silikatna opeka

Silikatna opeka

Iz silikatne opeke lahko gradimo hiše, ki omogočajo kakovostnejše bivanje in so hkrati cenovno dostopne. V primerjavi z navadnim zidanjem ima zidanje s silikatno opeko izjemne lastnosti – na primer trajno uravnoteži notranjo temperaturo v hiši.

Obodne stene hiše morajo izpolnjevati statično, akumulacijsko in izolacijsko funkcijo. Medtem ko sta velika nasipna trdnost in trdnost zidave idealni za doseganje dobrih statičnih, zvočnih in akumulacijskih lastnosti, je za zagotovitev izolacijskih lastnosti potrebna nasipna gostota. Večina konkurenčnih proizvajalcev poskuša združiti funkcije toplotne, statične in skladiščne funkcije v en izdelek. Tako se pri večini kompromisov vse tri lastnosti hkrati poslabšajo.

Edinstvenost sistema gradnje s silikatno opeko je v doslednem ločevanju statičnih, akumulacijskih in zvočnih funkcij zidov od funkcij toplotne izolacije. Celoten postopek gradnje je tako enostavno nadzirati s pomočjo toplotnih mostov, tako za strokovnjaka kot za vas.

Zidanje s silikatnimi zidaki omogoča, da lažje vzdržujemo zahtevano temperaturo in zahvaljujoč temu se spomladi in jeseni v hišah, zgrajenih iz silikatne opeke-a, manj ogreva, poleti pa se objekt ne pregreje. V hiši iz silikatne opeke vam bo udobno vse leto, ne bo vam treba toliko ogrevati ali toliko vklapljati klimatske naprave.

Poleg tega silikatna opeka tudi bolje ščiti pred hrupom, nosilne stene pa so tanjše, zato je v hiši več miru in prostora. Zaradi svojih edinstvenih lastnosti je zidanje SENDWIX pogosta izbira za gradnjo energetsko učinkovitih in pasivnih hiš.

Visoka trdnost zidov iz silikatne opeke omogoča izvedbo zelo vitkih nosilnih sten (175, 200 in 240 mm), kar bo povečalo uporabno bivalno površino. Poleg tega zidanje s silikatno opeko ponuja tako imenovane električne kanale v vseh blokih, kar bo bistveno zmanjšalo zavzetost pri izvajanju distribucije električne energije po celotni stavbi.

Ni treba sklepati kompromisov, kajti hiša, v kateri želimo živeti, si tega ne zasluži in tudi vi ne. Sodeč po raziskavah ljudje večino časa preživimo v zaprtih prostorih. Zato je pomembno, da ga preživijo v prijetnem in varčnem okolju.

y

Akustika

1

Večja talna površina

Trdnost zidu

Servis

W

Akumulacija

N

Zagotovljena kakovost

Prihranek energije

Enostavna realizacija

Vrste silikatnih zidakov

Hiše iz silikatne opeke (zidakov)

Silikatni zidaki in njihove prednosti

Sodobna arhitektura omogoča gradnjo ne le konstrukcij, ki zadovoljujejo najvišje standarde varčevanja energije, temveč mora ustvariti tudi udobno bivalno klimo in poskrbeti za zdravje in dobro počutje uporabnika.

Silikatni zidaki zagotavljajo dobro klimo v prostoru

SENDWIX zid ima sposobnost, da regulira in uravnava vlažnost v prostoru za normalno bivalno klimo. Globina vpijanja vlage je samo 5 mm, zaradi česar se toplotno izolacijske lastnosti SENDWIX zidu ne spremenijo, s tem pa se ohranja tudi visoka stopnja toplotne izolativnosti stavbe.

