Kaj je stiropor v kroglicah (EPS granulat), kako ga proizvajamo in za kaj se uporablja.

Stiropor kroglice  oz. EPS granulat so v osnovi majhne polimerne molekule, ki so napolnjene z zrakom, da povečajo velikost. Polimeri, ki se uporabljajo za tvorbo teh molekul, so pridobljeni iz naftnih stranskih proizvodov s postopkom destilacije in rafiniranja. Ko so kroglice napolnjene z zrakom, jih lahko združimo, da tvorijo večje krogle, ali jih oblikujemo v izdelke, kot so na primer plošče stiropora za izolacijo v gradbeništvu, embalaža za živila in drugi proizvodi.

Kaj so stiropor kroglice

Polimeri, ki se uporabljajo za oblikovanje stiropor kroglic, so v osnovi molekule s premerom le 0,5 mm. Za proizvodnjo se uporablja parni postopek, ki v molekulo vbrizga zrak in ustvari veliko večje stiropor kroglice. Če kroglice vstavimo v kalup ali iztisnemo skozi matrico, jih lahko združimo, da tvorijo veliko večje izdelke. V povprečnem stiropor izdelku so molekule polimerov prepojene s toliko zraka, da zrak predstavlja veliko večji odstotek polnila materiala kot sam polimer.

Prednosti stiropor kroglic

Ena glavnih prednosti stiropor kroglic je, da so neverjetno lahke. Kljub dejstvu, da so večinoma iz zraka, pa so zelo močne in trpežne. Čeprav se polistiren pogosto uporablja zaradi teh prednosti in nizkih stroškov, mnogi kritiki izražajo pomisleke glede življenjske dobe izdelkov iz stiropora. Polistiren je težko reciklirati in lahko na odlagališču zdrži stoletja. V kolikor pa nima stika s soncem, pa še bistveno dlje.

Uporaba kroglic stiropora

Stiropor kroglice se uporabljajo za polnjenje vrečastih stolov ali igrač. Ko se oblikujejo ali iztisnejo, se iz njih izdela tudi embalaža za prehrambene izdelke, vključno z izdelki za pakiranje in kalupi iz trde pene, ki se uporabljajo za zaščito elektronike. Iz tega materiala se izdelujejo posode za vročo hrano, ki jih najdemo v restavracijah, kot tudi skodelice in krožniki za enkratno uporabo. Polistiren pa v lahko oblikujemo v panele, ki se uporabljajo za izolacijo stavb.

Stiropor kroglice, pa se uporabljajo tudi v umetniških in obrtnih delih. Te kroglice so narejene z nekoliko drugačno tehniko kot tiste, ki se uporabljajo pri pakiranju in izolaciji živil. Te kroglice se pred paro predhodno razširijo in obdelajo z topili, zaradi česar nastane gost material, ki ob rezanju ali poškodbi ustvari hrustljav zvok. Iz njih izdelujejo številne izdelke, ki se uporabljajo v umetniških projektih. Lahko so velike kot košarkarska žoga ali kot velikonočna jajca. Ta vrsta stiropora služi tudi kot osnova za ikebane.