Select Page

Kaj je kamena volna

Kamena volna je vrsta mineralne volne. Od steklene volne se razlikuje v surovinski sestavi, načinu proizvodnje in posledično po končnih tehničnih lastnostih oz. karakteristikah.

Kamena volna se izdeluje iz kamnin bazalt in diabaz. Tema se v procesu raztapljanja dodaja koks. Končni izdelek kamene volne nato vsebuje še veziva. Veziva kameni volni dajejo trdnost, ter vodo-odbojno in proti-prašno emulzijo. Za doseganje kemičnih in tehnoloških lastnosti (biotopnost vlaken), kameni volni dodajajo še različne druge dodatke.

Kameno volno izdelujejo v različnih oblikah, dimenzijah in gostotah. S tem posamezni izdelki dobijo zelo specifične lastnosti, ki jih zahtevajo različne možnosti njene uporabe.

Uporaba kamene volne

Kamena volna je na voljo v najrazličnejših oblikah in je tako primerna za uporabo v vseh delih stavbe. Kameno volno se uporablja tako za izolacijo ravnih in poševnih streh, za izolacijo predelnih sten, izolacijo estriha, izolacijo fasade, dimnika, stropa in podobnih zadev.

Vrste kamene volne glede na uporabo

Pohodna kamena volna za estrih

Pohodna kamena volna za estrih se uporablja za izolacijo podov na tleh in na medetažnih konstrukcijah pod plavajočim estrihom.

Vlaknasta struktura in elastičnost kamene volne zagotavljata odlično izolacijo zvoka, predvsem pa nudita odlično izolacijo pred udarnim zvokom. Tako je hoja pa tleh izoliranih s kameno volno v spodnji etaži praktično neslišna.

Odlične lastnosti kamene volne pa poleg tega še pomagajo ohranjati klimo v prostoru, saj kamena volna preprečuje neučinkovit prenos toplote med etažami.

Najboljši način za namestitev kamene volne med etažami, je namestitev plošč iz kamene volne med dvema neprožnima površinama(med estrihom in nosilno konstrukcijo). Pomembno pa je tudi, da se izbere kamena volna, ki je dovolj elastična, da ublaži vibracije udarnega zvoka, in dovolj trda po drugi strani, da prenese obremenitev. Odvisno od lastnosti plavajočega poda pa je ob pravilni izvedbi z uporabo plošč iz kamene volne raven udarnega zvoka mogoče zmanjšati do 30 dB.

Posebno pozornost pri izolaciji estriha in pohodnih površin s kameno volno pa je treba nameniti preprečevanju toplotnih in zvočnih mostov. Pred namestitvijo kamene volne na pod je potrebno uporabiti robne trakove iz kamene volne. Tako se prepreči, da bi vibracije prehajale z estriha na stene. Robni trak se namesti vsaj do višine, do kamor sega gotovi estrih.

Poleg tega pri uporabi kamene volne za estrih oz pohodne površine potrebno upo0rabiti PVC folijo. Le-ta preprečuje, da bi zaradi prodora vlage v sami konstrukciji nastajali toplotni mostovi.

Oglejte si naše izdelke pohodne kamene volne.

Kamena volna za dimnik

Kamena volna je odlična izbira za izolacijo dimnika. Kamena volna je namreč negorljiva, tališče vlaken pa ima nad 500°C. Zato je uvrščena v razred negorljivosti A1. Primerna je tudi za mesta, kjer je požarna izpostavljenost visoka, saj ima višje tališče. Ni pa vsaka kamena volna enaka oz. primerna za dimnik. Pomembno je namreč, da kamena volna, ki se uporabi za izolacijo dimnika ne vsebuje preveč topil. Poleg negorljivosti je prednost kamene volne tudi v tem, da je prožna in paro-propustna.

Kamena volna za strop

Izolacija stropa s kameno volno pripomore k zmanjševanju hrupa in k zmanjševanju toplotnih izgub med etažami. S pomočjo toplotne izolacije stropa se izboljša tudi ozračje v prostoru. Za izolacijo stropa s kameno volno se lahko uporablja različne tipe kamene volne. Plošče kamene volne se lahko nanašajo neposredno na strop, s spodnje strani stropa, brez dodatne podkonstrukcije, s pomočjo mehanskega pritrjevanja.

Oglejte si izdelke kamene volne za strop

Kamena volna za fasado

Poznamo dve vrste kamene volne za fasade in sicer kameno volno za kontaktne fasade ter kameno volno za prezračevane fasade. Ključne prednosti uporabe kamene volne za fasade so negorljivost, paro-propustnost (dihanje) in obstojnost, nenazadnje pa je potrebno omeniti tudi odlično zvočno izolacijo. Za prezračevane fasade so na voljo tudi plošče kamene  volne, ki so vodo-odbojne in odporne na podnebne vplive.

