Stiropor za fasade je eden izmed najbolj pomembnih materialov ko govorimo o izolaciji objekta. Pomembno vpliva tudi na kakovost bivanja in ohranjanje objekta. Poglejmo si, katere vrste stiropora za fasade poznamo, kako se različne vrste stiropora med seboj razlikujejo in katere so njihove prednosti.

Pri investiciji pa vam lahko bolj ali manj pomaga tudi Eko sklad. Vse to in več preberite v spodnjem članku.

Kaj je stiropor

Stiropor je material, ki se v gradnji uporablja za zagotavljanje izolacije objektov. Poleg dobre toplotne izolativnosti ima stiropor tudi druge lastnosti, zaradi katerih se gradbeniki vedno znova odločajo zanj. Prvega je predvsem zelo preprosto vgrajevati, marsikoga pa prepriča njegova razmeroma nizka cena.  Stiropor z drugo besedo imenujemo tudi EPS (ekspandiran polistiren), saj osnovni material, to je  kroglice polistirena med proizvodnjo ekspandirajo za do 50-krat. Nato se v blok formi stiropor kroglice pod pritiskom pare »zlepijo« v blok formo. Kot tak se mora posušiti, sledi pa razrez v plošče, ki so končen produkt. Po do sedaj znanih podatkih je zdravstveno neoporečen.

Stiropor je pred pet desetletji izumila nemški koncern BASF. Material so zaščitili pod blagovno znamko »Styropor«. Zaradi svojih prednosti se je na trgu hitro uveljavil. Skozi čas pa se je ohranilo tudi njegovo ime, ki se še vedno uporablja tako v strokovnih kot tudi v laičnih krogih.

Vrste stiropora za fasade

Poznamo več vrst izolacij. Ko pa govorimo o izolaciji hiše oz. objektov, pa je vsekakor najboljša možna izbira stiropor. Vprašanje pa je katera vrsta stiropora je najboljša za uporabo pri izdelavi fasade. Poglejmo si, katere vrste stiropora poznamo in  kakšne so razlike ter prednosti in slabosti teh vrst stiropora pri izdelavi fasade.

Beli stripor – EPS

Beli stiropor je tisti klasični stiropor, ki ga vsi poznamo. Je odličen za izolacijo. je odličen toplotni in zvočni izolator saj vsebuje 98% zraka, ujetega v zaprto celično strukturo. Velja za najbolj razširjeno obliko izolacije na zgradbah. Ima odlične toplotno izolativne lastnosti, velika prednost pa je nižja cena v primerjavi z drugimi izolacijami. Poleg tega beli stiropor odlično duši udarni zvok v plavajočih podih. Odporen je na vlago, saj se v vodi ne razkraja, zelo malo vlage pa vpije tudi, ko je popolnoma potopljen. Stiropor je paropropusten, obstojen in zelo prilagodljiv.

Beli stiropor ima toplotno prevodnost 0,039 W/mK, za Eko sklad pa je potrebna debelina 16 cm.

Silber reflex – Paropropustni stiropor

Silber reflex plošče imajo v primerjavi s klasičnim belim stiroporom kar 50% večjo gostoto.

Posledica tega je, da je dimenzijska stabilnost Silber reflex plošče bistveno višja. Pomembna je tudi vodovpojnost. Pri kratkotrajnem namakanju vodovpojnost Silber reflex plošče znaša manj kot 0,5 %. Prav tako imajo Silber reflex plošče toplotno prevodnost le 0,031 W/m2K, kar je za 25% boljše kot znaša toplotna prevodnost klasičnega belega stiropora.

Ko govorimo o para prepustnosti za Silber reflex plošče velja, da imajo para prepustnost kar 5-krat viško, kot navadni beli stiropor. Paro propustnost, ki znaša µ=8 je namreč ena glavnih odlik plošče Silber reflex.

XPS Stirodur

Osnovna surovina stiropora in Stirodur je polistiren. Bistvena razlika med EPS in XPS pa sta plina in drugi dodatki, ki se jima med proizvodnjo dodajajo. Tako se zaradi primesi dosežejo podobne a nekoliko nasprotne lastnosti.

XPS oz Stirodur ima v primerjavi s stiroporom zaprto celično strukturo. Zato ima nižjo vodovpojnost. Stirodur je zato odličen za izolacijo vlažnih delov (npr. hidroizolacija temeljev hiše). Poleg tega pa je zaradi svoje trdnosti bolj odporen proti obremenitvam, zato je dober za pode.

Grafitni stiropor

Grafitni stiropor se od klasičnega belega stiropora razlikuje v tem, da vsebuje delce granita. Ti delci odbijajo toploto tako, da zmanjšujejo prednost toplote. Grafitni stiropor tako nudi 20% več izolacije pri isti debelini. Toplotna prevodnost grafitnega stiropora znaša le 0,032 W/mK. Običajno se zato lahko pri izolaciji hiše uporabi manjša debelina, kot bi se v primeru uporabe stiropora. Pomembna prednost je tudi ta, da grafitni stiropor zmanjšuje možnost nastanka površinske kondenzacije na notranji strani zidov. Primeren je tako za novogradnje kot tudi za toplotne obnove objektov.

