Poliizocianurat (PIR), ekstrudirani polistiren (XPS), ekspandirani polistiren (EPS) ali stiropor?

Pri gradnji ali prenovi visoko izolativnega ovoja stavbe boste morali izbirati med tremi glavnimi vrstami plošč iz trde pene – poliizocianurat, znan kot PIR, ekstrudirani polistiren (XPS) – pogosto imenovan stiropor – in ekspandirani polistiren (EPS).

Pred izbiro morate natančno vedeti, kaj pričakujete od teh izolacijskih plošč, da se prepričate, da boste kupili in izkoristili pravo. Vsi ti trije izdelki, ki jih primerjamo, so izdelani na osnovi nafte, vendar se njihove značilnosti, zmogljivost in ekološki vplivi bistveno razlikujejo. Alternativno, odvisno od aplikacije in proračuna, lahko vedno izberete naravne zelene izolacijske izdelke, kot so izolacijske plošče iz konoplje ali izolacija Batt  ali kamena volna.

Plošče iz poliizocianuratne pene:

PIR, polyiso ali ISO, je termoreaktivni plastični izdelek, ki se običajno proizvaja kot pena in se uporablja kot toga toplotnoizolacijska plošča – najpogosteje z aluminijasto folijo. Toplotna zmogljivost je ocenjena na R6-6,5 na palec, vendar ne računajte na to, če so vaše zime mrzle iz razlogov, ki jih bomo razložili. Večina izolacijskih izdelkov dejansko deluje nekoliko bolje, ko je hladneje, vendar poliizocianurat krši to pravilo. Pri približno 15°C se njegovo delovanje začne slabšati in to zelo. Ko se temperatura spusti na -20 stopinj Celzija, niti približno ne dosega te vrednosti. Lahko je odličen izdelek za uporabo, dokler ga hranite toplega, kar je res nenavadno pri toplotno izolacijskem izdelku.

Izolacijska plošča iz trde pene iz poliizocianurata z aluminijasto folijo

Novica o vrednosti Polyiso R, ki izgine, ko jo najbolj potrebujete, še vedno ni v celoti prežela gradbene industrije, zato jo še vedno lahko občasno namestite na zunanjost sten v hladnem podnebju. Ne bo nudila takšne toplotne zaščite, kot mislite, da bo v mrzli zimi, in lahko povzroči škodo zaradi vlage zaradi pomanjkanja prepustnosti.

Polyiso izolacijske plošče so najpogosteje uporabljena izolacija za komercialne strehe z nizkim naklonom. Kot vsestranska izbira za komercialne strešne kritine je polyiso zasnovan tako, da je del katerega koli modificiranega bitumenskega, vgrajenega ali enoslojnega strešnega sistema. Izdelki Polyiso imajo obrobo za visoko trdnost in odlično vpojnost tako za vroče brisanje kot za metode lepljenja. Izdelek je zasnovan tudi za dobro delovanje z mehanskimi pritrdilnimi elementi, po možnosti pod membranami zelene strehe .

Zaključek o izolaciji plošč iz poliiso pene: V resnici je uporaba izolacijskih plošč iz poliizo pene verjetno slaba izbira, če vaše zimske temperature padejo pod 10 °C. Da bi to izjavo predstavili v perspektivi, so sestav stene ali strehe v Chicagu testirali za cel december, nato pa so izračunali povprečje. Prvi sklop z 2-palčnimi ploščami iz poliizocianuratne pene so primerjali z istim sklopom, ki je uporabil 2-palčno peno EPS, in je bilo ugotovljeno, da v tej študiji izgublja 30 % več toplote.

XPS – Plošče iz ekstrudirane polistirenske pene – modre, rožnate ali zelene (npr. stiropor):

XPS je ocenjen na R5 na palec, vendar bo sčasoma izpustil plin in izgubil nekaj izolacijske zmogljivosti –  zlasti pri nižji stopnji in ob testiranju v resničnih aplikacijah. XPS pena nad kakovostjo deluje kot zaviralec pare (in postane še manj prepustna za vlago, debelejša je – 1 palec je približno 1 perm, 2 palca približno 0,5 perm); pri lepljenju lahko deluje kot zračna pregrada; proizvajalci in standardizirano testiranje navajajo, da ne vpija vlage, niti nanjo ne vpliva negativno. Ker pa imajo nekateri člani ekipe EcoHome nasprotne izkušnje iz resničnega sveta, smo “poglobili” in ugotovili, da so številni izvajalci opazili tudi morebitne težave s penastimi ploščami XPS, ki zadržujejo vlago, podprte s tovrstnimi poročili .navaja velik vir koreliranega testiranja in bi nas pripeljal do zaključka, da se je treba izogibati trdim izolacijskim ploščam XPS za nižje stopnje uporabe, kot je izolacija kleti – kar je nasprotje večine informacij tam.

