Prednosti in slabosti kamene volne v primerjavi z izolacijo iz steklene volne in celulozno izolacijo

Ko gre za izolacijo, imate na voljo kar nekaj možnosti, ki vam bodo zagotovile, da bo vaš dom ali podjetje v ekstremnih vremenskih razmerah toplejši, udobnejši in energetsko učinkovitejši. Govorimo o izolaciji, ki je primerna predvsem za fasade, strehe, podstrešja in podobno. Taka izolacija se namesti v kanal med konstrukcijo in je pokrit z montažnimi ploščami ali paneli. Za ta namen namreč pridejo v poštev tri vrste izolacije. To so:

 • Kamena volna
 • Steklena volna

Tretja možnost, ki je zelo priljubljena, a se o njej ne govori toliko, je vpihana celulozna izolacija. Ta vrsta izolacije zahteva puhalo, ki uporablja zračni tlak za potiskanje materiala skozi cev v odprtino v steni, da se izolacija pravilno vbrizga. Poglejmo si, katera od teh možnosti je najboljša za vašo situacijo? Tukaj je kratek pogled na prednosti in slabosti vseh treh vrst izolacije.

Izolacija iz kamene volne

Kamena volna je v mnogih pogledih odličen izolacijski izdelek. Ima višjo R-vrednost, v primerjavi s steklenimi vlakni kar za 22-37 %. Vsebuje 70 % recikliranega materiala , zaradi česar je z 20-30 % recikliranega materiala bolj zelen izdelek od steklenih vlaken . . Z gostoto, ki je več kot trikrat večja od gostote steklenih vlaken, ima kamena volna odlično zvočno izolativnost. Trši paneli kamene volne se ne posedejo, tako kot steklena vlakna, zaradi česar jih je lažje namestiti in ne potrebujejo sponk ali žice, da bi jih obdržali na mestu. Kamena volna je tudi zelo hidrofobna, zato ne bo absorbirala vode ali spodbujala rasti plesni in gliv. Dodatna prednost kamene volne je ognjevarnost, zato je primerna za objekte, kjer je to zahtevano oz. to predstavlja dodatno prednost tudi v primerih, ko ognjevarnost ni potrebna.

Poleg omenjenega pa ima kamena volna tudi pomanjkljivosti. Prvi minus v primerjavi s stekleno volno je cena. Ta je za cca. 25-50% višja. Na voljo je v manj dimenzijah kot steklena volna, hkrati pa ni tako prožna, da bi z njo »zapolnili« prostor, temveč jo je potrebno rezati. Kamena volna je v primerjavi s stekleno bolj gosta in težja, zato je manj priročna za montažo v strop oz. streho, a odtehta z drugimi prednostmi.

Tukaj je kratek pregled vrednosti R, ki jo lahko pričakujete od različnih debelin kamene mineralne volne Rockwool Airrok, so prilagojene zvočni in toplotni izolaciji predelnih sten, spuščenih stropov, akustičnih sistemov, prezračevanih fasad in t.i. „sendvič“ sten s kovinsko oblogo. Kamena volna  zaradi svoje vlaknaste strukture duši zvočne valove s trenjem, ki mehansko energijo zvočnega vala spreminja v toplotno. :

 • Debelina 30 – R 0,85
 • Debelina 40 – R 1,1
 • Debelina 50 – R 1,40
 • Debelina 6 – R 1,70
 • Debelina 70 – R 2,00
 • Debelina 80 – R 2,25
 • Debelina 90 – R 2,55
 • Debelina 100 – R 2,85
 • Debelina 120 – R 3,40
 • Debelina 140 – R 4,00
 • Debelina 160 – R 4,55

Ostale tehnične podrobnosti:

 • Razred gorljivosti: A1
 • Toplotna prevodnost: 0,035W/mK
 • Paroprepustnost: μ = 1

Zahtevajte ponudbo za izolacijo iz kamene volne

Izolacija iz steklenih vlaken

Steklena vlakna se uporablja zelo pogosto. To je deloma tudi zaradi svoje cenovne dostopnosti. Na splošno ima dobro R-vrednost, čeprav ni najboljša. Priljubljenost steklenih vlaken gre pripisati uporabnosti. Na voljo je v široki paleti velikosti z ali brez papirja. Je nekoliko »zelen« material z 20-30 % vsebnosti recikliranih materialov. Je lahka in enostavna za namestitev v najrazličnejših okoliščinah, pogosto samo z zabijanjem žebljev. Nudi možnosti »ohlapnega« polnjenja, kar omogoča, da zapolnite nenavadne stenske votline ali dodate izolacijo podstrešju.

Steklena vlakna imajo tudi slabosti. Steklena volna se lahko stisne, kar povzroči, da izgubi R-vrednost. Ko se zmoči, lahko absorbira vodo, zaradi česar izgubi R-vrednost. Čeprav je negorljiv material, ne zagotavlja stopnje požarnega zaščite, kot kamena volna. Nima tako visoke R-vrednosti kot kamena volna, kar je lahko problem v ekstremnih podnebjih z minimalno globino sten. Ker ima manjšo skupno gostoto, ne zaduši zvoka tako kot mineralna volna.

Steklena volna zagotavlja R-vrednost med 0,85 in 1,5 na cm debeline, medtem ko za primerjavo, kamena volna zagotavlja R-vrednost med 1,3 in 1,65 na cm debeline.

Celulozna izolacija

Celulozna izolacija se običajno uporablja v domovih zaradi nizke cene, vendar dolgoročno zaradi nižje R-vrednosti morda ni najbolj cenovno ugodna izbira.

Ko pride do situacije, da se naknadno ureja izolacijo v določeni primerih, zagotavlja odlično polnilo za izboljšanje izolacijskih lastnosti. Hkrati pa pri uporabi celulozne izolacije ni potrebe, da morali opraviti obsežna zaključna dela. Prvotno so bila celulozna vlakna izdelana iz rastlinskih vlaken, zdaj pa vsebujejo velike količine recikliranega materiala, kot sta papir in karton, ki je bil razrezan in pomešan s sredstvi, ki zavirajo plesen in ogenj.

Slabosti celulozne izolacije so:

Težave s prepihom. Zlasti v stenah, kjer se material lahko sčasoma usede zaradi gravitacije in pusti odprte prostore z malo ali brez izolacije. To je mogoče odpraviti tako, da material dolijemo, ko pride do posedanja, vendar je to neprijetno upoštevati.

Druga slabost je, da za vgradnjo potrebujemo specializirano opremo npr. puhalo, skupaj s cevmi, da material pride tja, kamor je treba. Na srečo je izposoja puhal dokaj pogosta in jih je enostavno najti, kar vam prihrani nakupno ceno te opreme.

Na podlagi debeline je R-vrednost približno 30% nižja od R-vrednosti kamene volne.

Povzetek

Z osnovnim razumevanjem razlik med izolacijo iz kamene volne, steklene volne in celuloze lahko hitro ugotovite, katera možnost je najboljša rešitev za vašo specifično situacijo. Če niste prepričani ali potrebujete pomoč pri odločitvi, vam bodo izkušeni sodelavci v podjetju Stireks d.o.o. z veseljem pomagali sprejeti premišljeno odločitev. Za kakršna koli vprašanja, več informacij ali naročilo nekaterih naših visokokakovostnih gradbenih materialov nas kontaktirajte še danes.