Razširjeni polistiren (EPS) je lahek umeten material, sestavljen iz majhnih votlih sferičnih kroglic, ki v postopku proizvodnje ekspandirajo. Tako ustvarijo cenovno dostopen in hkrati zelo učinkovit material, ki se uporablja za mnogo različnih namenov.

Kaj je EPS

EPS (ekspandirani polistiren), ki ga imenujemo tudi stiropor, je dokaj trden penast material, ki je hkrati izjemno lahek, saj vsebuje do 98% zraka in ima osupljive izolacijske lastnosti. EPS je mogoče izdelati v vseh dimenzijah, oblikah ali gostotah (različne tlačne trdnosti).

Za kaj se uporablja ekspandirani polistiren?

Zaradi majhne teže EPS glede na njegovo trdnost in togost je idealen material za zaščito krhkih pošiljk, hkrati pa stroške pošiljanja na absolutnem minimumu. Za stranke, ki potrebujejo nadzor temperature glede na svoje potrebe embalaže, je EPS kot nalašč za izolacijo teh izdelkov.

Zaščita pošiljk (ohranjanje temperature in zaščita pred udarci)

Ker je stiropor izjemno lahek in odporen, ga lahko podjetja uporabljajo za transport občutljivih pošiljk, brez da bi dvignili stroške pošiljanja. Uporablja se za transport oz. zaščito elektronskih naprav od računalnikov do hladilnikov itd. Poleg tega igra izjemno pomembno vlogo pri transportu zdravil, saj hkrati tudi toplotno izolira.

Plovnost in navtika

Stirpor se uporablja tudi v navtiki, saj ima izjemno dobro plovnost. Iz stiropora se tako izdelujejo pontoni, plavajoče pregrade, boje,  deske in čolni.

Poleg tega pa se v navtiki uporablja tudi zaradi svoje izolativnosti. Iz stiropora so npr. izdelane hladilne škatle in škatle za shranjevanje rib. Termične lastnosti ohranjajo svežino pokvarljivih izdelkov, zaradi lahkih lastnosti pa omogočajo prevoz enostaven in stroškovno učinkovit.

Uporaba stiropora v gradbeništvu

EPS postaja tudi priljubljen material za uporabo v gradbeništvu in zaradi poceni stroškov je idealna rešitev za:

  • Geofoam (pri gradnji avtocest)
  • Izolirani panelni sistemi (za strehe in stene večjih stavb)
  • Izolacija stene
  • Izolacija tal (ravne strehe, estrih)
  • Izolacija strehe

Zakaj uporabljati ekspandirani polistiren?

Ekspandirani polistiren (EPS) se pogosto uporablja v številnih vsakdanjih procesih, kjer njegova majhna teža, trdnost, vzdržljivost, toplotna izolacija in lastnosti absorpcije udarcev zagotavljajo bistveno boljše prednosti kot drugi materiali. Zaradi teh lastnosti so EPS zaradi svoje vsestranskosti, zmogljivosti in stroškovne učinkovitosti več kot 50 let izbirali za embalažo in gradbeni material.

Ekspandirani polistiren (EPS) je inerten, nestrupen in ga je mogoče reciklirati. Uporaba izolacijskih izdelkov iz ekspandiranega polistirena (EPS) znatno zmanjša potrebe po energiji za ogrevanje in hlajenje v vseh strukturah, kjer se uporabljajo. V kombinaciji s svojimi poceni stroški je EPS vsestranska izbira, ki pomaga prihraniti pri stroških in zmanjšati ogljični odtis konstrukcije.