je povzročil potresni premik v načinu našega dela, vlogi, ki jo ima delo v pisarnah, in potrebnih orodjih za opravljanje učinkovitega dela.

– David Murray, ustanovitelj in generalni direktor podjetja Echospace

Kje je gradbeništvo danes?

Čeprav daleč od idealnega, je res, gradbene razmere glede na okoliščine in stečaje ali neaktivnosti v drugih sektorjih niso bile najslabše. Po zadnjih podatkih, ki jih je objavil britanski ONS (Urad za državno statistiko), je mesečna proizvodnja v gradbeništvu januarja 2021 višja za 0,9 % v primerjavi z decembrom 2020, ko je bil zabeležen padec za 2,9 % . Pri tem velja omeniti, da je sedem zaporednih mesecev pred decembrskim padcem beležilo višjo rast od tiste z začetka letošnjega leta.

Pri nas so bile stvari nekoliko drugačne. Po podatkih statističnega urada RS sta leta 2020 bolje poslovala le gradbeništvo in poslovanje z nepremičninami:

Več prihodka le v dejavnosti gradbeništvo, poslovanje z nepremičninami in v strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnostih

V gradbeništvu bilo v letu 2020 664 novih aktivnih podjetij. Nekaj več kot 20.000 podjetij je imelo 0,6 % višji prihodek, ustvarili pa so za 7,0 % več dodane vrednosti.

Prihodki so se povečali tudi v dejavnosti poslovanje z nepremičninami, za 3,6 %, ta podjetja so ustvarila za 4,0 % več dodane vrednosti. V 4.118 podjetjih je delalo 6.285 oseb, kar je za 2,3 % več kot leto prej.

Vir: https://www.stat.si/StatWeb/News/Index/9618

Če  se torej večina drugih držav sprašuje, kdaj bo čas okrevanja, lahko pri nas vsaj v gradbeništvu postajamo kvečjemu zaskrbljeni, kdaj bosta rast in promet padla. Glede na porast bi namreč lahko trdili, da je šlo tudi za učinek »lockdowna« in omejitev, ki so vplivale na to, da so se ljudje več zadrževali doma, več dali na to kako bivajo in posledično v to investirali.

Hkrati pa je transport in ostale okoliščine omogočal, da dela potekajo nemoteno in predvsem hitreje.  

Negativne posledice

Posledice pa so bile v določenem pogledu negativne tudi za gradbeništvo. Kot se danes kaže, je dejstvo, da se je v času lockdowna gradilo, prineslo svojo negativno plat. V tem času so bile namreč številne tovarne gradbenih materialov zaprte ali pa so delovale omejeno. Proizvodnja tako ni dohajal in še vedno ne dohaja povpraševanja na trgu. Posledično se cene gradbenih materialov, predvsem  stiropora, jekla in tudi drugih materialov močno dvigajo. Omenjeno dejstvo pa lahko vodi v novo krizo, saj investitorji tako rekoč čakajo na boljše čase. V kolikor se stvari kmalu ne uredijo lahko tako pričakujemo, da se kriza zopet pokaže, tokrat v drugačni luči.

Čas okrevanja

Kljub temu, da so številke na prvi pogled videti precej optimistične in nam vsem prinašajo upanje v svetlejšo prihodnost gradbene industrije v teh nemirnih časih, je pred nami še dolga pot, da se postavimo na noge in se vrnemo v »dobre stare čase«.

Ti zadnji podatki, čeprav pozitivni za prihodnost industrije, kažejo, da je na trgu še vedno malo nervoze. Gradbena industrija je že pokazala neverjetno odpornost […]. Čeprav očitno še nismo popolnoma iz gozda, se začenjajo kazati zeleni poganjki okrevanja .

Zdaj, če bi želeli skicirati seznam prednosti in slabosti vpliva, ki ga je Covid19 imel in ima še vedno na gradbeno industrijo, bi slabosti nedvomno odtehtale prednosti (kakšno presenečenje!) in prav je tako. Kljub temu pa preprosto ne moremo mimo in biti ravnodušni do pospešenega sprejemanja tehnologije, ki jo je povzročila pandemija, ki nam je, kakor hočete, pomagala digitalizirati peščico procesov in zmanjšati ročno delo.