En izmed najpomembnejših slojev v konstrukciji je hidroizolacija. Hidroizolacija izboljša trajnost različnih površin v gradbeništvu. Poleg tega je uporaba hidroizolacijskih materialov nujna, da se zagotovi udobno bivanje v objektu po končani gradnji. V tej objavi si preberite, kateri so najboljši hidroizolacijski materiali? Kateri hidroizolacijski material je treba uporabiti za kateri del hiše? Odgovore na ta vprašanja najdete v našem članku.

Kaj je hidroizolacija?

Preden najdemo odgovor na vprašanje, kaj so hidroizolacijski materiali, se moramo vprašati, kakšen je pomen hidroizolacije.

Hidroizolacija je postopek, s katerim dosežemo, da so konstrukcije vodotesne ali vodoodporne. Zahvaljujoč temu postopku na izolirani material ali strukturo voda ne vpliva. Tako se konstrukcija, ki je hiodroizolirana lahko uporablja v mokrem okolju ali celo pod določeno globino. Hidroizolacija se uporablja tudi za zaščito zunanjih površin, kot so balkoni ali terase, ki so v stiku z vodo. Vprašanje, kakšen hidroizolacijski materiali je treba uporabiti, pa je odvisno od področja uporabe.

Hidroizolacija v stavbah pomeni izdelavo neprepustne pregrade na temeljih objekta, na strehah ali stenah in drugih delih konstrukcije z namenom, da se prepreči prehod vode s teh površin. Gradbene površine so vodoodporne oz. vodotesne.

Z drugimi besedami, hidroizolacija je zaščitni ukrep, ki površino naredi vodoodporno ali prepreči neželen prodor tekočin pod drugimi zunanjimi silami, kot sta hidrostatični tlak in kapilara. Gre za postopek, ki omogoča namestitev neprepustnega sistema z uporabo elastičnih in trpežnih membran. To je tehnika, ki se uporablja v gradbeni industriji za zmanjšanje učinka prodiranja tekočine na sisteme. Hidroizolacija tako poveča trajnost površin v stavbi.

Metode hidroizolacije na različnih delih

Metode hidroizolacije se razlikujejo na podeželju in v mestih. Zato se odgovor na vprašanje, kateri so idealni hidroizolacijski materiali, spreminja tudi na podeželju in v mestih

Podeželje

Ker so podeželska območja enakomerno monotona in manj obremenjena v smislu obremenitve površin, so drugačne tudi uporabe različnih materialov. Na urbanih območjih obstajajo različni vogali in večje betonske ali asfaltne površine. Le-te kljubujejo makro podnebnim spremembam, prekomernemu onesnaženju, prekomerni rabi tal, dejavnik pa je tudi pomanjkanje zelenih površin. Ceste so na primer najbolj izpostavljen element. To pomeni, da mora material prenesti visoke temperaturne razlike, sončno sevanje, padavine in promet. So pa konstrukcija, materiali in metode gradnje vedno bolj napredni, zato dosegamo vedno bolj trajne in kakovostne površine.

Kako se hidroizolacija uporablja pri gradnjah?

Razlog, da govorimo o hidroizoalcijskih materialih je ta, da nam prinašajo številne koristi pri gradnji objektov. Hidroizolacija se doseže z uporabo membran in premazov za vzdrževanje strukture ali strukture, vsebine in strukturne celovitosti.

Prednosti hidroizolacije

Da bi zdravo odgovorili na vprašanje, kaj so hidroizolacijski materiali, moramo najprej razumeti razlog za to. V kolikor zgradba ni pravilno hidroizolirana je podvržena naravnim dejavnikopm, ki povzročijo, da stavba propada. Voda tako prodre v dele objekta in pozimi zmrzne, s tem pa poveča svoj volumen in povzroča razpokanje konstrukcije. Z uporabo hidroizolkacije tako postanejo nekateri naravni dejavniki, kot so zrak, voda, podnebje, veter in vlaga, obvladljivi. Če konstrukcija ni zaščitena pred vodo, lahko naletimo na težave, kot so propadanje ali poškodbe konstrukcije od temelja stavbe do ometa. 

Hidroizolacija stavbe je postopek, namenjen preprečevanju vdora vode v stavbo. Na splošno se dodajo obsežni hidroizolacijski sloji, ki zagotavljajo nadzor nad vlago v stavbi že med gradnjo, hidroizolacijo pa lahko izvedemo tudi po gradnji stavbe ali kadar nastane kot del postopka izboljšanja ali obnove stavbe (npr. hidroizolacija temeljev).

Metode hidroizolacije

Da bi preprečili uhajanje vode in nabiranje vode, se hidroizolacija izvaja v plasteh na vrhu betonske konstrukcije. Notranjost odstrani obstoječo vsebnost vode v strukturi in zunaj okoli sebe oblikuje zaščitno strukturo. Običajno je sistem hidroizolacije stavbe zgrajen tako, da ustvari veliko število ovir, tako da voda ne more priti v stavbo.

