Kamena volna je izjemen izolacijski material, ki zagotavlja določene lastnosti in prednosti, ki jih alternative ne zagotavljajo oz. vsaj ne v enaki meri. Kljub temu pa je še vedno izjema, ko govorimo o izbiri izolacije fasade. Razlog za to gre najprej pripisati nekoliko višji ceni, nato pa zahtevnosti namestitve. Obstaja še nekaj razlogov, ki pa so bolj specifični za posamezne projekte.

Stiropor ali kamena volna za fasado

Kljub priljubljenosti in široki uporabi izolacije s stiroporom (EPS) in specifičnih izolacijskih rešitev, kot so plošče Silber Reflex za paroprepustne fasade, kamena volna ponuja ključne prednosti, zaradi katerih je dobra alternativa v določenih situacijah. Tu je treba omeniti tri ključne prednosti kamene volne: negorljivost, zvočno izolacijo in visoko toplotno izolativnost:

 1. Negorljivost: Kamena volna je naravno odporna na ogenj in lahko prenese ekstremno visoke temperature brez taljenja ali prispevanja k širjenju ognja. To je še posebej pomembno v visokih stavbah ali v objektih z višjimi zahtevami po požarni varnosti, saj lahko zmanjša tveganje za požar in omogoči več časa za evakuacijo.
 2. Višja zvočna izolacija: Struktura kamene volne naravno absorbira zvok, kar zmanjšuje prenos hrupa skozi stene. To je idealno za stanovanjske in poslovne objekte, ki se nahajajo v hrupnih urbanih okoljih ali kjer je potrebna visoka stopnja zasebnosti in akustičnega udobja.
 3. Visoka stopnja toplotne izolativnosti: Kamena volna ima odlične toplotne lastnosti, ki pomagajo ohranjati stabilno notranjo temperaturo skozi celo leto, zmanjšujejo potrebo po ogrevanju pozimi in hlajenju poleti ter tako prispevajo k energetski učinkovitosti. Poleg tega je njena struktura takšna, da ohranja svoje izolativne lastnosti tudi v vlažnih pogojih, za razliko od nekaterih drugih materialov, katerih toplotna učinkovitost se lahko zmanjša, ko so izpostavljeni vlagi.

Čeprav so ti atributi zelo privlačni, je izbira najustreznejšega izolacijskega materiala za fasado odvisna od celovite ocene potreb objekta, vključno z geografsko lego, lokalnimi klimatskimi pogoji, specifičnimi zahtevami glede zvočne in toplotne izolacije, proračunskimi omejitvami ter zakonskimi in okoljskimi standardi. Vsak projekt je edinstven, zato je za najboljše rezultate pomembno upoštevati celostni pristop pri načrtovanju in izbiri materialov.

kamena-volna-za-fasado-hiše

V katerih situacijah je kamena volna boljša izbira

Ko omenjamo “določene gradbene kontekste”, v katerih kamena volna ponuja posebne prednosti, imamo v mislih različne situacije in projekte, kjer te njene specifične lastnosti lahko še posebej izstopajo. Tukaj je nekaj primerov:

