Betonski zidaki – Kaj so in zakaj se uporabljajo betonski zidaki in katere so njihove najboljše alternative

Zidaki so neizogiben element za vse, ki zidajo hišo na klasičen način. Pri izbiri zidakov odločitev ne vpliva le na zidake, temveč na vrsto hiše in gradnje. Izbira vrste zidakov namreč za seboj potegne več stvari. Vrsta zidakov pri gradnji hiše namreč vpliva na način gradnje, hitrost in natančnost gradnje in kasneje na lastnosti objekta, to je na klimo, izolativnost, protipotresno varnost in še nekatere druge dejavnike.

V kolikor se torej nagibate k gradnji zidane hiše in ne montažne oz. lesene, si v nadaljevanju preberite primerjavo zidakov. Obdelali bomo vse vrste zidakov, kot so opečnati, betonski, silikatni in siporeks zidaki ter pogledali, katere so njihove prednosti in slabosti. Po branju članka boste razumeli, kdaj je bolj smiselno izbrati določeno vrsto zidakov in zakaj.

Vrste zidakov

Poznamo več vrst zidakov. Ko govorimo o gradnji hiše pa imamo pred seboj v glavnem tri vrste zidakov, glede na material iz katerega so izdelani. Vrste zidakov za gradnjo hiše so:

 • Opečnati zidaki
 • Silikatni zidaki
 • Siporeks zidaki
 • Betonski zidaki*

Katere lastnosti zidakov so pomembne pri gradnji hiše

Nosilnost zidakov in protipotresna varnost

Zidaki pri hiši prvotno služijo kot opora oz. ogrodje, torej je prvi pomemben dejavnik opora oz. nosilnost, ki je povezana s protipotresno varnostjo. Nato pa so pomembna še zvočna izolativnost, toplotna izolativnost, akumulativnost in uravnavanje vlage.

Nosilnost je pomemben element, sploh ko gre za zidanje večjih objektov, hiš ali blokov. Praktično vsi bloki so narejeni iz betona. Nosilnost pa je povezana tudi s protipotresno varnostjo. Zidaki, ki zagotavljajo višjo nosilnost so hkrati tudi bolj varni v tem pogledu.

Toplotna izolacija zidakov

Toplotna izolativnost se meri kot toplotna prevodnost z enoto W/m2K. Res je, da toplotno izolativnost lahko »rešujemo« tudi kasneje, z izbiro toplotne izolacije, a je tudi res, da lahko z izbiro boljših zidakov dodatno dosežemo boljšo izolativnost stavbe.

zidaki in izolacija hiše
Zidaki lahko močno vplivajo na energetsko varčnost hiše. Večja akumulativnost zidakov zagotavlja, da se temperatura v njih zadržuje dlje.

Akumulativnost zidakov

Akumulativnost pomeni kako dobro oz. dolgo nek objekt zadržuje določeno toploto. Ko govorimo o akumulativnosti si moramo predstavljati, da stavba sama po sebi oddaja toploto. Lažji materiali, kot je npr. les, bistveno hitreje povzemajo toploto iz okolja in jo tudi hitreje izgubljajo.

Stavba, ki jo čez dan ogrevamo, bo v primeru višje akumulativnosti materiala, ostala dlje časa topla tudi ponoči, saj bo to toploto akumulirala v zidakih. Enako velja v obratnem primeru, ko je zunaj vroče. Glavna prednost visoke akumulativnosti pa je v ohranjanju znosne temperature. Materiali z nižjo akumulativnostjo bodo povzročili večje ekstreme, tako pri nizkih, kot pri visokih temperaturah.

Vlaga v prostoru

V primeru vlažnosti v prostoru velja omeniti raziskavo podjetja Baumit imenovano Viva Park. V tej raziskavi je bilo zgrajenih preko 20 hiš iz različnih materialov. Na vseh so se opravljale meritve različnih dejavnikov, ki močno vplivajo na kakovost bivanja. Na področju vlage je bilo ugotovljeno, da kakovostni ometi, masivne stene in dobra izolacija močno pozitivno vplivajo na vlago v prostoru. Posebno pozornost si v tem pogledu zasluži apno, ki ima lastnost, da v primeru visoke vlažnosti v prostoru le to veže nase in tako znižuje raven vlage, in obratno, v primeru nizke vlažnosti le to oddaja nazaj v prostor in jo tako zvišuje. (Več o raziskavi)

Zdravo bivanje

Dodatno pozornost v smislu pomena zidakov si zasluži področje prijaznosti zdravju. V tem aspektu so sicer poleg zidakov pomembni tudi drugi dejavniki, a igrajo tudi zidaki pomembno vlogo. Ko govorimo o zdravem bivanju, imamo iz vidika gradnje objekta pred očmi naslednje faktorje:

 • Vlaga v prostoru
 • Sevanje
 • Zvočna izolativnost

Iz vidika zidakov na vlago najbolj pozitivno vplivajo opečni in silikatni zidaki. Silikatni zidaki namreč vsebujejo apno, ki ima izjemne lastnosti pri zagotavljanju optimalne stopnje vlažnosti. Tudi opeka ima v tem pogledu dobre lastnosti.

