Stirodur, podobno kot stiropor je polistiren, le da je ekstrudiran. To pomeni, da je bolj kompakten, gost. Tako je primeren za izolacijo površin, ki so pod takim ali drugačnim pritiskom. Tako se v praksi uporablja za hidroizolacijo temeljev objektov, za izolacijo pohodnih površin (estrihov) še posebej pa je primeren za izolacijo ravne strehe. Poglejmo si, kaj je stirodur, kakšna je proizvodnja stirodura ter katere so prendosti in slabosti stirodura.

Proizvodnja stirodurja

Tako kot stiropor uporabljamo tudi stirodur za različne namene, kot embalažo , v vsakdanjem življenju in seveda v gradbeništvu . V gradbeništvu, je tako znan kot dobrer toplotno izolacijski material, saj ima edinstveno življenjsko dobo in obstojnost. Stirodur imenujemo tudi “ekstrudirani polistiren ” ali na kratko XPS.

Stiropor nastane s postopkom polimerizacije, z ekstrudiranjem stirena , brez dodajanja plina. Pri tem se stirenu doda dodatke, ki jih dozirajo v posebni stiskalnici in pri visoki temperaturi . Tako nastane veriga polistirena, izredno trdega in trpežnega polimera. Stiropor lahko oblikujemo tudi v različne izdelke.

Prednosti Stirodura

Poleg zvočne izolacije se stirodur uporablja tudi za toplotno izolacijo. Veliko se uporablja tako pri zunanji izolaciji stanovanjskih stavb kot pri notranji izolaciji. Je en izmed najbolj priljubljenih izolacijskih materialov. Priljubljenost je pridobil z dejstvom, da se po namestitvi izravnalni sloj enostavno nanese, ne glede na to, ali gre za fasado ali gladilno maso.

Pohodni stirodur

V kolikor bi kupirali stiropor, bi bili za pohodno površino primorani izbrati t.i. pohodni stiropor (EPS 100 namesto EPS 70). Stirodur pa je “pohoden” že v osnovi. Tako se stirodur uporablja ravno za tiste površine, ki potrebujejo večjo odpornost in tlačno trdnost. Zato lahko trdimo, da je vsak Stirodur tudi pohodni.

Naklonski Stirodur

Enako kot pri vprašanju o pohodnosti velja tukaj. Naklonski stirodur je katrerikoli Stirodur.

Polaganje in lepljenje stirodurja

Polganje stirodura na tla (estrih) je enostavno. Stirodur plošče se preprosto položijo po tleh od roba do roba. Pri stenah se fiksira z robnim trakom. Pod plošče pride še gradbena folija.

Nekoliko bolj zapleteno je polaganje stirodura na vertikalno površino, torej v primeru izdelave hidroizolacije temeljev. Navadno je primer, da se Stirodur položi na plast hidroizolacije. Mnogi mojstri predlagajo, da se ta zgolj položi in zasuje, nato pa teža zemlje opravi svoje. Dobra varianta je, da se stirodur plošče pritrdijo na hidroizolacijo. Idealno lepilo za stirodur v tem primeru je namenski purpen.