Izolacijska plošča iz trde pene XPS

Opomba: 1 perm in 60 ng sta enakovredni stopnji prepustnosti v ZDA in Kanadi, pod to stopnjo prepustnosti material razvršča kot zaviralec hlapov tipa II, primeren za stanovanjsko gradnjo.

Prav tako so, na žalost pri tradicionalno proizvedenih XPS, hidrofluoroogljikovodiki (HFC), ki se najpogosteje uporabljajo kot pena, veliko bolj škodljivi za podnebje kot tisti, ki se uporabljajo pri drugih trdih izolacijskih ploščah iz pene. Nekateri proizvajalci govorijo o prehodu na okolju prijaznejša penasta izolacijska sredstva; to bo odlična novica, ko se bo to zgodilo na vseh področjih! In čast, kjer je treba, “pravi” stiropor, kot v modrem izdelku DOW Chemicals, je zdaj izdelan s HCFC penilci, ki imajo 94 % manjši potencial tanjšanja ozona. Ker imajo HFC potencial globalnega segrevanja (GWP), ki je 1430-krat slabši od ogljika, to resnično dokazuje, kako pomembno je, da izolacijske plošče iz trde pene izbiramo zelo previdno, da zmanjšamo njihov vpliv na okolje. Vse plošče XPS niso enake!

EPS – izolacijske plošče iz ekspandirane polistirenske pene:

Ocenjeno na R4 na palec; Izolacijske plošče iz pene EPS so bolj prepustne za zrak in vlago kot XPS, vendar ne zadržujejo vlage v enaki meri zaradi svoje bolj zaprte celične strukture in zračnosti, ki omogoča, da se izsuši. Dva palca plošče iz pene EPS imata stopnjo prepustnosti vlage med 60 in 75 ng (1 do 1,25 perms), kar je na pragu, da jo označimo kot zaviralca hlapov tipa II, vendar na bolj “dihljivi” strani lestvice, ki bi jo verjetno smatrali za dobro v večini aplikacij.

Izolacijska plošča iz trdega polistirena EPS

Za referenco ima tradicionalna polietilenska parna zapora 6 mil oceno prepustnosti 3,4 ng, zaradi česar je približno 18-krat bolj odporna na hlape, kot to dovoljujejo gradbeni predpisi.

Prepustnost EPS je lahko včasih priročna, če želite dodati izolacijo obstoječemu zidu, vendar vas skrbi, da bi ujela vlago, na primer naknadno opremljanje zunanjosti stavb z dodatno izolacijo. Čeprav ste popolnoma prepričani, ste morda boljši s ploščo iz mineralne volne, ki prepušča vlago skozi – vse je odvisno od tega, katere ovire za vlago so že nameščene ali bodo nameščene.

Nižja navedena vrednost R EPS v primerjavi z XPS je na nek način kompenzirana z višjo vrednostjo R na dolar, saj je nekoliko cenejši. Če vas ne skrbi, da bi tu ali tam izgubili centimeter prostora, boste z EPS dobili višjo vrednost R za enako količino denarja, čeprav z debelejšo steno, in ta vrednost R ostane sčasoma precej konsistentna – za razliko od XPS, ki s staranjem izgine.

Zmogljivost EPS se lahko nekoliko zmanjša, ko je moker (poročila, ki sem jih videl, kažejo nekje v območju 10-15 %, torej nič preveč katastrofalnega), prav tako se bo posušil prav tako hitro, kot se zmočil in se vrnil v prvotno stanje. izvedba. Nič pa ni narobe, če se malo potrudite, da ostane suho, če le lahko. GWP penil iz ekspandiranega polistirena je približno 7-krat slabši od ogljika, vendar je to veliko manj kot 1430-krat slabši kot standardni XPS. Obstaja tudi možnost za majhno količino izpušnih plinov nekaterih kemikalij, vključno s potencialno motečimi bromiranimi zaviralci ognja iz izdelkov iz EPS pene, ki se uporabljajo v gradbeništvu, vendar se ugibanja o tem, ali to predstavlja znatno tveganje za zdravje ali ne, ne zdi. temelji na kakršnih koli trdih dejstvih ali testiranjih. mi’najbolj okolju prijazna izolacija  in to lahko odvrne naše razmišljanje proti njej.

Dodatni premisleki pri poliizocianuratu:

Izolacijske plošče iz poliizocianuratne pene so na vsaki strani opremljene s plastjo folije , ki zadrži pline, tako da obstaja možnost za rešitev vse večje težave pri vzdržljivosti montaže sten. Folija je parna zapora in pri tem zelo dobra, saj zadržuje še več vlage kot običajni 6 mil polietilen, ki se običajno uporablja. Torej, če ga uporabljate v notranjosti visoko izolativnega oblikovanja stene s čepi , vam ne bo treba dodati dodatne parne zapore.

