Ko se odločimo za gradnjo hiše ali česa drugega, igra cena gradbenega materiala pomembno vlogo. Stvar je v tem, da gre navadno za zelo velike količine, kjer že en cent ali manj na kos na koncu naredi veliko razliko v končni ceni. Tako lahko prihranimo ogromno, če po eni strani najdemo ugodnega ponudnika (gradbeno trgovino), ki zagotovi nek soliden popust na naročilo. Po drugi strani pa lahko prav tako prihranimo na način, da izberemo prave materiale, ki so dovolj dobri, a cenejši.

V gradbeni trgovini Stireks v Kamniku najdete širok izbor gradbenega materiala po dostopnih cenah. Zagotavljamo hitre roke dobave, veliko materiala imamo na zalogi, hkrati pa vam pridemo naproti z ugodnostmi, kot je svetovanje ali brezplačna dostava materiala na objekt.

V nadaljevanju pa si preberite, kateri gradbeni materiali so najcenejši in kako izbrati materiale, da bodo stroški materialov karseda nizki in kakovost gradnje karseda visoka.

Najcenejši gradbeni material

Stiropor

Stiropor na področju izolacije sodi med najcenejše materiale. Sploh pri novogradnji lahko z izbiro tako preprostega materiala dobite izjemno izolacijo po relativno dostopni ceni.

Bitumen

Bitumen je zmes naravnih ali industrijsko pridobljenih ogljikovodikovih spojin. Nastane iz nafte naravno ali umetno pri postopku destilacije. Bitumen je tudi osnova asfalta. Naravni bitumen je snov, podobna katranu, ki je izredno gosta in ima visoko viskoznost. Uporablja se v glavnem za hidroizolacijo temeljev in ravnih streh in je ena izmed najcenejših rešitev za ta namen.

Pločevina

Strešne kritine lahko dosežejo vrtoglave zneske. V primeru, da se odločimo za pločevinasto kritino, namesto za opečnato ali betonsko, lahko ceno strešne kritine močno znižamo, hkrati pa imajo pločevinasti strešni paneli že »vgrajeno« izolativno plast, kar pomeni, da dodatni posegi in izolacije niso potrebni.

Kamnite obloge

Čeprav je kamen osupljiv, je lahko drag. Posnemajte ta videz za manj denarja z izbiro kamnite obloge. Je lažji in enostavnejši za namestitev, zato se bodo stroški dela zmanjšali. Tudi stroški materiala so nižji. Kamnita obloga je fleksibilen material.

Predelan les

Pogovorite se z lokalnim dobaviteljem lesa in preverite, ali imajo predelane materiale. Če vam je všeč rustikalen videz, predelan les posnema tak izgled. Ker je vsak kos drugačne oblike ali velikosti, lahko predelan les ustvari zanimiv zaključek.

Bambus

Bambus postaja vedno bolj priljubljen gradbeni material. Je med najcenejšimi, ker izredno hitro raste, hkrati pa spada tudi med »zelene« gradbene materiale. Je torej trajnosten, poleg tega pa vzdržljiv in enostaven za pridobitev. Razmišljate o parketu? Bambus je odlična alternativna izbira materiala.

Surovi beton

Ni skrivnost, da je beton eden najbolj dostopnih gradbenih materialov. Je vodoodporen in ognjevaren, ima zvočno izolativnost in lahko prenese velike obremenitve. Beton ne potrebuje vzdrževanja in daje edinstven videz, ko ga pustimo v naravni obliki. Možne so različne obdelave, kot je npr. krtačen oz. metličen beton ipd. Lahko se ga izvede v različnih barvah, kot zaključni sloj.

Opeka

Kdo ne mara izpostavljenega opečnega videza? Opeka je material, ki je že leta priljubljen pri prenovah domov. Opeke so ognjevarne in pomagajo ohranjati tišino v notranjosti. Terakota ali tradicionalna rdeča opeka je najbolj dostopna od vseh vrst opek. Edino pomembno pri izbiri opeke je, da izberete dobre izvajalce, ki bodo sposobni natančno izvedbe.

Obstaja tudi veliko drugih cenejših materialov, kot so betonske plošče, valovita kovina, industrijsko jeklo ter železo in eko opeke (ki so dejansko narejene iz plastike).

Preden se odločite za vrsto materialov, opravite raziskavo. Stopite v stik z nami in poiskali bomo cenovno, funkcionalno in oblikovno optimalno rešitev za vaš projekt.

Kako dodatno prihraniti pri gradnji hiše

Poleg omenjenega obstaja še kar nekaj načinov, kako lahko ohranimo stroške gadnje čim nižje:

  1. Bodite previdni pri nakupu parcele. Ta sama po sebi lahko prinese precejšnje stroške kar se tiče izkopa, komunale in drugih zadev
  2. Odločite se za nepodkleten objekt, saj izkop in izvedba kleti precej dvigne končni strošek
  3. Izbirajte preproste rešitve in ne zapletajte pri tlorisih oz. načrtih
  4. Ne pretiravajte z izolacijo, če ne prinaša izrazitih prednosti
  5. Razmislite o hiši brez napušča (a bodite previdni pri izbiri fasade)
  6. Ne razsipajte pri oknih in vratih, izberite preprosto, dobro in cenovno dostopno rešitev
  7. Gradbeni material izbirajte previdno a smiselno.
  8. Izogibajte se montažnih hiš, ker so drage in ne zagotavljajo enake kakovosti bivanja kot zidane hiše.

Povzetek

Z zgornjimi nasveti si lahko pomagate izbrati najcenejši gradbeni material in najboljši pristop k gradnji, da bod ostroški gradnje ostali nizki, a kakovost visoka. Za dodatne informacije in nasvete se obrnite na nas in pomagali vam bomo pri izbiri materialov in načrtovanju gradnje.