Razvoj teh večplastnih slojev tvori strukturo okoli stavbe z materiali in tehnikami v njej. To strukturo lahko štejemo za trajnostno ali vrsto t.i. “zelene gradnje” s preprečevanjem uhajanja prekomerne toplote zunaj. To lahko storimo z nanosom različnih barv, premazov in drugih materialov za premaze, ki pomagajo ustvariti prehod med zunanjo in notranjo plastjo.

Najmanjša razlika med notranjo in zunanjo temperaturo stavbe ima za posledico manj simptomov obrabe in ščiti konstrukcijo. To poteka tako, da se učinek krčenja ali raztezanja v različni materialni sestavi stavbe zmanjša z usklajevanjem ali izenačevanjem sobne in zunanje temperature.

Zmanjšuje obremenitev hidroizolacijskega sistema in druge postopke, ki jih prebivalci običajno uporabljajo za bivanje sobne temperature. To zmanjšanje lahko štejemo v porabi električne energije, porabi pitne vode in drugih prihrankih pri porabi virov. Zaradi tega je stavba bolj okolju prijazna.

Uporaba hidroizolacije na strehah

Eno glavnih področij, kjer se hidroizolacija uporablja v konstrukcijah, je glavni okvir stavbe oz. temelji stavbe. To je na delih, kjer je stavba v stiku z zemljo oz. streha, v kolikor gre za ravno ali zeleno streho. Hidroizolacija stavbo ščiti pred dežjem, snegom in zmrzaljo. Strešni materiali so na splošno zasnovani za odvajanje vode iz vodoodpornih materialov. V nekaterih primerih so opremljeni tudi za obrambo stavbe pred zmrzaljo. Zato sta pomembna splošna geografska lega hiše in fasada hiše v tem splošnem položaju. Na primer, če je hiša v kraju kjer je veliko padavin, je treba ustrezno oblikovati njeno streho. Odgovor na vprašanje, kateri so najboljši hidroizolacijski materiali za strehe, je neposredno povezan s temi lastnostmi.

Preberite tudi:

Ravne strehe – vse kar morate vedeti o ravnih strehah

Prednosti in slabosti ravne strehe

Hidroizolacija stene

Hidroizolacijski materiali, uporabljeni za streho in hidroizolacijski materiali za steno, niso enaki. To je zato, ker se te površine razlikujejo v tem, kako voda nanje deluje. Za razliko od temeljev in streh, morajo stene imeti tudi parne zapore ali zračne pregrade.

Včasih lahko pride do težav z vlago v nekaterih hišah na stenah s primernimi materiali. To je lahko posledica dejstva, da za izolacijo pred vlago ni izbran ustrezen material. V takih primerih postane vprašanje, kateri hidroizolacijski material izbrati nekoliko bolj zapleteno. Fasade so narejene tako, da so odporne na vlago. Da pa se prepreči dviganje vlage, je potrebno izolirati temelje objekta. Pri tem je odvisno, ali gre za podkleteno ali nepodkleteno hišo. V tem smislu ločimo vertikalno in horizontalno hidroizolacijo. Ko govorimo o hidroizolaciji sten, govorimo o vertikalni hidroizolaciji sten, ki so pod zemljo. Le-te se izolira toplotno s stirodurom ali stiroporom in hidroizolira s pomočjo bitumna. Na ta način ni težav z vlago.

Balkon in terasa

Drugo področje, ki zahteva posebno hidroizolacijo, so terase in balkoni.

Pri izbiri hidroizolacijskih materialov za balkone in terase je treba upoštevati nekaj točk. Prvi je vpliv širjenja in krčenja na hidroizolacijske sisteme za strehe in terase. Terasa se med temperaturnimi spremembami neprestano premika in pritiska hidroizolacijske sisteme. Eden vodilnih vzrokov za okvare nepremočljive terase je gibanje podlage, ki povzroča veliko obremenitev membran in povzroči odpoved sistema. Da bi se temu izognili, je treba uporabiti ustrezno hidroizolacijsko membrano, ustrezno drenažo na pobočju in ustrezne gradbene materiale.

Materiali za hidroizolacijo objektov

Kateri so idealni hidroizolacijski materiali za prizorišče? Da bi trdno odgovorili na to vprašanje, si moramo podrobneje ogledati hidroizolacijske materiale.

1. Metoda hidroizolacije na osnovi cementa

Začnimo z enim od tradicionalnih odgovorov na vprašanje, kakšni so hidroizolacijski materiali. Hidroizolacija na osnovi cementa je najlažji način hidroizolacije v gradbeništvu. Hidroizolacijski materiali na cementni osnovi so zlahka na voljo različnim dobaviteljem in jih je enostavno mešati in nanašati.

