Izolacije objektov glede na okoliščine pogosto zahtevajo različne vrste izolacijskih. Zato si bomo v nadaljevanju pogledali, katere so razlike med dvema vrstama izolacije, katere prednosti in katere slabosti, ter kdaj izbrati katero izmed njiju.

EPS in XPS

Izolacija iz ekstrudirane polistirenske pene (XPS) , ki jo običajno imenujemo tudi stiropor, je trda izolacija iz celične pene, ki se običajno uporablja na ceveh, kanalih, rezervoarjih in opremi, ki delujejo pri temperaturah pod temperaturo okolice. Nekaj ​​primerov, kjer se to uporablja, so hladilne linije ter linije za hrano in pijačo. Obstaja več različnih vrst polistirenske izolacije, vendar je običajno tip XIII tisto, kar je določeno za uporabo v mehanskih aplikacijah, ki imajo delovne temperature od -182°C do +73°C.

PIR

Toplotna izolacija PIR, je izolacija iz trde pene z zaprto celično strukturo. Na voljo je v dveh različnih razredih in šestih različnih vrstah. Razred 1 ima temperaturno območje od -70 °F do +150°C, medtem ko ima stopnja 2 temperaturno območje od –56°C do +150°C. Na voljo je v šestih vrstah – razpon gostot, vendar sta najpogosteje uporabljeni gostoti tipa IV in II.

PIR, tako kot stiropor, se običajno uporablja kot industrijska in komercialna izolacija cevi. Lahko se tudi laminira na aluminijasto folijo in se uporablja za izdelavo predizoliranih kanalov, ki se uporabljajo za ogrevalne, prezračevalne in klimatske sisteme.

Zakaj izbrati enega pred drugim?

No, kot vsi vemo iz izkušenj, včasih preprosto izberete en izdelek pred drugim zaradi stroškov ali razpoložljivosti. Ampak, razen stroškov in razpoložljivosti, obstajajo tudi drugi razlogi, ki bi jih želeli uporabiti enega nad drugim, seveda odvisno od aplikacije.

PIR izolacijski izdelki so termoreaktivni, kar pomeni, da so po izdelavi trdi in se ne bodo zmehčali ali stopili. Lahko prenesejo povišane temperature, ne da bi pri tem izgubile svoje izolacijske lastnosti.

Razlika v tališču

Polistirenski izolacijski izdelki so termoplastični, kar pomeni, da se zmehčajo pri 73°C in se talijo kjer koli od 93°C do 100°C. Te temperature so pogoste na strehah in stenah, in če se material zaradi visokih temperatur zmehča ali stopi, se skupaj z njim stopijo tudi izolacijske lastnosti.

Glede na to se lahko ekstrudirani polistiren (ali XPS ali “stiropor”) uporablja samo pri temperaturah do 73°C, medtem ko se poliizocianurat (ali PIR ali “Polyiso”) lahko uporablja pri aplikacijah do 150°C.