Na področju sevanja največjo nevarnost predstavlja radon. Radon je radioaktivni plin, naravnega izvora, ki v povprečju prispeva več kot polovico efektivne doze, ki jo prejmemo od vseh naravnih virov ionizirajočih sevanj.

V prostore prodira predvsem iz zemeljskih tal skozi razne odprtine, kot so jaški, odtoki, špranje ali razpoke. Radon povzroči približno 10 odstotkov primerov pljučnih rakov, zato se ukrepom za zmanjšanje izpostavljenosti radonu v zadnjem času na mednarodni ravni namenja čedalje več pozornosti (vir)

Na področju zaščite pred sevanjem, najvišjo zaščito zagotavlja beton in betonu najbolj podobni silikatni zidaki. (vir)

V pogledu zvočne izolativnost problem predstavlja hrup. Ta je definiran kot moteč, nezaželen ali škodljiv zvok. Rezultati raziskave so pokazali, da imajo »izolirane opečnate in betonske stene ter stene iz masivnega lesa najvišjo izolacijsko učinkovitost.« (vir)

opečni zidaki
Opečni zidaki na sliki se zidajo s pomočjo malte. Na voljo so tudi variante (Porotherm), ki omogočajo natančnejše zidanje z lepilom.

Primerjava zidakov

Poznamo torej več vrst zidakov. Najbolj priljubljeni pri nas so opečni zidaki, ki so izdelani iz gline. V zahodni Evropi za razliko od opečnih zidakov prevladujejo silikatni zidaki, ki so izdelani iz kremenčevega peska, apna in vode in zagotavljajo višjo protipotresno varnost, boljšo klimo in večjo akumulativnost. V trendu pa so tudi siporeks zidaki. Ti so izjemno priljubljeni zaradi nizke teže, dostopne cene in pred-pripravljenosti za napeljavo inštalacij.

Opečni zidaki

Opeka je naraven, paroprepusten material, kar pomeni, da stena diha. Opečnati zidaki optimalno prepuščajo vlago iz in v prostore ter s tem ustvarjajo idealne bivalne pogoje. Opeka je obenem tudi zelo varna izbira, saj je negorljiva. Danes so opečnati zidaki tehnološko še bolj dovršeni kot nekdaj in že sami po sebi opravljajo pomembne izolativne naloge. Na trgu so zidaki polnjeni s kameno volno, ki dom še bolje toplotno izolirajo in so zaradi tega primerni tudi za nizkoenergijsko in pasivno gradnjo. Še ena novost na področju gradnje z opečnatimi zidaki pa je t.i. suha gradnja z brušenimi zidaki. To omogoča hitro gradnjo, saj namesto malte za vezivo uporabljamo posebno lepilo. Slednje ne potrebuje nobenega sušenja, uporablja pa se ga lahko tudi v hladnem vremenu (pod ničlo).

siporeks zidaki
Siporeks zidaki so lahki in omogočajo natančno gradnjo.

Siporeks zidaki

Porobeton je posebne vrste beton, v katerem je poleg osnovnih sestavin (peska, apna, cementa in vode) vbrizgan še zrak. Prav zaradi mehurčkov zraka v zidaku, je le ta dobro toplotno izolativen. Ena od njegovih prednosti je, da je lažji od opeke, zaradi česar je možna hitrejša gradnja, pa tudi kakšna rešitev, ki sicer ni bi bila mogoča. Negativna plat porobetonskih zidakov je krhkost. To je sicer obenem tudi prednost, saj nam le to olajša polaganje inštalacij, a vendar je včasih lahko tudi slabost, saj se hitro odkrhne večji del, kot bi želeli. Porobetonski zidaki so zelo priljubljena izbira samograditeljev, saj omogočajo enostavno gradnjo in ostale posege.

betonski zidaki
Betonski zidaki se pretežno uporabljajo za gradnjo kleti.

Betonski zidaki

Tudi beton je v prevladujoči meri naraven material, a z drugačnimi lastnostmi kot opeka oz. glina. Beton pred vsem slovi po trdnosti, je trajen material, negorljiv in odporen proti vlagi. Žal pa prav zaradi te odpornosti proti vlagi ni paroprepusten, kar pomeni, da stene ne dihajo tako kot dihajo opečnate. Betonski zidaki so tako idealni za temelje, za kletne prostore in za vertikalne vezi oz. plošče med nadstropji. Betonski zidaki imajo slabše termoizolacijske lastnosti, zato za bivalne prostore niso optimalni.

Silikatni zidaki

Silikatna opeka je v zahodni Evropi eden izmed najbolj priljubljenih gradbenih materialov za gradnjo hiše, pri nas pa skorajda nepoznan. Gradnja hiše s silikatno opeko združuje prednosti najbolj priljubljenih materialov za gradnjo hiše in odpravlja določene slabosti. Glavne prednosti silikatne opeke so:

 • visoka zvočna izolativnost,
 • akumulativnost (zadržuje temperaturo),
 • visoka tlačna trdnost in protpotresna varnost.