 1. Visoke stavbe in objekti z večjimi zahtevami po požarni varnosti: Zaradi svoje inherentne negorljivosti je kamena volna idealna izbira za visoke stavbe ali kateri koli objekt, kjer so požarne zahteve stroge. Njena uporaba lahko pomaga preprečiti širjenje ognja med nadstropji ali sosednjimi enotami.
 2. Zgradbe v hrupnih okoljih: Objekti, ki se nahajajo blizu letališč, železniških prog, avtocest ali v urbanih središčih z veliko prometa, lahko imajo koristi od dodatne zvočne izolacije, ki jo nudi kamena volna. To velja tako za stanovanjske kot tudi poslovne stavbe, šole, bolnišnice in druge objekte, kjer je zmanjšanje hrupa pomembno za udobje in funkcionalnost.
 3. Območja z ekstremnimi klimatskimi razmerami: V regijah z zelo hladnimi zimami ali vročimi poletji kamena volna pomaga ustvariti učinkovitejšo toplotno oviro, zmanjšuje potrebo po ogrevanju in hlajenju ter povečuje energetsko učinkovitost stavbe.
 4. Območja z visoko stopnjo vlažnosti: Kamena volna ohranja svoje toplotne in zvočne izolacijske lastnosti tudi v vlažnih razmerah, zaradi česar je primerna za uporabo v območjih, kjer so te pogoji pogosti. Poleg tega njena paroprepustnost preprečuje kopičenje vlage in s tem povezano rast plesni.
 5. Objekti z visokimi zahtevami po trajnosti in nizkem vzdrževanju: Kamena volna je izjemno trpežna in odporna na propadanje, kar pomeni, da lahko ohranja svoje izolacijske lastnosti skozi desetletja, z minimalnim vzdrževanjem. To je koristno za stavbe, kjer se želi zmanjšati potreba po rednih nadgradnjah ali popravilih.
 6. Trajnostni gradbeni projekti: Za gradbene projekte, ki težijo k trajnosti in zmanjšanju vpliva na okolje, kamena volna ponuja rešitev, ki je izdelana iz naravnih materialov in je v celoti reciklirana.

V vseh teh primerih izbira kamene volne kot izolacijskega materiala ne predstavlja le odločitve za izboljšanje določenega aspekta stavbe (npr. toplotne učinkovitosti ali požarne varnosti), ampak tudi za izpolnjevanje širših gradbenih ciljev, kot so trajnost, dolgotrajnost in udobje bivalnega prostora.

Primerjava kamene volne z stiroporom in Silber reflex

Tukaj je primerjalna tabela, ki vsebuje ključne lastnosti za EPS (20 cm), Silber Reflex (15,5 cm) in kameno volno (18 cm):

LastnostEPS (20 cm)Silber Reflex (15,5 cm)Kamena volna (18 cm)
Razred gorljivostiB1 (težko vnetljiv)A1 (negorljiv)
Deklarirana toplotna prevodnost (λD) [W/mK]0.0380.0310.034
Toleranca debeline-1 mm / +3 mmNi specificirano-1 mm / +3 mm
Tlačna trdnost pri 10% deformaciji [kPa]≥100 (odvisno od tipa)Ni specificirano10
Delaminacijska trdnost [kPa]Ni specificiranoNi specificirano7,5
Paroprepustnost (MU)30-70 (odvisno od tipa)11
Kratkoročna absorpcija vode [kg/m2]≤1Ni specificirano≤1
Dolgoročna absorpcija vode [kg/m2]≤3Ni specificirano≤3
Tališče [°C]>100Ni specificirano>1000
U-vrednost [W/m2K]0.1900.2000.189

Upoštevajte, da so nekateri podatki za Silber Reflex označeni kot “Ni specificirano”, kar pomeni, da točne informacije niso bile na voljo ali niso bile neposredno primerljive. U-vrednosti kažejo na toplotno prevodnost materialov, kjer nižje vrednosti predstavljajo boljšo izolativnost. Razred gorljivosti A1 za kameno volno pomeni, da je material negorljiv, kar je pomembna prednost v smislu varnosti pred požarom.

Prednosti fasad iz kamene volne Rockwool

Rockwool je eno izmed vodilnih podjetij na področju proizvodnje izolacije iz kamene volne in ponuja široko paleto izdelkov, vključno z izolacijskimi paneli, ki so posebej zasnovani za enostavno in hitro namestitev. Ti paneli iz kamene volne so priljubljeni med gradbeniki in arhitekti zaradi svoje visoke učinkovitosti, trajnosti in vsestranskosti.