Kateri stiropor za fasado izbrati

Glede na vse našteto, ste lahko že sami prišli do zaključka, da se v lastnostih močno izstopata Silber reflex in grafitni stiropor. Ta dva nudita bistveno boljše oz. lahko bi rekli izrazito boljše lastnosti. Te lastnosti močno vplivajo na klimo v objektu in na izolativnost nenazadnje pa tudi na končni izgled objekta, saj lahko z nižjo debelino izolacije dosežemo enak učinek. Pomemben podatek pri tem pa je, da cena grafitnega stiropora in Silber reflex plošč ni bistveno višja. Zato dolgoročno gledano vsekakor ni smiselno zanemariti teh prednosti.

Za izolacijo temeljev hiše oz. objekta je najbolj smiselno izbrati Stirodur. Stirodur namreč nudi nizko vodovpojnost in je hkrati dovolj odporen ter nudi dobre izolativne lastnosti.

Debelina fasade za Eko sklad (2022)

Ne glede na to, ali boste uveljavljali Eko sklad subvencijo ali ne, je smiselno izbrati enako debelino, kot jo sicer priporoča in subvencionira tudi Eko sklad.

Iz vidika izolacije hiše mora biti  debelina izolacije fasade smiselna, torej ne predebela a tudi ne pretanka. Debelina stiropora za fasade pa je odvisna od tega, kateri material boste uporabili za izolacijo fasade.

V kolikor boste uporabili klasični beli stiropor mora biti debelina med 10 in 20 cm. Za pridobitev Eko sklad subvencije morate uporabiti debelino 18 cm.

Najbolj smiselna debelina izolacije v primeru, da uporabite grafitni stiropor je 13 cm (Eko sklad). Izbirate pa lahko tudi med 20 cm in 10 cm.

V primeru, da boste za izolacijo fasade uporabili Silber reflex plošče, je najbolj smiselna debelina plošče 13,5 cm (Eko sklad). Uporabite pa lahko tudi 10 cm in 20 cm.

Več o tem na njihovi uradni strani.

Cena izolacije fasade in stiropora

Zanimivo pri ceni izolacije je to, da tudi v primeru, da boste uporabili sicer cenejšo izolacijo, cena izolacije ne bo nižja. Cene izvajalcev se namreč za beli stiropor gibljejo okoli 35 €/ m2. Prav toliko boste plačali v kolikor boste za izolacijo izbrali grafitni stiropor debeline 13 cm. Malenkost več vas bo stalo, v kolikor boste za izolacijo objekta izbrali Silber reflex plošče in sicer približno 36 €/ m2.

Zaključek

Glede na to, da je investicija v izolacijo objekta oz. stiropor za fasade dolgoročna, cene boljših materialov pa so primerljive s cenami slabših, je vsekakor smiselno razmišljati o uporabi boljših materialov. Grafitni stiropor in Silber reflex plošče predstavljajo številne prednost za primerljivo ceno. Hkrati pa dolgoročno z uporabo takih materialov bivate bolj kakovostno in objekt bolje ohranite.

Pri izolaciji fasade vam lahko pomaga tudi Eko skad s posojilom ali pa z 20% subvencijo. Za ogrožene družine in posameznike ponujajo tudi 100% subvencijo, a morajo ti vsaj 9 mesecev biti prejemniki socialne pomoči, objekt pa mora biti izpred leta 1967.

Katere vrste stiropora za fasade poznamo?

Za izdelavo fasade se v glavnem uporabljajo 4 vrste stiropora. Najbolj poznan in razširjen je beli stiropor. V zadnjih letih pa se lastniki objektov vedno bolj odločajo za izboljšane variante, ki sta Silber Reflex in pa grafitni stiropor. Oba nudita boljšo paraprepustnost in nižjo toplotno prevodnost. Za izolacijo temeljev hiš in podov se uporablja bolj odporna varianta stiropora in sicer XPS oz. stirodur.

Kateri stiropor je najbolj smiselno izbrati za izdelavo fasade?

Za izdelavo fasade je najbolj smiselno izbrati Silber reflex plošče. Te plošče v primerjavi s klasičnim stiroporom nudijo višjo izolativnost in boljšo paroprepustnost. Zat lahko z manj debeline dosežemo isti efekt, kot z debelejšim stiroporom.

Koliko stane stiropor za fasade?

Cena z delom znaša okoli 35 € na m/2. To velja tako za beli stiropor kot tudi za Silber Reflex in grafitni stiropor. Edina razlika je v tem, da za to ceno dobite 13,5 cm debel Silber reflex namesto 18 cm debel beli stiropor. A v tej kombinaciji boste s SIlber reflex ploščami dosegli enako oz. boljšo izolacijo in boljšo klimo v prostoru.

Ali je za izolacijo na voljo Eko sklad subvencija?

Da. Eko sklad ponuja več različnih možnih subvencij. Socialno ogroženim, ki bivajo v starejših objektih (do 1967) nudi popolno subvencijo. Druge možnosti so neprofitni kredit in pa 20% subvencija investicije v izdelavo fasade in izolacije.