Iz omenjenega izhaja, da hiša grajena s silikatno opeko zagotavlja prihranek energije in omogoča večjo talno površino, saj so stene lahko tanjše zaradi visoke trdnosti.

Silikatna opeka je narejena iz kremenčevega peska, apna in vode. Gre torej za popolnoma naraven material. Vsebnost apna pa zagotavlja optimalno stopnjo vlage v prostoru, saj apno vlago veže nase, kadar je visoka in jo oddaja od sebe, kadar je vlažnost v prostoru nizka.

Poleg omenjenega pa so silikatni zidaki pred-pripravljeni za napeljavo inštalacij. Zaradi profila zidaka in možnosti gradnje z lepilom (namesto z malto), pa omogočajo zelo visoko natančnost gradnje.

silikatni zidaki
Silikatni zidaki se lahko zidajo z malto ali lepilom. Lepilo omogoča natančnejšo gradnjo in sušenje pri nižjih temperaturah. Za nakladanje zidakov iz silikata je potreben “mini žerjav”. To “slabost” kasneje upravičijo lastnosti kot so zvočna izolativnost, akumulativnost in protipotresna varnost.

Več o silikatnih zidakih v primerjavi z ostalimi vrstami zidakov si preberite v članku na rtvslo.si, kateri zidaki so najboljši.

Za bolj točne karakteristike silikatnih zidakov pa obiščite to povezavo.

Dimenzije zidakov

Vsi omenjeni zidaki so na voljo v različnih dimenzijah. Prvi faktor je želena debelina sten. Tako betonski, kot tudi silikatni, poro-betonski in opečni zidaki so na voljo za različne debeline sten. Pri tem lahko uporabljamo (navadno je tako najbolj smiselno) debelejše zidake za gradnjo zunanjih sten in tanjše zidake za gradnjo notranjih sten.

Pomemben je tudi podatek, da z uporabo zidakov z boljšimi karakteristikami lahko uporabimo tanjše zidake in pridobimo tako več bivalne površine in iste lastnosti kot pri šibkejših zidakih.

Primerljivo je 13,5 cm silikatnih zidakov z 18 cm porobetonskih.

Natančnost gradnje

Največjo natančnost gradnje zagotavljajo zidaki, ki se jih pri gradnji lepi, namesto polaga z malto????. Tako je celostno gledano natqančnost gradnje bistveno višja. Tak tip gradnje trenutno omogočajo:

 • Silikatni zidaki
 • Poro–betonski zidaki
 • Opečni zidaki Wieneberger Porotherm

Dodatno prednost pri vgradnji in predpripravi inšđtalacij ponujajo porobetonski in silikatni zidaki, ki imajo .vdolbine za napeljavo predvideno že vnaprej in tako zidfaki pridejo predpripravljeni za vgradnjo inštzalacij. Slednje skupaj z natančnostjo gradnje pomeni lepše omete in manj potrebnega materiala pori izdelavi ometov oz. pomeni, da grobi ometi praktično niso sploh potrebni.

Cena zidakov

Cene zidakov v zadnjem času, tako kot cene ostalega gradbenega materiala močno in hitro nihajo. Cena posameznega zidaka je sicer odvisna od debeline, ki je izberemo, a je pri močnejših in težjih zidakih včasih smiselno izbrati manjšo debelino (ker je njihova nosilnost večja) in tako pridobiti na prostoru in nekaj malega na ceni.

Za aktualne cene zidakov različnih vrst nam pošljite povpraševanje.

Povzetek

Na splošno so vsi zidaki seveda dovolj dobri, a so razlike. In ko pride do velikih površin ali manj vsakdanjih okoliščine te razlike lahko igrajo veliko vlogo. Pomembno pa je, da si zapomnimo naslednje:

Bolj gosti oz. težji zidaki imajo višjo nosilnost in zagotavljajo boljšo protipotresno varnost, a so težji oz. dražji za zidanje.

Zelo pomembne lastnosti zidakov pa je poleg omenjene še izolativnost. Izolativnost je lahko tako tolotna kot tudi zvočna.

V tem pogledu je na prvem mestu beton bodisi kot tak, bodisi v obliki zidakov. Betonski zidaki se vlivajo na fugo in se pretežno uporabljajo za gradnjo kleti. Vlivajo se po kalupu in omogočajo natančno izvedbo v različnih širinah.

Najbolj podobni betonu so silikatni zidaki. Izdelani so iz kremenčevega peska, apna in vode. Silikatni zidaki so zaradi svoje edinstvene prednosti (nosilnost) dokaj težki, zato je za gradnjo hiše s silikatnimi zidaki potreben poseben žerjav.

Po nosilnosti potem sledijo opečnati zidaki. Opeko vsi poznamo, je naraven material l(glina) in zagotavljajo dobro nosilnost in protipotresno varnost.

Nato je še siporeks oz. porobeton. Zidaki iz siporeksa so najlažji (kar omogoča lažjo gradnjo), a so tudi najmanj odporni proti potresu in nudijo najnižjo stopnjo nosilnosti.