Prednosti kamene volne

Kamena volna ima visoko toplotno izolativnost (nizka toplotna prevodnost kamene volne prispeva k občutnim prihrankom energije, s tem pa se poveča tudi bivalno ugodje, pomembno za zdravje in počutje človeka).

Je negorljiva (zaradi vulkanskega izvora je primerna za uporabo v objektih, na katerih je zahtevana visoka požarna odpornost konstrukcije).

Ima visoko zvočno izolativnost (zaradi vlaknaste strukture kamena volna učinkovito preprečuje širjenje udarnega zvoka po objektu, obenem pa zagotavlja ustrezno zvočno izolativnost bivalnih ali drugih prostorov pred industrijskim ali prometnim hrupom iz zunanje okolice).

Je paropropustna (kamena volna omogoča bivalnim prostorom in stenam, da »dihajo« – s tem je preprečen nastanek kondenzne vlage, ki lahko povzroči razvoj plesni ali drugih za zdravje in konstrukcijo škodljivih snovi).

Je energijsko varčna (zaradi izboljšanja toplotne izolativnosti prostorov in zmanjšanja prehajanja toplote skozi stene je poraba energije v poletnih mesecih za hlajenje in v zimskih mesecih za ogrevanje v primerjavi z neizoliranimi prostori in objekti občutno manjša, kar se pozna tudi na mesečnih položnicah).

Je do okolja in zdravja prijazna (uporaba kamene volne zaradi njenih prednosti preprečuje nastanek za zdravje škodljivih snovi v prostoru in izboljša kakovost prebivanja v okolju, zaradi zmanjšanja toplotnih izgub in naravnega izvora pa je tudi do okolja prijazna).

Slabosti kamene volne

Slabost kamene volne predstavlja hitro naraščanje toplotne prevodnosti pri navlaževanju. S tem, ko se kamena volna navlaži, se ji toplotna prevodnost bistveno poveča. To pomeni, da izolira prostor le dokler je suha.

Posledično je treba posvetiti pozornost že samemu skladiščenju kamene volne. Pozornost pa je prav tako pomembna kasneje pri izvedbi celotnega objekta in izolacije. Potrebna je namreč kakovostna namestitev parnih ovir in zapor (PVC), da se prepreči nastajanje toplotnih mostov. Poleg tega pa je potrebna tudi preprečitev vstopa vlage  v konstrukcijo ovoja stavbe.

Razlika med kameno in stekleno volno

Podrobno o razliki med kameno in stekleno volno smo že pisali v članku z naslovom Kamena ali steklena volna. Obe spadata v skupino mineralnih voln, razlikujeta pa se v surovinski sestavi in posledično v končnih tehničnih lastnostih.

»Vlakna iz steklene volne so v primerjavi z vlakni kamene volne bolj elastična in pribl. 10-krat daljša. Povratna elastičnost vlaken omogoča do 5-kratno komprimiranje. Prednost, ki jo izpostavljajo pred kameno volno, je, da je ni treba natančno odmerjati in rezati, ker zaradi enostavne vgradnje ne ostajajo prazna oziroma nezapolnjena mesta, ki bi lahko predstavljala toplotne mostove.

Na slovenskem tržišču se kamena največkrat uporablja za izolacijo fasad in tlakov, medtem ko se steklena volna največkrat uporablja za izolacijo ostrešij in predelnih sten.«

Proizvajalci kamene volne

Pri nas je edini proizvajalci kamene volne podjetje Knauf Insulation. Ursa kamene volne ne ponuja, temveč nudi le stekleno volno. Pred nedavnim pa je naše podjetje v Slovenijo pripeljalo tudi novega ponudnika kamene volne, sicer svetovno enega izmed največjih, to je Rockwool.

Rockwool proizvaja kakovostno kameno volno za različne namene, kameno volno za fasade, kameno volno za estrih oz pohodno kameno volno, kameno volno za strehe, predelne stene, strope in druge vrste. Poglejte si našo ponudbo kamene volne Rockwool.

Kamena volna cenik

Cena kamene volne je odvisna od tega, za kateri namen jo potrebujete, saj se izdelki kamene volne med seboj precej razlikujejo glede na uporabo oz. namen. Prav tako na ceno kamene volne močno vpliva tudi količina. Da pridobite cenik kamene volne stopite v stik z nami in pripravili vam bomo ponudbo vezano na vaše zahteve in količino ter dobavo in dostavo.