Silber Reflex, ki je označen kot zmagovalec med fasadnimi izolacijami, predstavlja inovativen pristop k toplotni izolaciji stavb. Gre za izdelek, ki združuje lastnosti tradicionalnega stiropora z dodatnimi tehnološkimi izboljšavami, ki omogočajo boljšo paroprepustnost in izolativnost.

Na trgu je prisoten že več let, a se njegove prednosti (še) niso splošno prepoznale med graditelji in gradbinci. Poleg tega ga mnogi enačijo z grafitnim stiroporom, ki se je pri nas uveljavil kot alternativa oz. celo kot “pravi paropropustni stiropor”, a temu ni tako. Grafitni stiropor ima namreč številne slabosti, ki jih Silber reflex nima. Glavna je topnost ob stiku s sončnim sevanjem. Poleg tega je tudi stopnja paroprepustnosti pri Silber reflex bistveno višja, kot pri grafitnem stiroporu.

Silber reflex se najbolje uporablja pri izolaciji starejših objektov, saj ponuja dve zelo pomembni prednosti:

  1. Višja toplotna izolativnost: omogoča, da ohranimo tanjše stene in hkrati dobimo dovolj izolacije.
  2. Paroprepustnost: zagotavlja dobro izparevanje pare oz prehod vlage, kar je optimalno za starejše objekte.

Pri omenjenem pa je potrebno omeniti, da Silber reflex zahteva uporabo kompatibilnih materialov (lepil, premazov, …), da zagotavlja dolgoročno obstojnost.

V letu 2024 Silber Reflex še naprej pridobiva na priljubljenosti, predvsem zaradi svojih izjemnih lastnosti, ki so:

  1. Izjemna paroprepustnost: Eden glavnih razlogov, zakaj Silber Reflex izstopa med konkurenco, je njegova sposobnost, da omogoča prehajanje pare skozi material, kar zmanjšuje možnosti za nastanek kondenzacije in plesni v notranjosti zidov. To je ključnega pomena za ohranjanje zdravega bivalnega okolja in dolgoročne vzdržnosti stavb.
  2. Odsevna tehnologija: Silber Reflex vključuje odsevno tehnologijo, ki pomaga pri odbijanju toplote poleti in zadrževanju toplote pozimi. Ta lastnost zmanjšuje potrebo po dodatnem ogrevanju in hlajenju, kar vodi v energetsko učinkovitost in prihranke pri stroških energije.
  3. Visoka toplotna izolativnost: Poleg paroprepustnosti in odsevne tehnologije Silber Reflex zagotavlja tudi visoko toplotno izolativnost, ki presega tradicionalne izolacijske materiale. To pomeni, da lahko z manjšo debelino materiala dosežemo enake ali celo boljše izolacijske učinke.
  4. Enostavna in hitra montaža: Kot stiropor, tudi Silber Reflex omogoča enostavno in hitro montažo, kar zmanjšuje stroške dela in čas, potreben za dokončanje projekta.
  5. Trajnost in vzdržljivost: Material je zasnovan tako, da zdrži različne vremenske pogoje in ima dolgo življenjsko dobo, kar zmanjšuje potrebo po rednih popravilih ali zamenjavah.
  6. Ekološka sprejemljivost: Vse večja osveščenost o pomenu okolju prijaznih gradbenih materialov pomeni, da so rešitve, kot je Silber Reflex, ki zmanjšujejo ogljični odtis objekta, še posebej cenjene.

Zaradi teh prednosti Silber Reflex predstavlja privlačno izbiro za gradnjo in prenovo objektov, kjer so prioritete energetska učinkovitost, zdravo bivalno okolje in dolgoročna vzdržnost. Pri izbiri materialov za izolacijo je pomembno upoštevati specifične potrebe projekta in se posvetovati s strokovnjaki, da zagotovite najbolj optimalno rešitev.