Izolacijski paneli Rockwool so zasnovani tako, da omogočajo:

 • Enostavno montažo: Paneli so izdelani v različnih dimenzijah in gostotah, kar omogoča prilagoditev različnim potrebam projekta. Njihova trdnost in oblika olajšujeta manipulacijo in namestitev, zmanjšujeta pa tudi čas potreben za montažo.
 • Odlično toplotno izolacijo: Kamena volna ima odlične toplotne lastnosti, kar pomaga pri zmanjševanju toplotnih izgub skozi stene in prispeva k večji energetski učinkovitosti objekta.
 • Zvočno izolacijo: Poleg toplotne izolacije, paneli iz kamene volne Rockwool zagotavljajo tudi zmanjšanje prenosa zvoka, kar izboljša akustično udobje znotraj objektov.
 • Odpornost na ogenj: Kamena volna je naravno odporna na ogenj, kar izolacijskim panelom Rockwool omogoča, da prispevajo k večji požarni varnosti objektov.
 • Trajnost: Paneli iz kamene volne so odporni na vlago in mikroorganizme, kar zagotavlja dolgotrajno zaščito in izolacijsko učinkovitost.

Uporaba Rockwool panelov iz kamene volne, je odlična izbira za izolacijo fasad zaradi njihove sposobnosti, da izpolnjujejo več funkcionalnih zahtev v gradbeništvu. Poleg tega je njihova enostavna namestitev še posebej koristna v projektih, kjer je čas izvedbe kritičen ali kjer je treba zmanjšati delovne ure na gradbišču.

Za najboljše rezultate in skladnost s specifičnimi potrebami vašega projekta je priporočljivo posvetovanje z lokalnimi distributerji ali strokovnjaki Rockwool, ki lahko zagotovijo podrobne tehnične informacije in navodila za namestitev.

Kaj pa izvajalci

Izolacija fasade iz kamene volne je zaenkrat še specifika. Posledično se s tem ne ukvarjajo vsi fasaderji in bodo tako zavrnili izvedbo. Izbira izvajalca za izdelavo fasade iz kamene volne je ključna odločitev, ki lahko vpliva na kakovost, trajnost in energetsko učinkovitost končnega projekta. Tukaj je nekaj nasvetov, kako najti zanesljivega izvajalca za vaš projekt:

 1. Preverite reference in izkušnje: Iščite izvajalce, ki imajo izkušnje z montažo fasad iz kamene volne in lahko ponudijo reference preteklih projektov. To vam bo dalo vpogled v kakovost njihovega dela in zadovoljstvo prejšnjih strank.
 2. Certifikacije in usposobljenost: Izberite izvajalca, ki ima ustrezne certifikate in je usposobljen za delo z izolacijskimi materiali iz kamene volne. To zagotavlja, da so seznanjeni z najboljšimi praksami in tehničnimi zahtevami za pravilno namestitev.
 3. Pridobite več ponudb: Za primerjavo cen in storitev se obrnite na več izvajalcev. Vendar ne izberite izključno na podlagi cene, saj lahko nižja cena pomeni slabšo kakovost materialov ali izvedbe.
 4. Komunikacija: Izberite izvajalca, s katerim lahko enostavno komunicirate in ki je pripravljen razumeti vaše potrebe ter vam svetovati glede najboljših rešitev za vaš projekt.
 5. Garancije in podpora po izvedbi: Preverite, kakšne garancije na izvedena dela in uporabljene materiale ponuja izvajalec, in ali ponuja podporo tudi po zaključku projekta.
 6. Licence in zavarovanje: Zagotovite, da ima izvajalec vse potrebne licence za delo in je ustrezno zavarovan. To vas ščiti pred morebitnimi težavami med gradnjo ali po njej.

Za iskanje izvajalcev lahko uporabite spletna iskanja, prošnje za priporočila od prijateljev ali kolegov, ki so nedavno izvedli podobne projekte, ali pa se obrnete na nas. Pomembno je, da opravite temeljito predhodno preverjanje in izberete izvajalca, ki bo najbolje ustrezal vašim potrebam in pričakovanjem.