Silikatni zidaki nudijo akumulacijo toplote

Ko ogrevamo prostore, SENDWIX prevzame del toplote in jo akumulira v stene. Ko temperatura zraka pade, se nakopičena toplota nato sprosti nazaj v okolje. Uravnavanje zraka in njegovih lastnosti poteka postopoma, s tem pa se ohranja tudi enakomerna temperatura v notranjosti bivalnih prostorov. Manjša temperaturna nihanja prispeva tudi k varčevanju z energijo. Postopek, kjer se lahko toplota »vpija« in nazaj vrača v prostor je poznan kot »sposobnost akumuliranja toplote«.

SENDWIX ima visoko sposobnost akumulacije toplotne energije kar pomeni, da zid ostane hladen v poletnem času in ostane topel dlje časa tudi v zimskem času.

Zaradi visoke sposobnosti akumulacije toplote sprememba zunanjih temperatur ne vpliva na spremembo temperature v notranjih prostorih, zato je SENDWIX odličen material za gradnjo nizkoenergijskih in pasivnih objektov.

Eden od pomembnih kriterijev pasivne gradnje je tudi zrakotesnost objekta, kar lahko dosežemo tudi z gradnjo objektov s SENDWIX elementi.

Silikatni zidaki zagotavljajo odlično zvočno izolativnost

Zaradi visoke gostote materiala so silikatni zidaki odlični zvočni izolatorji. Zvočna izolativnost je sicer odvisna od debeline zidaka, lahko pa doseže celo do 56 decibelov. 

Okolju in človeku prijazni

Silikatni zidaki so proizvedeni iz popolnoma naravnih sestavin. To je iz kremenčevega peska, apna in vode. Pri proizvodnji silikatnih zidakov se porabi manj energije v primerjavi s proizvodnjo klasične opeke. V prostoru pa zagotavljajo odlično klimo. 

Pogosta vprašanja

Katere so glavne prednosti silikatne opeke?

Silikatna opeka ima številne prednosti v primerjavi z drugimi zidaki. Največja prednost silikatne opeke je njena gostota oz. masa. Ta je precej višja kot je gostota siporeksa ali klasične opeke. Zato gradnja hiše s silikatno opeko pomeni bistveno boljšo akumulativnost (ohranjanje temperature), nadpovprečno zvočno izolacijo in večjo proti-potresno varnost. Ker je silikatna opeka izdelana iz kremenčevega peska, apna in vode, zagotavlja tudi bistveno boljšo klimo v prostoru. Razlog za to je, da apno kot tako uravnava vlago v prostoru in zagotavlja, da je vlažnost prostora optimalna za bivanje.

Kakšna je sestava silikatne opeke?

Silikatna opeka je izdelana iz kremenčevega peska, apna in vode. Pri proizvodnji silikatne opeke pa se porabi bistveno manj vode, kot pri proizvodnji klasične opeke. Zato silikatna opeka velja za ekološki in okolju prijazen material.

Kakšne so karakteristike silikatne opeke?

Silikatna opeka je bistveno težja od katerekoli druge opeke oz. zidakov. Za to je za gradnjo hiše s silikatno opeko potrebno dvigalo oz. t.i. mini-žerjav. Masa silikatne opeke se namreč giblje med 9 in 100 in več kilogramov. Silikatne zidake oz. opeko delimo v štiri skupine, glede na namen oz. vlogo pri gradnji hiše. Te so preklade (nad okni in vrati), temeljni izolacijski elementi (v stiku s temelji), U-elementi (stik s streho) in klasični zidni elementi.

Katera je še dodatna prednost silikatne opeke?

Ena od dodatnih prednosti je natančnost gradnje. Silikatna opeka je namreč gladka in ravna s strani. Za zidanje s silikatno opeko se (lahko) uporablja namesnko lepilo, ki zagotavlja, da je gradnja še bolj natančna. Zato je poraba izravnalne mase oz. materiala za omet bistveno manjša kot pri klasičnio opeki. Poleg tega silikatni zidaki vsebujejo že vnaprej pripravljene kanale za izvedbo inštalacij, kar pomeni, da je napeljava le teh izredno enostavna in fina.

Pridobite več informacij o silikatnih zidakih

Iščete zanesljivega izvajalca?