Za izdelavo ravne strehe se uporablja drugačni materiali, kot za poševne strehe. Ker je ravna streha bolj izpostavljena pritisku vode, je postopek izdelave ravne strehe bolj kompleksen. Pri ravni strehi je zato pomembno, da je izvedba popolna oz. brezhibna, saj vsak napaka lahko vodi v zamakanje, sanacija ravne strehe pa je zahteva in draga.

Tako pridemo do vprašanja, ali je odločitev za ravno streho sploh smiselna. Kaj je razlog, da bi »zapletali«, ko pa lahko preprosto izberemo poševno eno ali dvokapno streho.

Prednosti ravne strehe

Ravna streha prinaša številne prednosti v primerjavi s poševnimi. Pri nas se v preteklosti zanje nismo pogosto odločali, a danes zanimanje po ravnih strehah narašča. Pri tem lahko različni dejavniki vplivajo na to, da izberemo ravno streho.

Čeprav je cena na kvadratni meter ravne strehe višja, od poševne, pa velja, da so ravne strehe cenejše za gradnjo, saj je skupna površina strehe manjša od strehe z naklonom.

Drugi razlog, ki govori v prid ravne strehe je, da je notranji del hiše je bolje izkoriščen. Hiša tako v zgornjem delu nima poševnih sten, ali nizke podstrehe temveč popolnoma uporaben prostor.

Mnogi se odločajo za gradnjo hiše na podlagi trajanja gradnje. Morda živijo v najemu in bi radi čimprej prekinili tako stanje, morda so razlogi drugi. V tem primeru je vsekakor ravna streha prava izbira, saj je čas izvedbe ravne strehe krajši.

Ravne strehe so estetsko privlačne. Sploh pri gradnji modernih objektov lahko z ravno streho dosežemo res unikaten izgled objkekta.

Ravne strehe omogočajo tudi lažji dostop do strehe.

Morda za mnoge eden izmed glavih argumentov pa je uporabnost (ravno streho lahko uporabljamo in na njej preživljamo čas). Lahko se odločimo za različen zgornji sloj ravne strehe, npr za zeleno streho, na kateri imamo lahko vrt ali teraso. Na njej lahko naredimo zasaditev ali pa postavimo sončne celice.

Zelene strehe imajo sploh v mestih pomembno vlogo saj prispevajo k ozelenitvi mesta.

Preberite več, katere so prednosti in slabosti ravne strehe.

Material za ravno streho in izvedba

Izvedba ravne strehe sestoji iz osnovne plošče (vrh objekta), ki je lahko betonski, lesen ali pločevinast (trapezni), odvisno od vrste gradnje hiše. Poglejte si prerez in primer izvedbe ravne strehe.

Hidroizolacija ravne strehe

Na to plast (razen če je lesena) potem pride bitumenski temeljni premaz. Na ta premaz se namesti parna zapora.

Toplotna izolacija ravne strehe

Čez omenjeni plasti, ki služita hidroizolaciji ravne strehe se namesti toplotna izolacija. To je lahko stiropor (EPS) ali Stirodur (XPS) ali (pohodna) kamena volna.

Zatesnitev strehe

Na izolativno plast ravne strehe se naredi zatesnitev. Za to se uporablja elastomerni bitumenski trak (mehansko pritrjen), čez katerega pride še druga plast elastomernega bitumenskega traku.

Stopite v stik

Vaz zanimajo ravne strehe in razmišljate o izbiri le-te? Preberite si vse, kar morate vedeti preden se odločite za ravno streho.

Katere so glavne prednosti silikatne opeke?

Silikatna opeka ima številne prednosti v primerjavi z drugimi zidaki. Največja prednost silikatne opeke je njena gostota oz. masa. Ta je precej višja kot je gostota siporeksa ali klasične opeke. Zato gradnja hiše s silikatno opeko pomeni bistveno boljšo akumulativnost (ohranjanje temperature), nadpovprečno zvočno izolacijo in večjo proti-potresno varnost. Ker je silikatna opeka izdelana iz kremenčevega peska, apna in vode, zagotavlja tudi bistveno boljšo klimo v prostoru. Razlog za to je, da apno kot tako uravnava vlago v prostoru in zagotavlja, da je vlažnost prostora optimalna za bivanje.

Kakšna je sestava silikatne opeke?

Silikatna opeka je izdelana iz kremenčevega peska, apna in vode. Pri proizvodnji silikatne opeke pa se porabi bistveno manj vode, kot pri proizvodnji klasične opeke. Zato silikatna opeka velja za ekološki in okolju prijazen material.

Kakšne so karakteristike silikatne opeke?

Silikatna opeka je bistveno težja od katerekoli druge opeke oz. zidakov. Za to je za gradnjo hiše s silikatno opeko potrebno dvigalo oz. t.i. mini-žerjav. Masa silikatne opeke se namreč giblje med 9 in 100 in več kilogramov. Silikatne zidake oz. opeko delimo v štiri skupine, glede na namen oz. vlogo pri gradnji hiše. Te so preklade (nad okni in vrati), temeljni izolacijski elementi (v stiku s temelji), U-elementi (stik s streho) in klasični zidni elementi.

Katera je še dodatna prednost silikatne opeke?

Ena od dodatnih prednosti je natančnost gradnje. Silikatna opeka je namreč gladka in ravna s strani. Za zidanje s silikatno opeko se (lahko) uporablja namesnko lepilo, ki zagotavlja, da je gradnja še bolj natančna. Zato je poraba izravnalne mase oz. materiala za omet bistveno manjša kot pri klasičnio opeki. Poleg tega silikatni zidaki vsebujejo že vnaprej pripravljene kanale za izvedbo inštalacij, kar pomeni, da je napeljava le teh izredno enostavna in fina.