Ta metoda se pogosto uporablja v domačih mokrih prostorih, kot so kopalnice in stranišča. Ta metoda je fleksibilna vrsta hidroizolacije. Uporablja se na območjih, ki niso izpostavljena sončni svetlobi ali vremenskim razmeram.

Hidroizolacija na osnovi cementa se uporablja v naslednjih strukturah:

  • Naprave za čiščenje vode
  • Čistilne naprave
  • Mostovi
  • Jez
  • Železniški in podzemni sistemi
  • Pristanišče in doki za pomorski tovor
  • Rečni zapori / kanali in betonski nasipi
  • Parkirne konstrukcije
  • Predori

Na teh območjih se uporablja hidroizolacija na osnovi cementa

2.. Metoda tekoče hidroizolacijske membrane

Tekoča hidroizolacija je tanek premaz, ki je običajno sestavljen iz temeljnega sloja in dveh slojev zaključnega sloja, ki se naneseta z razpršilom, valjem ali gladilko. Ponuja večjo prilagodljivost kot hidroizolacije na cementni osnovi. Zato se danes uporablja bolj intenzivno.

Torej, kako uporabiti metodo tekoče hidroizolacije? Raztezne lastnosti prevleke lahko dosežejo do 2000%. Trajnost hidroizolacijskega premaza je odvisna od tega, kakšen polimer proizvajalec uporablja pri gradnji tekoče hidroizolacije.

Zaradi svoje sestave se tekoča hidroizolacija prilagaja vsem nepravilnostim na površini objekta in prenese razpoke v podlagi, ki se pojavljajo v življenjski dobi objekta.

Enokomponentni sistem je enostaven za vgradnjo, je vremensko toleranten in UV odporen zato ne potrebuje dodatne zaščite.

Ker se popolnoma zlepi s podlago preprečuje migracijo vode med sloji. V kolikor želimo površino, ki ne drsi, ga lahko uporabimo skupaj s kremenčevim posipom. Ker je popolnoma tekoč ustvari brezšivno površino in je zato primeren za obdelavo zahtevnih detajlov in nenavadnih oblik.

3. Metoda hidroizolacije bitumenskega premaza

Bitumenska hidroizolacija je vrsta prevleke, ki se uporablja za hidroizolacijo in fleksibilno zaščitno prevleko v skladu s stopnjo formulacije in polimerizacije. Na njegovo prožnost in zaščito pred vodo lahko vplivata polimerni razred in ojačitev vlaken.

Bitumenski premaz je pravzaprav asfaltni premaz. Najpogostejši nanosi bitumenskih premazov vključujejo površine pod estrihom. Je odličen zaščitni premaz in hidroizolacijski material na površinah, kot so betonski temelji.

Bitumenska prevleka je narejena iz materialov na osnovi bitumna in ni primerna za izpostavljanje sončni svetlobi. Dokler ni spremenjen s prilagodljivejšim materialom, kot so polimeri na osnovi poliuretana ali akrila, postane krhek, če je dolgotrajno izpostavljen sončni svetlobi.

Prilagodljivost končnih izdelkov je vedno odvisna od vsebnosti trdnih delcev polimera.

4. Metoda hidroizolacije bitumenske membrane

Hidroizolacija z bitumensko membrano je priljubljena metoda, ki se uporablja na strehah z nizkimi nakloni zaradi dokazane učinkovitosti. Bitumenska hidroizolacijska membrana je samolepilna. Poleg samolepilnih spojin, asfalta, polimerov in polnil pa lahko za izboljšanje oprijemnih lastnosti dodamo tudi nekatere smole in olja. Ker se oprijemne lastnosti membrane sčasoma zmanjšujejo, ima samolepilni tip rok uporabnosti majhen.

5. Poliuretanska tekoča membranska hidroizolacija

Metoda hidroizolacije s tekočo membrano iz poliuretana se uporablja za ravno streho in je izpostavljena vremenskim razmeram. Ta metoda hidroizolacije je v primerjavi z drugimi draga.

Poliuretanska tekoča membrana lahko nudi večjo prilagodljivost. Poliuretan je zelo občutljiv na trenutno vsebnost vlage, zato je treba biti zelo previden pri ocenjevanju vsebnosti vlage v betonski plošči pred nanosom, sicer se membrane lahko po določenem času odlepijo ali povežejo.

Povzetek

Hidroizolacija je v gradnji eden izmed najpomembnejših delov oz. elementov. Omogoča nam, da vlaga oz. voda ostaneta izven objekta in vanj ne vdirata ne skozi stene, ne skozi temelje. Narava z uporabo hidroizolacija tako postane obvladljiva. Pomembno pa je, da je hidroizolacija narejena natančno in s pravimi materiali. ko govorimo o hidroizolaciji temeljev hiše, o hidroizolaciji ravnih in zelenih streh pa je bitumen najboljša rešitev v več pogledih. Je cenovno dostopen, prožen in zanesljiv ter preizkušen material za hidroizolacijo.