Silikatna opeka je narejena iz kremenčevega peska, apna in vode. Je bele barve in navidez podobna siporex-u, a ima bistveno višjo gostoto. Zato je težja. Teža klasičnega zidaka (na sliki desno) dimenzij 248x115x238 iz silikatne opeke znaša 9,3 kg.

Še težje so preklade (deli, ki pridejo nad vrata), dimenzij 1500 × 200 × 240 mm ki tehtajo skoraj 50 kg. Te lahko merijo tudi tri metre v dolžino.

Za zidanje hiše s silikatnimi zidaki je zato potreben “mini” žerjav s pomočjo katerega se zidaki dvigujejo in zlagajo en na drugega.

Siliatna opeka oz silikatni zidaki so torej težji in gostejši od vseh drugih materialov s katerimi se zida hiše. Edina težja in gostejša stvar je beton, ki pa se za zidanje hiše redko uporablja. Visoka gostota pa seveda ima svoje prednosti.

Prednosti visoke teže zidakov

Visoka teža pomeni visoko gostoto oz. obratno. To je razlog, da so silikatni zidaki po karakteristikah material, ki zagotavlja visoko stopnjo protipotresne varnosti, izjemno zvočno izolacijo ter odlično akumulacijo toplote.

Po drugi strani pa apno, ki je ena od surovin silikatnega zidaka zagotavlja optimalno klimo v prostoru. Idealna klima v prostoru je nekje okoli 50%. Apno pa ima to lasntost, da pšri visoki stopnji vlažnosti vlago veže nase, pri nizki pa jo oddaja nazaj v prostor.

Proizvodnja silikatnih zidakov

Silikatni zidaki so izdelani iz kremenčevega peska, apna in vode. Pri proizvodnji silikantih zidakov se porabi bistveno manj vode kot pri proizvodnji opeke. Prav tako pri proizvodnji silikatnih zidakov ne nastajajo kakršnikoli škodlijvi stranski produkti. Zato je silikatna opeka ena izmed najbolj ekoloških oz. zelenih izbir.

Prerez stene

Vrste silikatne opeke

Silikatno opeko oz. silikatne zidake v grobem delimo v štiri skupine:

  • temeljni izolacijski elementi
  • zidaki
  • preklade
  • u-elementi

Temeljni izolacijski elementi

Na temeljno ploščo se najprej položijo temeljni izolacijski elementi. Izdelani so s posebno primesjo, ki povečuje toplotno upornost izdelkov za 50%. S tem se zmanjšajo toplotni mostovi med steno in temeljno konstrukcijo ali steno kleti zgradbe. Z odpravo toplotnih mostov je mogoče znižati stroške ogrevanja do 4%, pri pasivnih hišah pa do 6%.

Preklade

Apneno-peščena preklada se uporablja kot nosilna preklada za premostitev gradbenih odprtin v zidanih stenskih konstrukcijah. Te preklade so povsem nosilni železo-betonski izdelki.

U-elementi

U-elementi se uporabljajo kot opažni element za ustvarjanje horizontalnih ojačitev in preklad nad okenskimi ali vratnimi odprtinami. Različne oblike zidakov omogočajo izdelavo preklade v širini, ki ustreza debelini stene. Uporabiti jih je mogoče tudi kot zaključni element pri izdelavi opaža plošče.

Malte za zidanje s silikatno opeko

S časom je večina gradbeništva prešla na uporabo t.i. suhih maltnih mešanic. Uporaba le-teh ima številne prednosti (visoka kakovost, enostavna priprava, manjša poraba in višja natančnost). Pri zidanju tako ni treba uporabljati lahke malte, ki podraži zidanje in zmanjšuje splošno trdnost zidovja. Odprava toplotnih mostov je zagotovljena z izolacijo po celotni površini za zidanje pa se uporabljajo malte z višjo trdnostjo, kar zagotavlja višjo trdnost zidu in možnost izbire tanjših nosilnih sten. Na voljo je tudi zimska različica.