Zakaj so cene gradbenih materialov tako narasle

Leto 2020 je predstavljalo velik izziv za gradbeni sektor. Gradbišča so bila nekaj časa (delno) zaprta zaradi »lockdowna« in skoraj vsi smo bili negotovi glede prihodnosti našega podjetja. To obdobje je že za nami, a dolgoročne posledice globalne pandemije šele začenjajo vplivati ​​na industrijo.

Eden od izzivov, ki prihaja oz. je že, so visoke cene surovin. Opazite lahko stalno rast najbolj priljubljenih gradbenih surovin, kot so les, beton ali kovina. Seveda je celoten problem zelo zapleten. Zato ga bomo v današnjem prispevku poskušali podrobneje pogledati in najti vzroke ter posledice materialne krize v gradbeništvu. Začnimo!

Trenutna situacija na trgu

Pri analizi trga surovin se želimo osredotočiti na štiri glavne skupine materialov:

  • Kovina in jeklo
  • plastike
  • Les
  • Beton, cement in omet

Spodaj si lahko ogledate, kako so se cene teh skupin materialov spreminjale skozi lansko leto.

Vir : https://think.ing.com/articles/some-building-material-prices-remain-high-till-at-least-mid-2022

Ali veste, zakaj cene materialov, kot sta kovina ali les, rastejo veliko hitreje kot cene opeke ali betona?

To je zaradi karakteristik trga. Jeklo in les se proizvajata po vsem svetu, kupci pa prihajajo iz različnih držav. Tako visoka ponudba in povpraševanje pomenita bolj konkurenčen trg. Ker se materiali izdelujejo po vsem svetu, lahko ekstremni pogoji, kot so globalna pandemija in »lockdown«, znatno upočasnijo dobavo blaga, kar povzroči dvig cen.

Po drugi strani imamo beton, cement in opeko. Takšni materiali so veliko težji, zato njihov prevoz na dolge razdalje ni tako donosen. Zato je trg teh izdelkov manjši, bolj lokalen, manj konkurenčen in posledično manj dovzeten za spremembe cen.

Vzroki za krizo gradbenih materialov

Vendar se namesto analiziranja določenih številk raje osredotočimo na razumevanje, kaj je povzročilo tako izrazit dvig materialnih stroškov.

Covid-19 in prekinjena dobavna veriga

Kot verjetno že veste, je prvi pomemben dejavnik, ki je povzročil rast cen, epidemija Covid-19. V prvih mesecih pandemije je bilo zaprtih veliko gradbišč. In tista, ki so bila odprta, so delovala, vendar veliko počasneje. (Govorimo o globalnem, ne lokalnem trgu)

Enako je bilo na strani ponudbe, saj podjetja niso mogla dovolj hitro proizvesti materialov ali so imela težave z dobavo materialov zaradi omejitev koronavirusa. To je povzročilo, da se je dobavna veriga za nekaj časa upočasnila ali celo prekinila.

Veliko povpraševanje

Končno, ko je vse spet začelo delovati, je povpraševanje postalo izjemno veliko, vsi so gradili. Vsi so se želeli vrniti na delo in nadomestiti zapravljen čas in nižjo produktivnost. Za materiale, izdelane lokalno, se je bilo veliko lažje odzvati na povečano ponudbo.

Vendar pa je povpraševanje pri komponentah, kot sta les ali kovine, preseglo predelovalne zmogljivosti dobaviteljev (saj so se nekateri drugi deli sveta še vedno spopadali s hudo situacijo Covida). Posledično se mora v skladu z ekonomskimi zakoni, ko je povpraševanje večje od ponudbe, cena vedno dvigniti.

Brexit

Seveda se je Združeno kraljestvo pripravljalo na Brexit in vsa s tem povezana tveganja. Vendar tudi najboljši ekonomisti niso mogli predvideti mešanice koronavirusa in posledic Brexita na gradbenem trgu!

Po podatkih Sveta za vodstvo gradbeništva je Združeno kraljestvo uvozilo do 22 % vseh materialov in komponent. Poleg tega jih je bilo 60 % proizvedenih v Evropski uniji. Očiten razlog za rast cen lahko vidimo, če dodamo še počasnejšo dobavno verigo in omejitve, povezane s carinjenjem.

Napoved o prihodnjih materialnih stroških

V redu, cene so zdaj precej visoke, a ker je od prve zapore že več kot eno leto in je cepljenih vedno več ljudi, lahko kmalu pričakujemo padec cen.

Cene betona, cementa in opeke se morda ne bodo znižale do sredine leta 2022

No, na žalost stanje še ni tako stabilno. Povpraševanje je še vedno zelo veliko. Zaradi tega dobavitelji nimajo dovolj materiala in časa, da bi zapolnili svoje zaloge in uravnotežili povpraševanje in ponudbo na trgu. Na žalost bomo po napovedih morali počakati še nekaj časa, da se to zgodi. Ekonomisti navajajo, da se cene betona, cementa in opeke morda ne bodo znižale do sredine leta 2022 .

Druga težava je tudi prevoz materialov. Morda se bolj nanaša na materiale, kot so les ali kovine, vendar je to še vedno velika težava za gradbeno industrijo. Upočasnjena in motena dobavna veriga je povzročila pomanjkanje materialov in posledično višje cene. Po napovedih bi se lahko visoke vrednosti ohranile do začetka leta 2022.

Nenazadnje pri kovinah lahko opazimo konstantno rast cen, celo za 75 % višje od surovega jekla od avgusta! Ponovno ga povzročajo transport, upočasnjena proizvodnja zaradi »lockdowna« in veliko povpraševanje podjetij. Visoke cene kovin se lahko ohranijo do naslednjega leta. Na potrebo po domači proizvodnji tega materiala opozarja tudi primer kovin. Žal takšne spremembe v gospodarstvu države niso nikoli lahke, poceni ali hitre.

Kako se spopasti z naraščajočimi stroški materiala?Ali naraščajoče cene gradbenega materiala močno vplivajo na vaše podjetje? No, nedvomno bi lahko bila po Covid-19 kriza surovin še en velik izziv za gradbena podjetja. Vendar, kot vsak izziv, ni nerešljiv!

Najpomembnejši je odprt pristop do novih tržnih razmer in ustrezna poslovna strategija, podprta s pravimi orodji.