Tukaj je zabaven del – ker je na obeh straneh plošče folija, na koncu dobite neškodljivo drugo parno zaporo, kar je običajno krivoverstvo pri načrtovanju stavb. Toda to lahko pomaga v poletnih mesecih, ko obstaja nevarnost, da se parni pogon zaradi klimatske naprave v vročem vlažnem vremenu obrne. Vsaka navznoter vezana vlaga bi se ustavila na tisti notranji plasti folije, ki bo toplejša od folije na drugi strani, tako da zmanjšate tveganje za poletno kondenzacijo .

Ta folija je razlog, da je lahko na zunanjosti problematična, saj bi dodali zunanjo parno zaporo tam, kjer je verjetno ne želite.

Po dobrih novicah je GWP penilcev v Polyisu podoben tistim v EPS, v pravih okoliščinah pa je njegova vrednost R bistveno višja, kar je zasluženo ali ne pripomoglo k temu, da si je pridobil sloves ‘najzelenejše’ pene. Lahko je odlična izbira, če ga hranite nad lediščem in stran od vlage – torej nad kakovostjo zagotovo, in naredi odličen notranji toplotni preboj , ko ga nekoliko topleje ohranja izolacija v votlinah čepkov.

Ker temelji na nafti, zeleni gradbeniki ne bi smeli obsojati pene zgolj na podlagi načela; na to je treba gledati v perspektivi. Obstajajo še druge odlične vrste izoliranih plaščev (mineralna volna, lesna vlakna in steklena vlakna, če naštejemo tri) in vsaka bo imela svoje prednosti, slabosti, ogljični odtis in utelešeno energijo s proizvodnjo, tako da bo tudi najbolj zelena od zelenih imela nekaj merljivega učinka. Za varčevanje z energijo je potrebna energija, proizvodna izolacija pa je verjetno ena bolj plemenitih stvari, ki jih trenutno počnemo s fosilnimi gorivi.

Alternativa peni: trde izolacijske plošče iz mineralne volne / kamene volne:

Edina trda izolacija plošč, ki ni penasti proizvod na osnovi nafte, prikazana na glavni fotografiji zgoraj, je rjava, ki je mineralna volna. Je recikliran izdelek, narejen iz kamnitega prahu industrijskih plavžev.

Alternativne trde izolacijske plošče iz kamene volne – Rockwool

Kot pri vseh delcih je tudi pri nameščanju izolacijskih plošč iz kamene volne najbolje, da vlaken ne vdihavamo, zato kot pri vsaki izolaciji iz kamene volne priporočamo uporabo zaščite za oči in maske, da ne omenjamo rokavic za preprečevanje draženja kože. Kot izolacija je nestrupena in za razliko od penastih izdelkov ne vsebuje nobenih penalcev, ki bi odvajali pline v vaš dom. To pomeni, da lahko vodi do čistejše kakovosti zraka v zaprtih prostorih in vrednost R se nikoli ne bo spremenila, medtem ko se bodo penasti izdelki sčasoma poslabšali, ko plini uhajajo.

Mineralna volna je ocenjena na približno R 4, je nepoškodovana zaradi vlage, ni parna zapora pri nobeni debelini, niti ni zračna zapora. Zagotavlja tudi boljšo zvočno izolacijo, ker je izdelan iz kamna, je ognjevaren.

Ker ne vpliva na vlago, je odlična izbira za naknadno vgradnjo izolacije pri zaključevanju kleti , bodisi notranje ali zunanje. To je tudi nekaj kot nespametna zunanja izolacija plošč pri prenovi, saj ne bo ujela vlage iz notranjosti v notranjost stene.

V obliki bat je običajna alternativa steklenim vlaknom zaradi svoje višje vrednosti R in enostavnejše namestitve (vsaj za dobro opravljanje dela). Vendar pa stane več kot steklena vlakna na bat.

Za zaključek – Katera toga izolacijska plošča je najboljša?:

Naša osebna splošna prednost zaradi reciklirane vsebine in vsestranske uporabe je verjetno mineralna volna , toda kar zadeva izolacijske izdelke iz trde pene iz naftne plastike – poliizocianurat dobi najboljše ocene za “eko”, če ste v toplejšem podnebju in se lahko spopadete s svojim razpoloženjem. . EPS pena je vsestranska, odlična za aplikacije nižjega razreda in v sredini glede zmogljivosti, finančnih in ekoloških stroškov, in čeprav je XPS pena na papirju najbolj učinkovita, ima nekaj nesrečne okoljske prtljage, za katero bi jo verjetno ocenili. zadnje mesto. Takoj, ko bo XPS dokončal prehod na manj škodljiva penila, sem prepričan, da bo dobrodošel v skupnosti zelene gradnje za aplikacije višjega razreda.