Toplotna izolacija notranjih sten predstavlja svojevrsten izziv. Vprašanje pa je, ali je Stirodur primeren za izolacijo notranjih sten oz. kateri material je optimalen za notranjo izolacijo. 

Po navadi toplotno izolacijo namestimo na zunanjo stran objekta, tako je tudi najbolj učinkovita. Včasih pa izolacije zunaj objekta ne moremo namestiti, ta problem nastane predvsem pri prenovah, kadar je objekt pod spomeniškim varstvom ali kadar na kak drug način oz. iz drugega razloga ne moremo posegati v fasado objekta.

Ali je Stirodur primeren za izolacijo notranjih sten?

Za izolacijo na notranji strani objekta sicer lahko uporabimo plošče iz ekstrudiranega (Stirodur) ali ekspandiranega (stiropor) polistirena, še posebej, če želimo notranjo steno ometati. Plošče na konstrukcijo prilepimo z ustreznimi lepili. Na že nameščene plošče pa najprej nanesemo posebno malto, sledi pa ji armirna mrežica. Po potrebi nanesemo še eno plast malte, nato izravnalni sloj in končni omet. Glavna prednost Stirodura pa je visoka tlačna trdnost, ki pa za izolacijo notranjih sten ni potrebna. Tako lahko uporabimo navaden beli stiropor ali kateri drug material. Še bolj je, da razmišljamo o paro-propustni izolaciji, saj izolacija sten z notranje strani predstavlja določene izzive v zvezi z vlago. 
 
Izolacija notranjih sten

Izolacija notranjih sten s stiroporjem

 

Kateri material je optimalen za izolacijo notranjih sten?

Pri takšnem načinu izoliranja je potrebno opozoriti, da morebitna vlaga na stenah ne izgine. Po namestitvi toplotne izolacije se bo stara stena prekrila, vendar vlaga v steni zaradi izpostavljenosti temperaturnim razlikam tam še vedno ostaja. Sodeč po izkušnjah naših izvajalcev se vlaga čez novo izolacijo ne pojavi, če pa se že,  se pojavi stikih s stropom. Najbolj učinkovita izolacija je namreč tista ki je vgrajena na zunanji strani stene. Zato je pri izolaciji notranjih sten smiselno razmišljati o paro-propustnih ploščah (Silber Reflex), ki bodo omogočale, da notranji del stene in vlaga na njej diha in prehaja skozi sloje. Razmišljamo lahko tudi o uporabi kamene volne, ki predstavlja številne prednosti

Kateri omet za izolacijo notranjih sten?

Dodatno je smiselno razmišljati o apnenem ometu, saj ima izjemno pozitivne lastnosti, ko govorimo o uravnavanju vlage v prostoru. Apno namreč ohranja optimalno stopnjo vlage v prostoru. Ko je prostor preveč vlažen, apno srka vlago nase in obratno, ko je prostor suh, jo oddaja nazaj v prostor. Akril in podobni materiali pa v nasprotju z apnom prostor neprodušno zaprejo. 

 
Kadar želimo notranje stene obložiti z mavčno kartonskimi ploščami, po navadi namesto trdne izolacije uporabimo izolacijo iz kamene volne. Tudi v tem primeru pa moramo biti pozorni, da pravilno vgradimo posebno membrano za uravnavanje vodne pare, ki mora biti ustrezno zatesnjena. Končno lahko namestimo mavčno kartonske plošče.

Slabosti izolacije notranjih sten

Izolacija na notranji strani stene lahko predstavlja določene izzive in težave, ki jih je potrebno rešiti z optimalno izvedbo in izbiro materialov. Največja izziva oz. slabosti izolacije notranjih sten sta: 

  • Objektu, ki je izoliran od znotraj se zmanjša uporabna prostornina.
  • Ostajanje kondenza (vlage) med notranjo izolacijo in steno. 
  • Nabiranje plesni ob stropu.

Priporočamo naj bo izoliranje sten z notranje strani prej izjema kot pravilo. Torej naj se o tem razmišlja le, v kolikor res ni nobene druge možnosti za toplotno izolacijo. V tem primeru svetujemo, da se dobro posvetujete s strokovnjaki o izvedbi in izbiri ustreznih gradbenih materialov, ki bodo zagotovili, da bo kljub izzivom izolacija notranjih sten služila namenu tudi dolgoročno. 

Kdaj je smiselno izolirati notranje stene?

Po navadi toplotno izolacijo namestimo na zunanjo stran objekta, tako je tudi najbolj učinkovita. Včasih pa izolacije zunaj objekta ne moremo namestiti. Ta problem nastane predvsem pri prenovah, kadar je objekt pod spomeniškim varstvom ali kadar na kak drug način oz. iz drugega razloga ne moremo posegati v fasado objekta. Edini razlog za izolacijo notranjih sten je, da zunanje izolacije ne moremo izdelati.

Kateri material je optimalen za izolacijo notranjih sten?

Pri izolaciji notrnajih sten se zgodi, da na stenah, kamor bomo namestili izolacijo ostaja vlaga. Le-to prekrijejo izolacijske plošče. Posledica je lahko, da se ob robovih (v stiku s stropom) začne nabirati plesen. Zato je optimalen material za izolacijo notranjih sten paro-propustna izolacija. To sta paro-propustni stiropor (Sylber Reflex plošče ali kamena volna). Smiselno je tudi kombinirati z apnenim ometom oz. mavčnimi ploščami.

Ali je Stirodur primeren za izolacijo notranjih sten?

lavna prednost Stirodura pa je visoka tlačna trdnost, ki pa za izolacijo notranjih sten ni potrebna. Tako lahko uporabimo navaden beli stiropor ali kateri drug material. Še bolje je, da razmišljamo o paro-propustni izolaciji (Sylber reflex ali kamena volna), saj izolacija sten z notranje strani predstavlja določene izzive v zvezi z vlago. 

Katere so glavne slabosti izolacije notranjih sten?

Največja izziva oz. slabosti izolacije notranjih sten so zmanjšanje uporabne prostornine objekta, ostajanje kondenza (vlage) med notranjo izolacijo in steno ter posledično nabiranje plesni ob stropu. S pravimi materiali in ustrezno izvedbo se tveganje nastanka plesni lahko zmanjša na minimum.