Kamena volna pri nas v Sloveniji morda še ni tako uveljavljen material, kot npr. stiropor ali steklena volna. Kljub temu, pa velja za enega izmed najboljših izolacijskih materialov tako za izolacijo streh, kot tudi za izolacijo fasad. Njene glavne prednosti so paroprepustnost, visoka izolativnost, negorljivost in izjemna zvočna izolativnost.
Pri odločitvi za vrsto izolacije, pa seveda vede ali nevede upoštevamo tudi nekatera druga dejstva, ki jih je potrebno omeniti in razložiti, ali so resnična, ali niso.

Ali je kamena volna lahko izpostavljena zunanjim vplivom?

Včasih se faze gradnje hiše začasno prekinejo in pride do vprašanj, kaj lahko nekaj časa počaka. Eno takih vprašanj pri uporabi kamene volne je, ali lahko ostane nezaščitena na fasadi? Odgovor je pritrdilen. Res pa je, da je treba paziti preden nanjo kasneje nanesemo zaključni sloj fasade. Pomembno je, da je volna suha in nepoškodovana.

Je kamena volna boljša od steklenih vlaken?

V mnogih pogledih je mineralna volna vrhunski izolacijski izdelek . Ima višjo R-vrednost na palec v primerjavi s steklenimi vlakni, približno 22-37 % višjo R-vrednost. Vsebuje 70% recikliranega materiala, zaradi česar je z 20-30% recikliranega materiala bolj zelen izdelek od steklenih vlaken.

Prednosti in slabosti izolacije: Kamena volna v primerjavi s stekleno volno

Ali izolacija iz kamene volne zahteva parno zaporo?

Mineralna volna običajno ne potrebuje parne zapore. Njena visoka gostota omogoča, da absorbira vlago, preden lahko prodre v notranje stene.

Ali prisotnost miši prestavlja nevarnost za kameno volno?

Raziskovalci še niso odkrili izolacijskega materiala, ki ni dovzeten za poškodbe hišnih miši. V tej študiji so hišne miši povzročile znatno (P <0,01) povečanje toplotne prevodnosti 10,2 cm debelih stenskih plošč, izoliranih s celoteksom, steklenimi vlakni, kameno volno, stiroporom in vermikulitom.1. morje. 1992.

Več o raziskavi

Ali kamena volna povzroča vlago v hiši?

V primerjavi s kemičnimi izdelki, kot je poliuretanska pena, je izolacija iz kamene volne paropropusten material. To pomeni, da lahko vlaga prosto kroži in izhlapi, zato je tveganje za težave z vlago omejeno .

Ali lahko kameno volno pustimo izpostavljeno?

Povsem varno je pustiti izpostavljeno izolacijo iz mineralne volne. Poleg tega je mineralna volna izjemno trpežna, odporna na ogenj, vodo, plesen in kvarjenje. Če pa se poškoduje, se lahko začne kvariti in delci se lahko prenašajo po zraku.

Kakšna je vrednost R za kameno volno debeline 5 cm?

Ali kamena volna povzroča raka?

EPA je ognjevzdržna keramična vlakna razvrstila kot možne rakotvorne snovi za človeka . Mednarodna agencija za raziskave raka (IARC) je ugotovila, da steklene filamente, stekleno volno, kameno volno in žlindro ni mogoče razvrstiti glede na njihovo rakotvornost za ljudi (skupina 3).

Ali kamena volna škoduje zdravju?

V smislu bivanja v objektu je kamena volna eden izmed najmanj škodljivih materialov. Pri delu z njo pa velja, da je potencialno škodljiva za vaše zdravje . Novi bloki lahko vsebujejo veliko prahu in ohlapnih vlaken, ki lahko pridejo v vaše oči, usta, kožo in pljuča. … Če uporabljate kameno volno, morate pri delu z njo uporabljati masko, očala in rokavice, da se zaščitite.

Kako debela mora biti izolacija iz kamene volne?

Kamena volna ROCKWOOL zagotavlja odlične lastnosti vpijanja zvoka, z lastnostjo vpijanja zvoka NRC 1.0 pri debelini 50 mm , ko je testirana po standardu BS EN ISO 354:2003.

Ali kamena volna absorbira vodo?

Izolacija ROCKWOOL ne vpija vode in ne zadržuje vlage . Njegova edinstvena usmerjenost iz kamene volne je idealna za odbijanje in odvajanje vode stran od zunanjih sten, industrijskih cevi, notranjih sten ali karkoli… … Sistemi za suhomontažne plošče Buildables uporabljajo ROCKWOOL ThermalRockS za zapolnitev votline v steni.