Hidroizolacija je ena najpomembnejših sestavin ravnih streh. Do nedavnega je bil za to uporabljen bitumen, dandanes pa se vedno bolj uveljavljajo FPO folije oziroma FPO membrane. Kaj so FPO folije, kakšne so njihove prednosti in zakaj so boljše od bitumenske hidroizolacije? V nadaljevanju bomo podrobno predstavili FPO folije in njihove glavne prednosti.

Kaj je FPO folija

FPO folija je poliolefin, ki se uporablja kot hidroizolacijska membrana. Izdelana je iz visokokakovostne, trajne in okolju prijazne snovi. FPO folije so danes vse bolj popularne kot alternativa klasični bitumenski hidroizolaciji. Glavne prednosti FPO folij so čistost, zanje je potreben enoslojen in ne dvoslojen nanos ter hkrati so kompatibilne s sintetičnim materialom. Čistost FPO folij je pomembna zaradi kakovostne in dolgotrajne hidroizolacije. Bitumenski izdelki so izpostavljeni sončni svetlobi, zato se njihova sestava sčasoma spreminja in hidroizolacija postane manj učinkovita, FPO folije pa ostajajo čiste zaradi odsotnosti bitumenskih primesi.

FPO je kompatibilna s sintetičnimi materiali

Poleg čistosti pa so FPO folije kompatibilne z različnimi materiali, zlasti s sintetičnimi. To pomeni, da se FPO folije brez težav polagajo na vse vrste kritin, npr. na PVC, TPO in EPDM. FPO folije so dovolj gibke in prilagodljive, kar olajša namestitev na ravnih površinah. FPO folije so tudi trajnejše od klasične bitumenske hidroizolacije, zato omogočajo dolgotrajno zaščito strehe in celotnega objekta.

FPO zahteva le enoslojen nanos

Ena izmed ključnih prednosti FPO folije je njihova enoslojna aplikacija. Za razliko od bitumenske hidroizolacije, ki se nanese v dveh plasteh, se FPO folije uporabljajo v enem nanosu. To poenostavi postopek in prispeva k nižjim stroškom ter hitrejšemu izvajanju del. Ker uporaba FPO folije vključuje en sloj, je tudi manjše tveganje za napake v procesu priprave in polaganja. Ker se tako lahko lažje izognemo napakam, tudi cena popravil in vzdrževanja hidroizolacije ostane nizka.

FPO folija ali bitumen

Zakaj namesto bitumenske hidroizolacije razmišljati o FPO membranah oz. folijah? Ker FPO folije prinašajo številne prednosti, ki omogočajo trajno in kakovostno hidroizolacijo. FPO folije so trajnejše od bitumenske hidroizolacije in so kompatibilne s sintetičnimi materiali. Poleg tega so FPO folije čiste in zahtevajo le en sloj aplikacije, kar olajša postopek in prispeva k nižjim stroškom.

Povzetek

Skratka, FPO folija je izjemna alternativa bitumenski hidroizolaciji, ki omogoča kakovostno in trajno hidroizolacijo, brez težav pri polaganju na različne kritine in z nižjimi stroški aplikacije. Glavne prednosti FPO folij so čistost, enoslojen nanos in kompatibilnost s sintetičnimi materiali. Z uporabo FPO folij se lahko izognemo tipičnim problemom, ki jih prinaša bitumenska hidroizolacija, in ob tem dosežemo odlično hidroizolacijo strehe.